Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 24/09 18:18

2020 09 24 1

Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος


Η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου ενέκρινε τη δημοπράτηση του έργου αποκατάστασης του ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μεγάλου Περιστερίου, προϋπολογισμού 130.000 €.

Ακόμη εγκρίθηκε η προγραμματική σύμβαση για τη συντήρηση και αποκατάσταση των εικονογραφιών του ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πεστών, προϋπολογισμού 100.000 €.

Επίσης εγκρίθηκε και η προγραμματική σύμβαση για την κατασκευή υπογείου συστήματος περιμετρικής αποστράγγισης στον ίδιο ναό, προϋπολογισμού 17.500 €.

Κρίνονται απαραίτητες οι παρεμβάσεις, μέσω χρηματοδοτήσεων, της Περιφέρειας Ηπείρου για την αποκατάσταση και συντήρηση ναών, γιατί η φθορά του χρόνου επιδρά αρνητικά και καταστροφικά μερικές φορές.

***

Να σημειωθεί ότι δεν είναι γνωστό πότε ακριβώς χτίστηκε αρχικά ο ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Μεγάλο Περιστέρι.

Σύμφωνα με μαρτυρίες κατασκευάστηκε στη θέση ¨Καλόγηρος", που ήταν παλαιότερα το Μοναστήρι της Βάλτιστας (χωριού, που καταστράφηκε από τους Τούρκους).

Ο πρώτος ναός δεν είχε τις σημερινές διαστάσεις, αλλά επεκτάθηκε με δαπάνες του ευκατάστατου έμπορου στη Ρουμανία Κων/νου Γκάνιου, ο οποίος καταγόταν από το από το Μεγ. Περιστέρι.

Αφορμή στάθηκε το γεγονός ότι απέδωσε στην Παναγία τη σωτηρία από τη σύλληψη των κλεφτών των δύο ανύπαντρων θυγατέρων του (Λαμπρινής και Βασιλικής).

Μάλιστα ο ίδιος έκτισε, το 1833, και το σημερινό κωδωνοστάσιο.

Ο ναός πυρπολήθηκε τον Οκτώβριο του 1912 από τους Τούρκους, λίγους μήνες, δηλαδή, πριν την απελευθέρωση της Ηπείρου, και καταστράφηκε.

Τότε κάηκε και το Τέμπλο του ναού, που ήταν από σκαλιστό ξύλο καρυδιάς, πανομοιότυπο με αυτό της Μεταμόρφωσης της Νήσου των Ιωαννίνων.

Για δεύτερη φορά πυρπολήθηκε ο ναός στις 8 Οκτωβρίου του 1943, ύστερα από 31 χρόνια, τους Γερμανούς, χωρίς να καταστραφεί.

Οι κάτοικοι του χωριού απέδωσαν τη σωτηρία του σε θαύμα, γιατί η φωτιά σταμάτησε στην εικόνα της Παναγίας.

Στο ναό υπάρχει τοιχογραφία της Παναγίας της επικαλουμένης και Επταβηματίζουσας.

***

Ο ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου στην κοινότητα Πεστών Δωδώνης κτίστηκε το 1833.

Το 2017 χαρακτηρίστικε ως διατηρητέο μνημείο, για δύο κυρίως λόγους.

Γιατί παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον από αρχιτεκτονικής άποψης όσον αφορά στη δομή του.

Εξάλλου στο εσωτερικό του διασώζεται αξιόλογο τοιχογραφικό διάκοσμο και ξυλόγλυπτο τέμπλο.

Εμφανίσεις: 300608
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: