Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 15/07 11:56

sekistas 1

Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος στην Romfea.gr


Οι Άγιοι της Εκκλησίας μας είναι πολλοί, γεγονός, που φανερώνει πως η δυναμική προς τη θέωση, ποτέ δεν θα λείψει.

Τους δικούς της Αγίους, με την έννοια ότι κατάγονται από εκεί, αφού η πνευματική τους διάσταση είναι καθολική και οικουμενική, έχει και η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας.

Στον τόπο του, τη Σεκίστα, εορτάστηκε, στις 14 Ιουλίου 2019, η μνήμη του μάρτυρα Τρύφωνα, ιερουργούντος του Μητροπολίτη Απολλωνίας και Φίερι κ. Νικολάου. Δ

εν υπάρχουν πολλά γνωστά στοιχεία για τη δράση του (αναφορά στο βίο του γίνεται στη μεταπτυχιακή μελέτη του Θεόδωρου Κέσκου με θέμα τους Αγίους της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας), παρά μόνο ότι έζησε και έδρασε την πρωτοχριστιανική περίοδο, στα τέλη του 3ου αιώνα και στις αρχές του τετάρτου αιώνα και μαρτύρησε το 313 μ.Χ.

Να σημειωθεί ότι κατασκευάστηκε και ταφικό μνημείο της καλογριάς Παρασσκευής (1830-1910), η οποία, μετά από θείο όραμα, ανακάλυψε τον τάφο και τα λείψανα του μάρτυρα Τρύφωνα.

Στον τάφο της ο Σεβασμιώτατος τέλεσε τρισάγιο. Ο Άγιος Τρύφωνας της Σεκίστας έφτασε στο μαρτύριο με την πίστη πως ο Θεός είναι αγάπη και πως οι διώκτες Του είναι μίσος.

Πως ο Θεός είναι η ανατολή μιας νέας ζωής και οι διώκτες Του το σκοτάδι μιας καταδικασμένης ζωής.

Πως ο Θεός είναι η βεβαιότητα της αιώνιας ύπαρξης και οι διώκτες Του είναι η αβεβαιότητα της προσωρινότητας.

Πως ο Θεός είναι πηγή αναγέννησης, και οι διώκτες Του μια πύλη καταστροφής.

Οδηγήθηκε στο μαρτύριο, παραμερίζοντας τον εγωισμό του και την αυτοθεοποίησή του, με την ενσυνείδητη και επίμονη επιλογή του, που δεν την έκαμψαν τα περιστασιακά βασανιστήρια, να λέει πάντοτε «γεννηθήτω, Κύριε, το θέλημά Σου».

sekistas 2

sekistas 2

sekistas 2

sekistas 2

sekistas 2

sekistas 2

sekistas 2

Εμφανίσεις: 263120
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: