Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 07/01 14:39

mitropolitis epiphanios

Για την Romfea.gr | Θάνος Θανόπουλος


Την αναγνώριση τεσσάρων Εκκλησιών αναμένει μέσα στο 2020 ο Μητροπολίτης Κιέβου Επιφάνιος, σύμφωνα με συνέντευξη που παραχώρησε σε τοπικά μέσα.

Σύμφωνα με τον Μητροπολίτη Επιφάνιο η νέα χρονιά θα φέρει άλλες τέσσερις αναγνωρίσεις της Αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Ουκρανίας.

«Είμαι πεπεισμένος ότι το επόμενο έτος (2020) θα λάβουμε την αναγνώριση αρκετών τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών. Δεν θα ήθελα να πω λεπτομέρειες, αλλά οι Εκκλησίες, της Ρουμανίας, της Κύπρου, της Βουλγαρίας και της Γεωργίας συζητούν δημόσια για την αναγνώριση» - δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης Επιφάνιος.

Σε άλλο σημείο ο κ. Επιφάνιος πρόσθεσε ότι οι συνθήκες για την αναγνώριση της Εκκλησίας της Ουκρανίας έχουν ωριμάσει, ενώ τονίζει ότι γίνεται μία «πάλη», η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη για την μη αναγνώριση της Εκκλησίας.

«Έχετε ακούσει από πολλές πηγές ότι ποτέ δεν θα πραγματοποιούνταν η ενοποίηση, πως η Ουκρανία δεν θα λάμβανε ποτέ τον Τόμο της Αυτοκεφαλίας και τώρα την αναγνώριση. Το ίδιο πράγμα συμβαίνει αυτή την στιγμή στη διεθνή σκηνή» - πρόσθεσε ο Μητροπολίτης Επιφάνιος.

Επίσης ο Μητροπολίτης Επιφάνιος καταγγέλει τις ενέργειες της Μόσχας, ότι προσπαθεί να αναστείλει την διαδικασία αναγνώρισης της Εκκλησίας της Ουκρανίας.

«Η Μόσχα θέλει να αναστείλει τη διαδικασία που συμβαίνει τώρα στην Ορθοδοξία εν γένει. Δύο Εκκλησίες μας έχουν αναγνωρίσει, και τώρα κι άλλες Εκκλησίες προετοιμάζονται γι' αυτό. Ως εκ τούτου, υπάρχει μια προσπάθεια από την πλευρά τους να αναστείλουν αυτή τη διαδικασία, να πραγματοποιήσουν κάποια Ορθόδοξη συνάντηση και ούτω καθεξής» - τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Επιφάνιος.

«Πρέπει όμως να κατανοήσουν ένα πράγμα: εάν συγκληθεί μια Πανορθόδοξη συνάντηση, αυτή δεν μπορεί να συμβεί χωρίς τη συμμετοχή μας, επειδή είμαστε επίσημα στα δίπτυχα ως Εκκλησία. Επομένως, χωρίς εμάς, χωρίς να γνωρίζουμε, δεν είναι πλέον δυνατόν να αποφασίσουν τη μελλοντική μας μοίρα, όπως επιδιώκει η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία» - υπογραμμίζει ο Μητροπολίτης Επιφάνιος.

Επίσης ο κ. Επιφάνιος σχολιάζοντας την πίεση που ασκεί η Εκκλησία της Ρωσίας σε άλλες Εκκλησίες για να μην αναγνωρίσουν τον Τόμο Αυτοκεφαλίας, υπενθύμισε την συμμετοχή Έλληνα Ιεράρχη στους πανηγυρικούς εορτασμούς του βαπτίσματος των Ρως τον Ιούλιο του 2019 στο Κίεβο.

«Όταν οι δημοσιογράφοι με ρώτησαν τι σήμαινε η συμμετοχή του Έλληνα Ιεράρχη, δήλωσα ότι στην πραγματικότητα η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία σχεδόν αναγνώρισε την Αυτοκέφαλη ιδιότητά μας. Φανταστείτε ότι από τις πιέσεις που δέχθηκε ο Ιεράρχης αναγκάστηκε να με αντικρούσει, παρόλο που έλαβε την ευλογία του Προκαθημένου του για το ταξίδι. Αλλά, τελικά, αναγκάστηκε να δηλώσει ότι ήταν προσωπική του απόφαση να επισκεφθεί την Ουκρανική Εκκλησία και να συλλειτουργήσει» τόνισε χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης Επιφάνιος.

Τέλος, σχετικά με τα μελλοντικά του σχέδια για μία επίσκεψη στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και την Εκκλησία της Ελλάδος, ο Μητροπολίτης Επιφάνιος τόνισε: «Οι προετοιμασίες βρίσκονται σε εξέλιξη για την επίσκεψή μου. Πρώτα είναι η επίσκεψη στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, επειδή είναι η δεύτερη Εκκλησία σε τιμή μετά το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Νομίζω ότι ίσως τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο να πραγματοποιηθεί μια τέτοια επίσκεψη. Και μετά ανάλογα θα επισκεφθούμε και την Αθήνα».

Εμφανίσεις: 302490
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: