Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 11/07 22:00

nikodimos 3

Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος για τη Romfea.gr


Με λατρευτικές εκδηλώσεις στο ναό του αγίου Μιχαήλ Μπερατίου εορτάστηκε η μνήμη του νεομάρτυρα Νικοδήμου.

Οι πιστοί είχαν την ευλογημένη ευκαιρία να προσκυνήσουν την τίμια κάρα του. Απλός, καθημερινός άνθρωπος, γεννημένος στο Βιθκούκι Κορυτσάς, εγκαταστάθηκε στο Μπεράτι, όπου εργάστηκε ως ράπτης.

Αμαρτωλός ήταν. Έφτασε στο σημείο να αρνηθεί την πίστη του, διαλαλώντας ότι είναι Αγαρηνός, προκειμένου να νυμφευθεί μια γυναίκα, αν και ήταν ήδη νυμφευμένος.

Αλλά το μετάνιωσε, η ψυχή του δίψασε το Θεό, χωρίς τον οποίο δεν μπορούσε, μετά το ξεστράτισμά του, να αναπνεύσει.

Έτσι έφερε το οξυγόνο της θείας ζωής μέσα του, αναστήθηκε, δυνάμωσε, ζωογονήθηκε. Κατέφυγε στο Άγιο Όρος, όπου νωρίτερα είχε στείλει το γιό του, που ενδύθηκε το μοναχικό σχήμα.

Και ο ίδιος και ο γιός του έγιναν μοναχοί. Αφού προσέφερε τα υπάρχοντά του στους φτωχούς, ανεχώρησε για το Άγιο Όρος, όπου στη σκήτη της Αγίας Άννης έγινε μοναχός.

Επέστρεψε στο Μπεράτι, ομολόγησε με θάρρος την πίστη του, φώναξε ότι πλανήθηκε και άρχισε ο διωγμός του.

Τον κατακρέμνισαν από ύψος 70 μ., αλλά δεν έπαθε το παραμικρό. Τον βασάνισαν με ραβδισμούς και φυλακίσεις και τελικά τον αποκεφάλισαν στις 11 Ιουλίου 1722 (ίσως του 1709 ή του 1714, δεν είναι απόλυτα εξακριβωμένο).

Με τη μετάνοια από πεθαμένος ψυχικά άνθρωπος, έγινε αναστημένος.

Ως αναστημένος άνθρωπος αγωνιζόταν να μην επιτρέψει στα πάθη του να τον κυριεύσουν ξανά.

Ζούσε με δοξολογία την κάθε στιγμή της ζωής του.

Είχε τη χάρη του Χριστού μέσα του σε όλη την πληρότητά της και τη μετέφερε πηγαία και απροσποίητα.

Έτσι το μαρτύριό του είναι μια αδιάψευστη μαρτυρία ότι ο πνευματικός αγώνας συνοψίζεται ότι η λύτρωση έρχεται όταν δεν κάνουμε ό,τι αρέσει σ' εμάς, αλλά ό,τι αρέσει στο Χριστό.

nikodimos 1

nikodimos 1

Εμφανίσεις: 294448
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: