Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 12/02 22:31

entafiasmos 5

Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος στην Romfea.gr


Η συγκίνηση και αυτή τη φορά μεγάλη.

Τα δάκρυα δεν συγκρατήθηκαν στα μάτια των λίγων παρευρισκομένων, γιατί το συναίσθημα ξεχείλισε.

Δεν γινόταν και διαφορετικά, γιατί, επιτέλους, αγνοούμενες και όχι αγνοημένες ψυχές βρίσκουν ανάπαυση.

Ενταφιάστηκαν, την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2020, στο στρατιωτικό νεκροταφείο της Κλεισσούρας, τα οστά άλλων 20 Ελλήνων στρατιωτών, που τα κόκκαλά τους μέχρι τώρα ήταν διασκορπισμένα στην ύπαιθρο και οι οποίοι έπεσαν ηρωικά μαχόμενοι το 1940-41, ογδόντα ολόκληρα χρόνια περίπου πριν.

Συγκλονιστικά ήταν τα λόγια του Μητροπολίτη Δημητρίου πάνω από τα μνήματα, που ράγισαν καρδιές.

Θύμισε ότι το καλοκαίρι του 1991 ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος είχε γονατίσει σε σημείο, που ήταν πρόχειρα θαμμένοι Έλληνες στρατιώτες και θερμά είχε προσευχηθεί και για την ανάπαυση της ψυχής τους, αλλά και για να έρθει η ώρα της εκκλησιαστικής ταφής τους. Και ήρθε...

Συνολικά έχουν θαφτεί, στους Βουλιαράτες και στην Κλεισσούρα, 1075 άτομα, σε διάστημα δύο χρόνων.

Από τον Ιανουάριο του 2018, που ξεκίνησαν οι έρευνες, μέχρι και σήμερα.

Επίσημα από την αλβανική πλευρά αυτά τα δύο νεκροταφεία αναγνωρίζονται ως στρατιωτικά, ενώ, επειδή δεν έχουν άλλη χωρητικότητα και απομένει η ταφή χιλιάδων ακόμη οστών, δρομολογείται η επέκταση του νεκροταφείου της Κλεισούρρας.

Μετά την εξόδιο ακολουθία στο ναό της Μονής της Κλεισσούρας, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Αργυροκάστρου Δημητρίου, οι οστεοθήκες μεταφέρθηκαν στους μόνιμους τάφους.

Στη σκέψη όλων, αλλά και στην καρδιά των παρισταμένων σαν φωτεινή ακτινοβολία πέρασε ο αγώνας τους μέχρι θανάτου για τα ιδανικά της λευτεριάς και της πίστης, που δεν τα πρόδωσαν.

Την τιμή και τη μνήμη αυτού του αγώνα εξέφραζαν και τα δάφνινα, που κατέθεσαν η Πρέσβης της Ελλάδας στα Τίρανα Σοφία Φιλλιπίδου, που εκπροσώπησε την ελληνική κυβέρνηση, ο υποπτέραρχος Κων. Άγκος, ως επικεφαλής της Επιτροπής για την Αναζήτηση, Εκταφή, Ταυτοποίηση και Ενταφιασμό των Πεσόντων Ελλήνων Στρατιωτικών του 1940-41, που συστάθηκε μετά από διακρατική συμφωνία Ελλάδας και Αλβανίας και ο ακόλουθος Αμύνης στα Τίρανα Συνταγματάρχης Ευθ. Ντάλας.

Το πνεύμα αυτών των ηρώων θα παραμένει αθάνατο και η θυσία τους θα αντιλαλεί τη φωνή του χρέους από των χρόνων τα βάθη και θα μας ηλεκτρίζει για να σταθούμε ψηλά...

entafiasmos 1

entafiasmos 1

entafiasmos 1

entafiasmos 1

Εμφανίσεις: 300389
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: