Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 05/02 01:13

epif filar

Γράφει ο Αιμίλιος Πολυγένης


Συνεδρίαζε την Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2020 η Ιερά Σύνοδος της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ουκρανίας, υπό την προεδρία του Μητροπολίτη Επιφανίου στο Κίεβο.

Σύμφωνα με το επίσημο ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου, ο "επίτιμος" Πατριάρχης Φιλάρετος (για το Οικουμενικό Πατριαρχείο Μητροπολίτης) παύθηκε από μόνιμο Μέλος της Συνόδου.

Η Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας στην ανακοίνωσή της, εξηγεί ότι η απόφαση αυτή ελήφθη μετά την 6η συνεχόμενη φορά απουσίας του, από τις συνεδρίες της Ιεράς Συνόδου.

Ταυτόχρονα η Ιερά Σύνοδος αναφέρει ότι ο Φιλάρετος παραμένει Ιεράρχης της Εκκλησία της Ουκρανίας, χάνοντας όμως τα κανονικά του δικαιώματα που συνδέονται με την διοίκηση της Μητροπόλεως.

Επίσης τα Μέλη της Ιεράς Συνόδου κάνουν έκκληση για συμφιλίωση, ενώ ζητούν από τον κ. Φιλάρετο να τερματίσει την αυτο-απομόνωση στην οποία εισήλθε.

Σύμφωνα με εκκλησιαστικές πηγές ο "επίτιμος" Πατριάρχης Φιλάρετος, δεν θα αργήσει να απαντήσει στις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου.

Ο Φιλάρετος ζητά από τον Βαρθολομαίο το πρωτότυπο της απόφασης της Τοπικής Συνόδου

Σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο Φιλάρετος, δήλωσε ότι «ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως ήταν αυτός που απαίτησε τη διάλυση του Πατριαρχείου Κιέβου».

«Συμφωνήσαμε να πάρουμε αυτή την παράνομη απόφαση, διότι από τον Καταστατικό Χάρτη του Πατριαρχείου Κιέβου δεν προβλέπεται η σύγκληση τέτοιας Συνόδου. Όταν όμως αντιληφθήκαμε ότι γίναμε εξαρτώμενοι από το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, τότε ακυρώσαμε τις υπογραφές μας, στην απόφαση περί διάλυσης του Πατριαρχείου Κιέβου. Τώρα απαιτούμε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο να μας επιστρέψει το πρωτότυπο [εργασιών] αυτής της Συνόδου» - είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο Φιλάρετος.

Εμφανίσεις: 300932
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: