Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 02/11 21:38

moni agiou nikolaou 3

Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος για τη Romfea.gr


Μοναδική περίπτωση εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής στην Αλβανία αποτελεί η μονή αγίου Νικολάου Μεσοποτάμου Αγίων Σαράντα. Σήμερα σώζεται μόνο ο επιβλητικός ναός του μοναστηριού, που είναι δίκλινος και στεγάζεται με τέσσερις τρούλους, που στηρίζονται στους εξωτερικούς τοίχους και σε έναν κεντρικό κίονα. Θόλοι και αετώματα, κολώνες και κεραμοπλαστικές διακοσμήσεις δείχνουν τη λαμπρότητα του οικοδομήματος και τη κομψή και αριστουργηματική αρχιτεκτονική μορφή του, αξεπέραστη στο είδος της.

Ανατολικά προεξείχαν δύο πεντάπλευρες αψίδες –σήμερα έχουν αντικατασταθεί από μια πεντάπλευρη- ενώ στοές, που δεν σώζονται, περιβάλλανε το κτίριο από τρεις πλευρές. Το πλινθοπερίκλιστο σύστημα δομής και ο πλούσιος κεραμοπλαστικός διάκοσμος, καθώς και το περιστώο δίνουν μια πρωτοτυπία για τα δεδομένα της περιοχής και θυμίζουν τη ναοδομία του Δεσποτάτου της Ηπείρου. Κτίστηκε, σύμφωνα με μια παράδοση το 306 μ. Χ. από το Μεγάλο Κωνσταντίνο. Καταστράφηκε και ξαναχτίστηκε από το Κωνσταντίνο Θ΄ τον Μονομάχο (1042-1045).

Το 1205 στο νάρθηκα της Μονής Αγίου Νικολάου λειτούργησε μοναστηριακή σχολή καλυβογραμμάτων (οι ιερείς δίδασκαν ανάγνωση, γραφή και το ψαλτήρι) με μαθητές από τα γύρω χωριά. Στους τοίχους του ναού, στα κελιά και στα άλλα κτίσματα είχαν χρησιμοποιηθεί αρχιτεκτονικά μέλη, αγκωνάρια, κιονόκρανα, ανάγλυφα από τα ερείπια της αρχαίας Φοινίκης, που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση.

Αυτό το περίλαμπρο μνημείο από τα βάθη των χρόνων μας θυμίζει ότι η χριστιανική απάντηση στη ζωή δεν είναι να αρνηθούμε κάθε τι υλικό και γήινο στο όνομα του πνευματικού και ουράνιου στοιχείου του βίου..

Αλλά μας κάνει να καταλάβουμε ότι το σώμα, η ψυχή και αυτή η ίδια η ζωή, γίνονται λαμπερός ναός του Θεού, όταν Τον ακολουθούμε και φωτιζόμαστε από την αλήθεια Του και αγιαζόμαστε από τη χάρη Του.

Να γίνουμε, ως έμψυχος χώρος του ίδιου του Θεού, το ζωντανό κατοικητήριό Του.

moni agiou nikolaou 3

moni agiou nikolaou 3

moni agiou nikolaou 3

moni agiou nikolaou 3

Εμφανίσεις: 300466
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: