Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 21/06 12:11

epifanios filaretos

Γραφείο ρεπορτάζ: Romfea.gr


Από την ώρα απονομής από το Οικουμενικό Πατριαρχείοτου Τόμου Αυτοκεφαλίας της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας έχουν περάσει μόνο έξι μήνες.

Και αυτοί οι λίγοι μήνες ήταν αρκετοί για να ξεσπάσει στη νεοϊδρυθείσα Εκκλησία μια σοβαρή σύγκρουση, στις διάφορες πλευρές της οποίας βρέθηκαν ο Μητροπολίτης Επιφάνιος και ο επίτιμος "Πατριάρχης" Φιλάρετος.

Σήμερα, η σύγκρουση έχει φθάσει σε αδιέξοδο, γι’ αυτό και γίνεται πλέον λόγος ακόμη και για πιθανή εκκλησιαστική διαίρεση ή και σχίσμα.

Κατά το πρώτο μισό του Μαΐου, ο "Πατριάρχης" Φιλάρετος έστειλε στους Επισκόπους της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας πρόσκληση για τον εορτασμό της μνήμης του αγ. μάρτυρος Μακαρίου.

Η ηγεσία της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας αντιτάχθηκε σθεναρά σε αυτό το γεγονός, οπότε στον Ι. Καθεδρικό Ναό του Αγ. Βλαδίμηρου στις 14 Μαΐου έφτασαν μόλις τέσσερις Επίσκοποι.

Στην Ιερά Μητρόπολη Κιέβου, αυτή η δράση θεωρήθηκε ως προσπάθεια του επιτίμου "Πατριάρχη" να πραγματοποιήσει «πραξικόπημα» στην Εκκλησία, ο στόχος του οποίου ήταν η σύγκληση της Τοπικής Συνόδου με σκοπό την αλλαγή του Καταστατικού Χάρτη της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Οι αντίπαλοι του Φιλαρέτου πίστευαν ότι τέτοιες ενέργειες του "Πατριάρχη" θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ανάκληση του Τόμου από την Κωνσταντινούπολη.

Αργότερα, στις 24 Μαΐου, πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, στην οποία ο Μητροπολίτης Επιφάνιος επέμενε στο ότι όλα τα μέλη της θα πρέπει να υπογράψουν δήλωση για την πλήρη υποστήριξη του Προκαθημένου και της «ενιαίας Εκκλησίας».

Ο μόνος που αρνήθηκε να κάνει αυτό ήταν ο Φιλάρετος.

Ένα τέτοιο διάβημα του επιτίμου "Πατριάρχη", οι υποστηρικτές του Επιφανίου εκτίμησαν όχι μόνο ως καταστροφικό, αλλά και ευθέως εχθρικό.

Εναντίον του Φιλαρέτου ξεδιπλώθηκε μια μαζική βρώμικη και επιθετική ενημερωτική εκστρατεία.

Την άρνησή του να υποστηρίξει τον Προκαθήμενο της Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας εξηγούσαν με τη φερόμενη κακή κατάσταση υγείας του 90χρονου Ιεράρχη, με την αδυναμία να αξιολογήσει με νηφαλιότητα την κατάσταση, με την επιρροή του περιβάλλοντος ή με την «εξωτερική επιρροή».

Υπήρχαν ισχυρισμοί ότι ο "Πατριάρχης" Φιλάρετος θα πρέπει να τιμωρηθεί, να του απαγορευθεί να λειτουργεί, να βγει στη σύνταξη ή και πάλι να αναθεματισθεί.

Παρά την ολική παρεμπόδιση και πλήρη απομόνωση, ο "Πατριάρχης" δεν σταμάτησε την ενεργό δραστηριότητά του.

Την Τρίτη 11 Ιουνίου, στο Κίεβο πραγματοποιήθηκε το εκκλησιαστικο-κοινωνικό Φόρουμ των Διανοουμένων, όπου προβλέπεται να εγκριθεί η δήλωση για τη διατήρηση του Πατριαρχείου Κιέβου.

Την παραμονή της εκδήλωσης, το «Glavkom» συναντήθηκε με τον "Πατριάρχη" Φιλάρετο για να μάθει την άποψή του σχετικά με το μέλλον της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Να σημειωθεί ότι η συνομιλία διήρκεσε περίπου δύο ώρες, και για όλο αυτό το διάστημα, ο 90χρονος Ιεράρχης δεν έδειξε με κανένα τρόπο καμία κόπωση ή ανικανότητα να εκτιμήσει επαρκώς την κατάσταση και τις πιθανές συνέπειες της σύγκρουσης.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Εμφανίσεις: 301050
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: