Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 27/07 01:04

ag paraskevi albania 12

Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος στην Romfea.gr


Η μνήμη της Αγίας Παρασκευής, της οποίας οι αφιερωμένοι στ' όνομά της ναοί είναι πολλοί στην Αλβανία, εορτάστηκε από την Ορθόδοξη Εκκλησία της χώρας, την Κυριακή 26 Ιουλίου 2020.

Μεταξύ άλλων τελέστηκαν λατρευτικές εκδηλώσεις στον ιστορικό ναό Αγίας Παρασκευής Πρεμετής.

Αλλά και στον προσκυνηματικό ναό της Αγίας Παρασκευής, δίπλα στον οδικό άξονα Αργυροκάστρου-Κακαβιάς.

Έναν ναό, όπου προσέρχονται ευλαβικά για να προσκυνήσουν την Αγία Παρασκευή και να ζητήσουν την προστασία της όχι μόνο Ορθόδοξοι, αλλά και αλλόθρησκοι.

Όπως και στον παλαιό ναό του του χωριού Cete της Καβάγιας., όπου περιμετρικά του ναού λιτανεύτηκε η εικόνα της.

Ο Μητροπολίτης Ελμπασάν Αντώνιος ιερούργησε στο ναό του Αγίου Αθανασίου Ελμπασάν.

Στα κηρύγματα, αναφέρθηκαν ο βίος, τα μαρτύρια και τα θαύματα της Αγίας Παρασκευής.

Και το καταστάλαγμα όλων αυτών είναι ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερος αγώνας από την αδιάκοπη αφύπνιση του πιστού, ο οποίος ζει συνεχώς στη ζωή του την παρουσία του Κυρίου.

Σ' αυτόν των αγώνα η Αγία Παρασκευή έφτασε μέχρι τη θυσία και έτσι αξιώθηκε της μετοχής και συμμετοχής στη βασιλεία του Θεού.

Και συνέβηκε αυτό, γιατί είχε αληθινή γνώση του Θεού. Είχε προηγηθεί η γνώση του εαυτού της. Η επίδραση της χάρης του Θεού μέσα στην καρδιά της, που έφερε την κάθαρση, το φωτισμό και τον αγιασμό, σε σημείο που αγνοούσε τα φρικτά βασανιστήρια και δέχθηκε με αγαλλίαση τον αποκεφαλισμό της.

Είδε το Θεό, Τον γνώρισε και μέσα απ' Αυτόν ξεπέρασε τις δοκιμασίες και κήρυξε τις αλήθειές Του.

Δυστυχώς, όμως, μεγάλη μερίδα των Χριστιανών του καιρού μας, δυστυχώς δεν γνωρίζουμε τον αληθινό Θεό , αλλά επιφανειακά και επιπόλαια στη θέση του δημιουργούμε, με την ίδια τη στάση μας στη ζωή, μια κακέκτυπη και παραμορφωμένη εικόνα του Θεού.

Και το τραγικό είναι ότι πιστεύουμε έτσι ότι ακολουθούμε τον αληθινό Θεό, με αποτέλεσμα να μη νιώθουμε ποτέ ευτυχείς και λυτρωμένοι.

Η Αγία Παρασκευή μας προβάλλει μια γνώση του Θεού, που δεν έχει να κάνει με κάποια διανοητική προσέγγιση, αλλά κυρίως με το βίωμα, την καρδιά και την προσωπική εμπειρία του Θεού.

ag paraskevi albania 1

ag paraskevi albania 1

ag paraskevi albania 1

ag paraskevi albania 1

ag paraskevi albania 1

ag paraskevi albania 1

ag paraskevi albania 1

ag paraskevi albania 1

ag paraskevi albania 1

ag paraskevi albania 1

ag paraskevi albania 1

Εμφανίσεις: 211216
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: