Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 05/09 21:52

filaretos epif

Γραφείο ρεπορτάζ: Romfea.gr


Την Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου το Περιφερειακό Διοικητικό Δικαστήριο του Κιέβου εξέδωσε διάταγμα που απαγορεύει προσωρινά στον Μητροπολίτη Τσερκάσκ κ. Ιωάννη (Γιαριόμενκο) της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας να προχωρήσει σε οιεσδήποτε ενέργειες προκειμένου να διαλύσει το αποκαλούμενο «Πατριαρχείο Κιέβου», όπως σημειώνεται στον λογαριασμό που διατηρεί στο Facebook το εν λόγω «Πατριαρχείο» υπό τον επίτιμο Πατριάρχη Φιλάρετο Ντενισένκο.

Η εν λόγω απόφαση ελήφθη στο πλαίσιο της δικαστικής εξέτασης της αγωγής που κατατέθηκε από τον οργανισμό «Πατριαρχείο Κιέβου» υπό τον Φιλάρετο κατά του Υπουργείου Πολιτισμού της Ουκρανίας σχετικά με την απόπειρα του Υπουργείου προκειμένου να καταργηθεί η νομική υπόσταση και να ακυρωθεί η καταχώρηση του, ούτως ώστε να εξασφαλιστεί η διάλυσή του στο πλαίσιο της δημιουργίας της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Παρά το αμφίβολο χαρακτήρα της νομικής διαδικασίας, το Υπουργείο Πολιτισμού της Ουκρανίας υποστήριξε τις ενέργειες της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας καταχωρώντας αντίστοιχες αλλαγές στο εθνικό Μητρώο Νομικών Προσώπων με αποτέλεσμα να παγώσουν οι λογαριασμοί του «Πατριαρχείου Κιέβου».

Να αναφερθεί ότι ο Επίτιμος Πατριάρχης Κιέβου Φιλάρετος και οι υποστηρικτές του «Πατριαρχείου Κιέβου» τάχθηκαν κατά της διάλυσης του οργανισμού τους, κατηγορόντας τον Μητροπολίτη Ιωάννη διάπραξη ποινικού αδικήματος που προβλέπεται στο άρθρο 356 του Ποινικού Κώδικα της Ουκρανίας («αυθαιρεσία»).

Στην Ουκρανία τονίζουν ότι η προσωρινή απαγόρευση της διάλυσης του «Πατριαρχείου Κιέβου» αποτελεί μια τακτική νίκη του Φιλάρετου.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, Μητροπολίτης Τσερνίγκοβ κ. Ευστράτιος (Ζόρια) στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook χαρακτήρισε τη δικαστική απόφαση, παράξενη και υποσχέθηκε ότι θα προσβληθεί.

Εμφανίσεις: 304707
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: