Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 06/06 19:15

korystas 1

Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος για τη Romfea.gr


Στην περιοχή Κορυτσάς, μόλις δύο χλμ. έξω από την πόλη, στο χωριό Εμπορία, υπάρχει ο ιστορικός Ναός της Αναλήψεως, που είναι ένα από τα πιο αξιόλογα μνημεία της περιοχής (το 1974 χαρακτηρίστηκε μνημείο πολιτισμού).

Εκεί, υπαίθρια, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορυτσάς κ. Ιώαννης τέλεσε τη Θεία Λειτουργία ανήμερα της Αναλήψεως.

Ο ναός κτίστηκε το 1389, όταν ο τόπος αυτός ανήκε στο πριγκιπάτο των Μουζακέων, αγιογραφήθηκε αρχικά το 14ο αιώνα και είναι σχεδιασμένος κατά τον τύπο του εγγεγραμμένου σταυροειδούς με θόλο.

Οι πιστοί, παρακολουθώντας την μυσταγωγική παρουσία και ιεροπραξία του Μητροπολίτη και των κληρικών, ακούγοντας τις μελωδικές ψαλμωδίες, διδασκόμενοι από το κήρυγμα του Επισκόπου και νιώθοντας ελεύθεροι μέσα στη φύση, ενίσχυσαν το θείο ζήλο τους.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες αισθάνθηκαν την Ανάληψη του Κυρίου ως δική τους ανάνηψη, ως δικό τους φτερούγισμα προς τα άνω.

Η ψυχή ικανοποιείται αληθινά, όταν πετάει πάνω από τη λάσπη και το χώμα, στους ανοιχτούς ορίζοντες της πίστεως.

Αν η Ανάληψη του Χριστού γίνει αφορμή της δικής μας ανοδικής πορείας, δεν θα μιλάμε για άγχη, για πολλαπλασιασμό των ψυχικών παθήσεων, για απροσμέτρητο κενό.

Δεν θα μιλάμε για απουσία του Θεού από τη ζωή μας, που καμία ανθρώπινη κατάκτηση δεν μπορεί να αναπληρώσει.

Αν η Ανάληψη του Χριστού γίνει αφορμή της δικής μας ανοδικής πορείας, θα μιλάμε για εξύψωση του ανθρώπου ως προσωπικότητας. Θα μιλάμε για τη σωστή και αληθινή επιλογή.

korystas 10

korystas 10

korystas 10

korystas 10

korystas 10

korystas 10

korystas 10

korystas 10

korystas 10

Εμφανίσεις: 301793
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: