Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 10/12 10:10

diplomata mousikis 1

Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος στην Romfea.gr


Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας, προκειμένου να δημιουργηθεί φυτώριο εκπαιδευμένων ιεροψαλτών, ίδρυσε το 2012 Σχολή Βυζαντινής Μουσικής στα Τίρανα, όπου παρακολουθούν διετές πρόγραμμα σπουδών νεαρά κατά κανόνα άτομα απ' όλη την Αλβανία και μέχρι τώρα έχουν αποφοιτήσει 50 περίπου ιεροψάλτες.

Ο τρόπος εκμάθησης της Βυζαντινής Μουσικής γίνεται κάτω από τις καλύτερες συνθήκες και με τη χρήση σύγχρονων μέσων, προκειμένου οι απόφοιτοι να είναι καταρτισμένοι και να αποδίδουν στα αναλόγια το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, προκαλώντας στους πιστούς πνευματική ανάταση και βοηθώντας τους να συνειδητοποιήσου, μέσα από τα μηνύματα των ύμνων, το ρόλο της χριστιανικής τους ιδιότητας.

Την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου, αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία στον καθεδρικό ναό Τιράνων, ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος απένειμε έξι διπλώματα σε άτομα από διάφορες περιοχές της Αλβανίας, που ολοκλήρωσαν με επιτυχία την παρακολούθηση των μαθημάτων, επαινώντας για το αποδοτικό έργο που επιτελείται στη Σχολή το διευθυντή της πρωτοψάλτη Θεόδωρο Πέτσι.

Ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε στη σημασία που τα άσματα έχουν όχι μόνο στη λειτουργική ζωή της Εκκλησίας, αλλά και στην ενδυνάμωση της πίστης.

Στην τελετή απονομής συμμετείχαν ο Μητροπολίτης Φίερι Νικόλαος, ο Μητροπολίτης Αμαντίας Ναθαναήλ και ο Επίσκοπος Βίλιδος Άστιος.

Οι ύμνοι μεταφέρουν στους πιστούς τη δογματική διδασκαλία της Εκκλησίας και είναι ταυτόχρονο μέσο προσευχής και δοξολογίας προς το Θεό.

Στο πλαίσιο αυτό η ψαλμωδία δεν είναι ένα απλό χρέος, αλλά μια ανάγκη της ψυχής για τόνωση και εκτόνωση.

Και ταυτόχρονα μια γέφυρα ανάμεσα στον άνθρωπο και στο Θεό.

Με την υμνολογία ο πιστός εξοικειώνεται με το Θεό, ζυμώνεται μαζί Του, επικοινωνεί μαζί Του, δημιουργεί σχέση αμεσότητας με το Δημιουργό, που είναι η πηγή της χαράς και της ευτυχίας.

diplomata mousikis 2

diplomata mousikis 2

Εμφανίσεις: 290411
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: