Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 19/06 23:51

apollonias martires 6

Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος στην Romfea.gr


Στο ναό της Παναγίας, μέσα στον αρχαιολογικό χώρο της Απολλωνίας, εορτάστηκε από την Ιερά Μητρόπολη Απολλωνίας και Φίερι, η μνήμη των έξι μαρτύρων της Απολλωνίας: Ισαύρου διακόνου, Βασιλείου, Ιννοκεντίου, Φήλικος, Ερμείου και Περεγρίνου.

Ζούσαν σ' ένα σπήλαιο της αρχαίας Απολλωνίας, αρχικά ο Φήλικας, ο Περεγρίνος και ο Ερμείας, όπου ήρθαν από την Αθήνα ο διάκονος Ίσαυρος, ο Βασίλειος και ο Ιννοκέντιος και μαζί έδωσαν νικηφόρους πνευματικούς αγώνες, με λόγο και με έργα, αρνούμενοι να αποστατήσουν, παρά τις προκλήσεις και τις απειλές, από την αλάνθαστη πίστη του Χριστού.

Και το τέλος τους ήταν κοινό. Αποκεφαλίστηκαν με ξίφος, επισφραγίζοντας με το αίμα τους την ανεπανάληπτη αγάπη τους για τον Κύριο.

Μέσα σε μια λιτή, κατανυκτική και ευλαβική ατμόσφαιρα ιερούργησε στο μνημειώδη ναό ο Μητροπολίτης Απολλωνίας και Φίερι Νικόλαος, πλαισιούμενος από ιερείς της Μητροπόλεως.

Και ήταν όλα τόσο μυσταγωγικά. Τόσο κατά τη διάρκεια της θείας λειτουργίας μετ' αρτοκλασίας, όπου βιώθηκε ότι η ζωή των μαρτύρων, μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην πνευματικότητα των σύγχρονων πιστών.

Αλλά και κατά τη σύντομη παραμονή στον πέριξ χώρο, κάτω από τα δένδρα, όπου ο άνεμος έφερνε με το θρόισμα των φύλλων το βουητό από τα περασμένα μεγαλεία της Απολλωνίας, όταν ήταν πόλη στρατηγικής σημασίας στην ευρύτερη περιοχή, με ανεπτυγμένο πολιτισμό.

Τα ερείπια του ναού του Απόλλωνα από τη μία και ο ναός της Παναγίας από την άλλη δείχνουν το πέρασμα από τα είδωλα στο ζωντανό Θεό. Από τη μονομερή ηθική άσκηση των αρετών, στην απόκτηση των δωρεών του Αγίου Πνεύματος.

Από Αυτό καθοδηγούμενοι θυσιάστηκαν οι μάρτυρες της Απολλωνίας, οι οποίοι δεν ήταν ημίθεοι, αλλά άνθρωποι όμοιοι με εμάς.

Κατάφεραν και αντιμετώπισαν τα προβλήματα και τις δοκιμασίες και πέτυχαν, αυτός άλλωστε ήταν ο σκοπός τους, την ομοίωσή τους με τον Δημιουργό.

Και από τις στιγμές των πειρασμών και της άθλησής τους και από τις στιγμές της καταξίωσής τους έχουμε να ωφεληθούμε πολλά.

apollonias martires 1

apollonias martires 1

apollonias martires 1

apollonias martires 1

apollonias martires 1

apollonias martires 1

apollonias martires 4

Εμφανίσεις: 301066
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: