Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 08/03 21:50

albania orthodoxias 14

Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος στην Romfea.gr


Η εορτή της αναστήλωσης των εικόνων έχει ιδιαίτερη σημασία για την Εκκλησία της Αλβανίας, αφού αυτές αποκαθηλώθηκαν και καταπατήθηκαν κατά τα χρόνια της αθεΐας.

Αλλά ακόμη και σήμερα πολλές από αυτές δεν έχουν αποδοθεί στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας, κάτι, που αποτελεί πάγιο αίτημά της.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος, που προεξήρχε κατά την θεία λειτουργία της Κυριακής της Ορθοδοξίας στον καθεδρικό ναό Τιράνων, πλαισιούμενος από το Μητροπολίτη Αμαντίας Ναθαναήλ, τον Επίσκοπο Βίλιδος Άστιο και ιερείς της Αρχιεπισκοπής, τόνισε ότι «στην εορτή της αναστήλωσης των εικόνων υπάρχει μια μυστική πρόσκληση από την Εκκλησία , στον καθένα και στην καθεμιά, να αναστηλώσουμε την εικόνα του Θεού στην καρδιά μας, στην ύπαρξή μας».

«Ο καθένας μας είναι η μυστική εικόνα του Θεού. Αυτό είναι το μεγάλο δώρο, που έχει δώσει ο Ίδιος στην ανθρώπινη ύπαρξη. Αυτή η εικόνα πολλές φορές είτε από σκόνη, είτε από άλλες περιπτώσεις μπαίνει στην άκρη. Είναι η ημέρα, που καλούμαστε όλοι,  να αναστηλώσουμε την εικόνα του Θεού μέσα μας. Με τις σωστές σκέψεις, με τη σωστή πίστη, με τις σωστές αντιλήψεις για τη σημασία και την αξία της ζωής. Και να μπορούν οι άλλοι να βλέπουν στο πρόσωπο και στη συμπεριφορά μας κάτι από την ακτίνα της εικόνας του Θεού. Κάτι από την αγάπη,  την ελπίδα, την υπομονή,  τη χαρά, που σχετίζονται ακριβώς με την  εικόνα του Θεού» - πρόσθεσε ο Μακαριώτατος.

Και κατέληξε τονίζοντας: «Ας φροντίζουμε όλοι μας, όπου και αν βρισκόμαστε, με τη σιωπή μας, με το έργο μας, με τις προσπάθειές μας, να ακτινοβολούμε   κάτι από την χάρη της  εικόνας του Θεού».

Ακολούθησε λιτάνευση των εικόνων, με τη συμμετοχή πολλών παιδιών, που τις κρατούσαν στα χέρια.

Στο ναό του Αγίου Αθανασίου Ελμπασάν ιερούργησε ο Μητροπολίτης Αντώνιος, ενώ η λιτανεία των εικόνων έγινε στον αύλειο χώρο του ναού.

Στο Μητροπολιτικό ναό του Φίερι χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Νικόλαος, που ηγήθηκε της λιτανείας  πέριξ του ναού, ακολουθούμενος από πιστούς και ιερείς.

Λιτανεία των εικόνων έγινε και στην Κορυτσά, όπου ιερούργησε ο Μητροπολίτης Ιωάννης, όπως και στο Μπεράτι  και στο Αργυρόκαστρο και σε όλες τις ενορίες της Αλβανίας, αλλά και στο Μοναστήρι Αγίου Βλασίου στο Δυρράχιο.

Οι εικόνες του Χριστού, της Παναγίας, των Αγίων, που τιμάμε στην Κυριακή της Ορθοδοξίας, έγιναν και γίνονται και θα γίνονται στην Αλβανία, αλλά και παντού, μέσα με τα οποία η Αλήθεια του Χριστού παρουσιάζεται ζωντανή και αξιομίμητη.

Η γιορτή της Ορθοδοξίας είναι η γιορτή του Χριστού, η γιορτή της προσωποποιημένης Αλήθειας, που είναι συγκεκριμένη και ορατή.

Γι’ αυτό οι Ορθόδοξοι όταν τιμάμε τις άγιες εικόνες, υποκλινόμαστε μπροστά στην αποκάλυψη του μυστηρίου της Αλήθειας.

albania orthodoxias 4

albania orthodoxias 4

albania orthodoxias 1

albania orthodoxias 1

albania orthodoxias 1

albania orthodoxias 1

albania orthodoxias 1

albania orthodoxias 1

albania orthodoxias 1

albania orthodoxias 1

albania orthodoxias 1

albania orthodoxias 1

albania orthodoxias 1

Εμφανίσεις: 275398
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: