Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 11/10 15:42

zaporozie loukas1

Του Μητροπολίτη Ζαπορόζιε κ. Λουκά στην Romfea.gr


Θα ήθελα να μοιραστώ μερικές σκέψεις πάνω στο Ουκρανικό εκκλησιαστικό ζήτημα, το οποίο σήμερα ξεπέρασε την Ουκρανία και δημιούργησε ένταση και συγκρούσεις στην οικογένεια των ορθόδοξων εκκλησιών.

Υπάρχει ανάγκη να εξηγήσω όσα αισθάνομαι για την ευθύνη μου, ως κληρικού απέναντι στους Χριστιανούς μας σε αυτή τη χρονική στιγμή.

Η Ορθοδοξία είναι η θρησκεία της αγάπης, της αρμονίας και της συλλογικότητας, όπως μας το δίδαξε ο Κύριος Ιησούς Χριστός μας «Σας δίνω μια νέα εντολή, να αγαπάει ο ένας τον άλλο. όπως σας αγαπούσα, να αγαπάτε κι εσείς ο ένας τον άλλον. Με αυτό όλα θα ξέρουν ότι είστε μαθητές μου - αν έχετε αγάπη μεταξύ σας» (Ιωάννης 13: 34-35).
Η αγάπη αναζητά πάντα έναν τρόπο προς την ενότητα, την ειρήνη και την κατανόηση, και όπου υπάρχει διαφωνία, δεν υπάρχει αγάπη.

Και κάθε σχίσμα είναι μια πληγή στο σώμα της εκκλησίας, που χρειάζεται να θεραπευτεί με μεγάλη σοφία και υπομονή.

Η πρόσφατη χορήγηση αυτοκεφαλίας στην «Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας» και η υπογραφή του λεγόμενου Τόμου, από τον σχεδιασμό του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, έπρεπε να θεραπεύσει το ενδοουκρανικό σχίσμα, αλλά στην πραγματικότητα δεν ακολούθησε καμία ενότητα της Ορθοδοξίας.

Αντ 'αυτού, συμβαίνει ένα ξυλοκόπημα των Ορθόδοξων ανθρώπων απο δεξιούς ριζοσπάστες και κατασχέσεις εκκλησιών της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Σήμερα, συνεχίζει να λείπει η επικοινωνία μεταξύ της κανονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας και της νεοσυσταθείσας δομής.

Επιπλέον, ο Φιλαρέτος που άρχισε το σχίσμα και τον οποίον ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος δέχθηκε απερίσκεπτα εις τους κόλπους της εκκλησίας του Χριστού, συνεχίζει να αναστατώνει τους Ουκρανούς πιστούς, προσπαθώντας να κρατήσει την εξουσία στα χέρια του και να διατηρήσει τη δομή του.

Παρακολουθώντας τη συμπεριφορά του αναρωτιέσαι από ποιες δυνάμεις οδηγείται.

Σήμερα, καθώς προχωρά ο χρόνος, μπορούμε να ισχυριστούμε με σιγουριά ότι η απόφαση του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, αύξησε περαιτέρω την ένταση και την αντιπαράθεση στην ουκρανική κοινωνία.

Αυτά τα γεγονότα προκαλούν ανησυχία στον Ορθόδοξο κόσμο εξαιτίας των πιθανών συνεπειών για την ενότητα των Ορθοδόξων Εκκλησιών και το διάλογο μεταξύ τους.

Ως αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης, πολλοί πιστοί, που θα μπορούσαν να ενωθούν με τον Κύριο στο μυστήριο της Ευχαριστίας στερούνται της ευκαιρίας αυτής.

Ας το αντιμετωπίσουμε και να απαντήσουμε με ειλικρίνεια στο ερώτημα τι συνέπειες έχει η Ουκρανία και το σύνολο της Ορθοδοξίας από τέτοιες ενέργειες.

Υπ’ αυτό το πρίσμα, έχω την τιμή να απευθυνθώ στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, ώστε να ακούσει τη φωνή μας, γιατί με τις ενέργειές σας μπορείτε είτε να μας βοηθήσετε, ως εν Χριστώ αδελφούς σας, να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που προκύπτουν από τις αντικανονικές ενέργειες του Πατριάρχη Βαρθολομαίου για ολόκληρη την Ορθοδοξία, είτε να χτυπήσετε τη μητρική μας Εκκλησία (το Σώμα του Χριστού) με έναν τρομερό ιό σχίσματος και υπερηφάνειας.

Εμφανίσεις: 301550
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: