Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 04/05 10:33

albanias mirofores 6

Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος στην Romfea.gr


Με ελάχιστους πιστούς στους ναούς, λόγω των απαγορεύσεων στα πλαίσια των προληπτικών μέτρων για την αποφυγή εξάπλωσης του κορωνοϊού, εορτάστηκε η Κυριακή των Μυροφόρων στην Εκκλησία της Αλβανίας.

Στη Μονή Αγίου Βλασίου, στο χώρο της οποίας στεγάζεται η Θεολογική Ακαδημία Δυρραχίου, ιερούργησε ο Μητροπολίτης Φίερι Νικόλαος.

Στο ναό αγίου Νικολάου Ελμπασάν λειτούργησε ο επιχώριος Μητροπολίτης Αντώνιος, όπου στους λιγοστούς συμμετέχοντες, διένειμε, μαζί με το αντίδωρο, και πασχαλινό αυγό.

Έγινε κατανοητό, μέσα από το ευαγγελικό ανάγνωσμα, στους Ορθόδοξους της Αλβανίας, που παρακολούθησαν τη θεία λειτουργία της Κυριακής των Μυροφόρων από το ραδιόφωνο «Ανάσταση» της Ορθόδοξης Εκκλησίας, αλλά και από το διαδίκτυο, ότι στις γυναίκες, στις Μυροφόρες, ανήγγειλε πρώτα ο Άγγελος το μήνυμα της Ανάστασης της ζωής και τις εμπιστεύθηκε να γίνουν οι αγγελιοφόροι της αναστάσιμης χαράς στους φοβισμένους μαθητές του Χριστού.

Ήταν εκείνες, που τις κρίσιμες στιγμές της δοκιμασίας, στην οδύνη και στην εγκατάλειψή Του, ο Κύριος είχε κοντά Του τη ζεστή παρουσία τους.

Από τότε το χριστιανικό μήνυμα συνδέθηκε με την παρουσία και προσφορά του γυναικείου φύλου.

Οι γυναίκες διακρίθηκαν για την αυτοθυσία στην εποχή των διωγμών, όχι μόνο στα πρώτα χριστιανικά χρόνια, αλλά και κατά την περίοδο της αθεΐας στην Αλβανία, διακρίνονται και σήμερα στη διακονία της Εκκλησίας.

Η εορτή των Μυροφόρων προβάλλει το σεβασμό και την πίστη του Χριστιανισμού στη γυναίκα.

Και τονίζει πόσο πρωτοποριακή ήταν η θέση, που έδωσε ο Χριστιανισμός στη γυναίκα, κάτι, που είναι δύσκολο ακόμη και σήμερα να αντιληφθούμε.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία συντάσσεται στο σεβασμό των δικαιωμάτων της γυναίκας, αφού εκείνη πρώτη την καταξίωσε.

albanias mirofores 1

albanias mirofores 1

albanias mirofores 1

albanias mirofores 1

albanias mirofores 1

albanias mirofores 1

albanias mirofores 1

albanias mirofores 1

Εμφανίσεις: 300575
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: