Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 15/01 17:30

alexnadros ounites

Για την Romfea.gr | Θάνος Θανόπουλος


Σε χειροτονία ελληνοκαθολικού Επισκόπου (Ουνίτη) παρέστη ο Μητροπολίτης Περεγιασλάβ κ. Αλέξανδρος, την αυτόκεφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Συγκεκριμένα την Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2020, στον Πατριαρχικό Ναό του Κιέβου της Ουκρανικής Ουνιτικής Εκκλησίας, τελέστηκε η χειροτονία εις Επίσκοπον του Στεπάν Στους.

Κατόπιν προσκλήσεως του Ουνίτη Αρχιεπισκόπου Κιέβου και Γαλικίας Σβιατοσλάβ, ο Μητροπολίτης Αλέξανδρος εξεφώνησε συγχαρητήριο λόγο (βίντεο 2:57:00).

Στον λόγο του, ο Μητροπολίτης Αλέξανδρος, μεταξύ άλλων δήλωσε ότι ο μακαριστός Μητροπολίτης Κιέβου Βλαδίμηρος, συζήτησε με τον πρώην επικεφαλής των ουκρανών ελληνοκαθολικών (Ουνιτών) Λιουμπομίρ Γκούζαρ σχέδια σχετικά με την ένωση των ορθοδόξων και των ελληνοκαθολικών της Ουκρανίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μητροπολίτης της αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας, προέβλεψε την ένωση αυτή στο στο εγγύς μέλλον.

«Προχωρούμε σε δυο δρόμους, παράλληλα, ο σκοπός μας είναι ένας, αλλά δεν ήρθε ακόμη ο καιρός. Όμως, κάποτε θα δούμε ότι αυτό θα συμβεί. Αυτόν τον καιρό είμαι βέβαιος πως θα τον δούμε, αδελφοί και αδελφές... Εκείνο, το οποίο δεν μπορούσαν να κάνουν αυτοί, θα το κάνουμε εμείς» - δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης Αλέξανδρος.

Επίσης, ο Μητροπολίτης Αλέξανδρος χαρακτήρισε τη σύναξη των παριστάμενων Ουνιτών Ιεραρχών «εκκλησιαστική πληρότητα», λέγοντας ότι «σήμερα βλέπω μια εκκλησιαστική πληρότητα, μια πολύ καλή, μεγάλη πληρότητα, η οποία επέθεσε επάνω της τας χείρας της, κι εσείς, μαζί με μας, θα αναλάβετε αυτό το φορτίο. Φορτίο όχι της δόξας, όχι των τιμών, αλλά της ευθύνης ενώπιον του Θεού και ενώπιον του λαού του Θεού».

Στη συνέχεια ο Μητροπολίτης της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ουκρανίας, προσέφερε στον νέο Ουνίτη Επίσκοπο ένα εγκόλπιο με την Παναγία από τα προσωπικά αντικείμενα του μακαριστού Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Βλαδίμηρου, του οποίου ήταν γραμματέας επί μακρόν.

«Επιτρέψτε μου τη σημερινή ημέρα να σας προσφέρω κάτι από αυτά, τα οποία μου έχουν ακόμη απομείνει στο σκευοφυλάκιο, από τον μακαριστό Μητροπολίτη Βλαδίμηρο, αυτό το εγκόλπιο που εικονίζει την Παναγία. Ας είναι η Μητέρα του Θεού Προστάτιδα της περαιτέρω διάκονίας σας και εμψυχώτρια στην πορεία, που έχει οριστεί για σας» - τόνισε ο κ. Αλέξανδρος.

Να αναφερθεί ότι ο Μητροπολίτης Περεγιάσλαβ κ. Αλέξανδρος είναι ένας από τους δυο Αρχιερείς που προσχώρησαν στην Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας, αμέσως μετά την ίδρυσή της το 2018.

Σήμερα κατέχει τη θέση του αντιπροέδρου της Συνοδικής Επιτροπής επί των Διαχριστιανικών Σχέσεων της Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Εμφανίσεις: 301458
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: