Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 18/07 16:38

mperati 4

Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος για τη Romfea.gr


Συμπληρώθηκαν εικοσιένα χρόνια από την ενθρόνιση του Μητροπολίτη Βερατίου, Αυλώνος και Κανίνης κ. Ιγνατίου στις 18 ιουλίου του 1998.

Εικοσιένα χρόνια προσφοράς και αγάπης στα χνάρια του Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. Αναστασίου, στο πρόσωπο του οποίου βλέπουν όλοι οι Αλβανοί ότι η θρησκεία δεν είναι το όπιο του λαού, όπως τους έλεγαν παλαιότερα, αλλά η αναγέννηση και η καρποφορία.

Εξελέγη από το Οικουμενικό Πατριαρχείο την ίδια ημέρα, 24 Ιουνίου 1994, που εξελέγη και ο Προκαθήμενος της Ορθόθοξης Εκκλησίας της Αλβανίας, χειροτονήθηκε στην Κων/νουπολη τέσσερα χρόνια μετά, στις 27 Ιουλίου του 1996, και ενθρονίστηκε δύο χρόνια αργότερα.

Με την αμέριστη στήριξη του Μακαριωτάτου, από τότε μέχρι σήμερα αγωνίσθηκε και κατάφερε να επιτελέσει πολύπλευρο λειτουργικό, ποιμαντικό, κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο, ακολουθώντας αφοσιωμένα την φωτισμένη πορεία πλεύσης του κ. Αναστασίου, και να αποτελεί σημείο σεβασμού των κατοίκων, ανεξαρτήτου, θρησκεύματος της Επισκοπής του.

Μειλίχιος και πράος, σεμνός και ταπεινός, από την πρώτη στιγμή, που ανέλαβε την πνευματική καθοδήγηση του ποιμνίου του, ακούραστα ενδιαφέρθηκε για να βρεθεί η Εκκλησία κοντά στις πραγματικές ανάγκες των ανθρώπων και να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις πνευματικές αναζητήσεις και ελλείψεις.

Είναι ένα έργο, που συνεχίζεται αδιάκοπα και αθόρυβα...

Με αποδέκτες κάθε ανθρώπινη ψυχή, υπέρ της οποίας ο Χριστός θυσιάστηκε.

Μοναδική του πρόθεση είναι η δόξα του Θεού και η ωφέλεια του λαού. Αγάπησε την Ορθοδοξία και αφιερώθηκε σ' αυτή από τα νεανικά του χρόνια.

Απέδειξε αυτά τα είκοσι χρόνια ποιμαντορίας στο Μπεράτι, ότι έχει συναίσθηση πατέρα, που μεριμνά για τα παιδιά του.

Τις δύο αυτές δεκαετίες δεν αναπαύθηκε ούτε για μια στιγμή, αλλά αναλώθηκε με μόχθο στην πιστή και άξια και συνεπή και φιλότιμη διακονία του.

Όχι ως απρόσιτος δεσπότης, αλλά ως ευπροσήγορος και πρόθυμος υπηρέτης του ποιμνίου του.

Γι' αυτόν όλοι οι άνθρωποι, Ορθόδοξοι και μη, σώφρονες και πλανεμένοι, ενάρετοι και αμαρτωλοί, είναι τέκνα της Εκκλησίας, διαλέγεται μαζί τους και σκύβει με στοργή πάνω τους. Δίνει καθημερινά καλή μαρτυρία, έχοντας το βίωμα ότι η ιερωσύνη είναι σταυρός, αλλά και ανάσταση.

Η αναφορά μας στην 20ετή ποιμαντορία του, είναι σαφώς μια ενδεικτική, μια απλή καταγραφή, καθώς είναι αφάνταστα δύσκολο, αν όχι και αδύνατο, να περιγράψει κανείς και να συνοψίσει με το γραπτό λόγο, τα πλήρη πεπραγμένα του.

Όλα αυτά, για τα οποία ο λαός, με το αδιάψευστο αισθητήριό του, τον τιμά με την εμπιστοσύνη του και αναγνωρίζει τον κόπο του.

Αλλά και ο ίδιος τιμά την αποστολή του, έχοντας ως θρόνο του τις καρδιές των συνανθρώπων του. Τους προσφέρει τον εαυτό του, του αντιπροσφέρουν τις καρδιές τους.

mperati 4

mperati 4

mperati 4

mperati 4

mperati 4

mperati 4

mperati 4

mperati 4

mperati 4

mperati 4

mperati 4

mperati 4

mperati 4

mperati 4

Εμφανίσεις: 265290
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: