Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 07/08 16:25

xeirotonia beratiou 1

Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος στην Romfea.gr


Ανήμερα της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, ο Μητροπολίτης Βερατίου Ιγνάτιος, που ιερούργησε στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Δημητρίου της πόλης, χειροτόνησε σε Πρεσβύτερο το Διάκονο Ιωάννη Κιάκο και ταυτόχρονα του απένειμε και το οφφίκιο του Πρωτοπρεσβυτέρου.

O Σεβασμιώτατος μίλησε για την γνήσια αποστολή του ιερέως, που φέρνει πάνω του, στην ψυχή του, στο «είναι» του τη χάρη του Θεού, και μπορεί να συμβάλλει στη μεταμόρφωση του ανθρώπου.

Διδάσκει, ιερουργεί, ποιμαίνει. Στην Εκκλησία της Αλβανίας είναι αγωνιώδης η προσπάθεια τόσο του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου, όσο και των Μητροπολιτών να βρεθούν τα κατάλληλα στελέχη.

Είναι ένα ζήτημα βασικής προτεραιότητας για τον Μακαριώτατο. Και γίνεται οργανωμένη εργασία για την εξεύρεση και την προετοιμασία ικανών προσώπων με την ύπαρξη εκκλησιαστικών λυκείων και Θεολογικής Ακαδημίας.

Ο ρόλος του ιερέα είναι σοβαρός, γιατί η πίστη ζει μόνο μέσα στην Εκκλησία και στα μυστήριά της, αλλά και μέσα από τον αντίκτυπο και το άπλωμα της εκκλησιαστικής ζωής στην κοινωνία.

Έτσι ο κληρικός καλείται, και μάλιστα σ' ένα πολυθρησκευτικό περιβάλλον, όπως είναι αυτό της Αλβανίας, να ξανακάνει τον άνθρωπο παιδί του Θεού.

Να τον καθοδηγήσει στη λύτρωσή του από το βάρος της ενοχής και της αμαρτίας, που πλακώνουν την ψυχή του.

Να τον βοηθήσει να ξαναβρεί τον εαυτό του, ξαναβάζοντας το Θεό στη ζωή του, απ΄ όπου τον έδιωξε με την αυτοθέωσή του, δηλαδή με τον εγωισμό, την υπερηφάνεια, την κενοδοξία και την αυτονομία του.

Ξέρουν καλά οι συνειδητοποιημένοι ιερωμένοι, ότι η ιεροσύνη δεν είναι μισθός για ένα έργο. Δεν είναι έπαινος για κάποιες καλές πράξεις.

Δεν είναι βραβείο για κόπους και θυσίες. Δεν είναι αντιπροσφορά για ανθρώπινες κατακτήσεις. Είναι χάρσμα, δωρεά, δώρο του Θεού.

ΣΤΟΝ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟ ΝΑΟ ΚΟΡΥΤΣΑΣ ΤΙΜΗΘΗΚΕ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΗΣ ΑΛΒΑΝΟΣ ΓΙΑΤΡΟΣ

Εξάλλου την Τρίτη 6 Αυγούστου, όπου εορτάστηκε στην Κορυτσά η Μεταμόρφωση του Σωτήρος, ιερουργούντος του Μητροπολίτου κ. Ιωάννου, τιμήθηκε, μετά τη θεία λειτουργία, σε εκδήλωση στον καθεδρικό ναό της πόλης, από την προεδρία της Αλβανικής Δημοκρατίας, ο ανθρωπιστής και πρωτοπόρος Αλβανός γιατρός αείμνηστος Σωτήρης Πολένα (1902-1967), που ήταν θρησκευόμενος.

Εκπρόσωπος του προέδρου της Αλβανικής Δημοκρατίας Ιλίρ Μέτα, επέδωσε στην οικογένειά του και συγκεκριμένα στο γιο του, επίσης γιατρό, Αντώνη Πολένα, την τιμητική διάκριση του κράτους «Μητέρα Τερέζα».

Για το επιστημονικό και κοινωνικό έργο του Σωτήρη Πολένα, που σε δύσκολα χρόνια, ανακούφισε πολλούς ανθρώπους με προχωρημένες για την εποχή μεθόδους στους τομείς γυναικολογίας, χειρουργικής και νευρολογίας, μίλησε ο Μητροπολίτης Κορυτσάς, που πάνω απ΄ όλα τόνισε την ηθική και ψυχική και πνευματική διάσταση της προσωπικότητάς του.

Με ανιδιοτέλεια, όταν οι άνθρωποι πέθαιναν ο ένας μετά τον άλλον, έδινε ιατρικές μάχες στο νοσοκομείο Κορυτσάς για τη σωτηρία τους, σε τέτοιο σημείο, που οι εγχειρήσεις του, εκείνη την εποχή, αναφέρονταν σε ευρωπαϊκές ιατρικές σχολές, καθώς είχε αποκτήσει μεγάλη φήμη.

xeirotonia beratiou 2

xeirotonia beratiou 2

xeirotonia beratiou 2

xeirotonia beratiou 2

xeirotonia beratiou 2

xeirotonia beratiou 2

xeirotonia beratiou 2

xeirotonia beratiou 2

xeirotonia beratiou 2

xeirotonia beratiou 2

xeirotonia beratiou 2

xeirotonia beratiou 2

xeirotonia beratiou 2

xeirotonia beratiou 2

xeirotonia beratiou 2

xeirotonia beratiou 2

xeirotonia beratiou 12

Εμφανίσεις: 300960
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: