Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 31/08 22:17

pogradets 1

Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος για τη Romfea.gr


Ο Μητροπολίτης Κορυτσάς Ιωάννης συναντήθηκε με Ορθόδοξες οικογένειες από το Πόγδαρετς και μίλησε σ' αυτές ενισχύοντάς τες πνευματικά. Τέτοιου είδους πρωτωβουλίες είναι απαραίτητες, γιατί εκτός του ότι η αλβανική κοινωνία είναι πολυθρησκευτική, υπήρξε και ένα μακρύ διάστημα αθεΐας, που λειτούργησε ανασταλτικά για την έκφραση του θρησκευτικού συναισθήματος.

Αποτελούν ένα αναγκαίο άνοιγμα της Ορθοδοξίας στην κοινωνία. Και δείχνουν ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία στην Αλβανία δεν είναι μακριά από τον κόσμο, ξεκομμένη από αυτόν, αλλά μέσα και δίπλα στον κόσμο.

Και το καλύτερο παράδειγμα πρώτος το δείχνει ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος. Αποτελούν ποιμαντική πράξη, που φανερώνει ότι η Εκκλησία δεν είναι αποκομμένη από τη ζωή, αλλά είναι η Ζωή. Ό,τι θετικό γίνεται από τα στελέχη της Εκκλησίας, γίνεται για την Εκκλησία.

Για να αισθανθούν οι άνθρωποι ότι γίνονται Εκκλησία, ότι ανήκουν στην Εκκλησία.

Οι άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι δεν είναι ριγμένοι και χαμένοι σε μια πίστη χωρίς αντίκρισμα, όπως ορισμένοι ευαγγελίζονται, αλλά βρίσκονται στην περιφέρεια ενός κύκλου, που όσο πλησιάζουν προς το κέντρο του τόσο προσεγγίζουν ο ένας τον άλλον περισσότερο, για να γίνουν τελικά όλοι ένα, ένα με τον ένα Θεό.

Η ποιμαντική διάσταση του έργου ή της μαρτυρίας ή της διακονίας της Εκκλησίας, αποβλέπει στην κοινωνία, στην επι-κοινωνία και στη συν-κοινωνία. Βοηθάει στο να δοξάζεται ο Θεός και να στέκεται στο ύψος του το άτομο, στο βάθρο της η οικογένεια, ξαναβρίσκοντας τη συμφιλίωση και την καταλλαγή με το Θεό, την ενδυνάμωση και τη χάρη για να πορευτεί μπροστά, αποβάλλοντας πάθη και ταραχές.

Είναι οι ευλογημένες ενέργειες των επί μέρους λειτουργιών της Εκκλησίας, που δεν αποσκοπούν σε τίποτε άλλο από το να κατανοηθεί και συνηδητοποιεί ότι αξίζει στον άνθρωπο, αξίζει στην οικογένεια η μεταμόρφωση, που δωρίζει ο Θεός.

Η Εκκλησία και όσοι είναι ποιμαντικά υπεύθυνοι, έχουν ακριβώς την ευθύνη να οικοδομούν και να εποικοδομούν με διάφορους τρόπους, στοχεύοντας στη μεταμόρφωση.

pogradets 2

pogradets 2

Εμφανίσεις: 225540
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: