Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 04/06 23:43

litaneia elbasan 1

Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος στην Romfea.gr


Στην ομώνυμη Μονή, κοντά στο Ελμπασάν Αλβανίας, λιτανεύτηκαν, την Τρίτη 4 Ιουνίου 2019, τα λείψανα του Αγίου Ιωάννου του Βλαδίμηρου, που τιμούν Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι.

Μετά τη Θεία Λειτουργία, ιερουργούντων των Μητροπολιτών Αμαντίας κ. Ναθανήλ και Ελμπασάν κ. Αντωνίου, που πλαισίωσαν κληρικοί, με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου από διάφορες περιοχές της Αλβανίας, ανάμεσά τους και πολιτικοί παράγοντες, τοπικοί και κεντρικοί, όπως και εκπρόσωποι άλλων θρησκευμάτων, έγινε η λιτάνευση, πέριξ του καθολικού, μέσα σε μια ατμόσφαιρα πλούσιας χαράς και εσωτερικής ειρήνης.

Μιας ειρήνης, που πηγάζει από την αστείρευτη θεία πηγή και μπορεί να εδραιώσει και την κοινωνική συνοχή και να δροσίσει τις κουρασμένες ψυχές. Η ζωή των σημερινών ανθρώπων, η ζωή μας, είναι δυνατόν, να αποτελέσει εικονογραφημένη παρουσίαση της πίστης μας.

Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΩΝ ΛΕΙΨΑΝΩΝ

Και κατά τη λιτάνευση στο μοναστήρι του αγίου Βλαδιμήρου, διαπιστώθηκε για μια ακόμη φορά η δύναμη, που κρύβουν τα λείψανα.

Άνθρωποι κάθε ηλικίας, κάθε κοινωνικής τάξης, σιωπηλοί, προσευχόμενοι, ασπάστηκαν τα λείψανα με τη βεβαιότητα της παρουσίας του αγίου. Άνθρωποι με ταπείνωση, με προσδοκία ελέους, με την επιθυμία ενός θαύματος.

Άνθρωποι με πίστη τόσο ριζωμένη, που δεν ξεριζώνεται με όση μανία και αν την παλεύουν οι αέρηδες. Άνθρωποι, που νιώθουν τον προπορευόμενο στη λιτανεία άγιο να τους τραβάει σε φωτεινές πορείες.

ΤΟ ΛΕΙΨΑΝΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΥ

Το σκήνωμα του δολοφονημένου ηγεμόνα ενταφιάστηκε, κατά μία παράδοση, αρχικά στις Πρέσπες, μέσα στο ναό του αγίου Αχιλλείου, όπου δολοφονήθηκε.

Αργότερα η σύζυγός του Κοσάρα ανακόμισε τα λείψανό του (το οποίο βρέθηκε αδιάφθορο και ευωδιαστό) και το μετέφερε στη γενέτειρά του Κράινα (Krajina), κοντά στη λίμνη της Σκόδρας.

Μάλιστα όταν απεβίωσε, ενταφιάσθηκε κατά την επιθυμία της στα πόδια του μάρτυρα συζύγου της.

Το λείψανο μεταφέρθηκε στο Δυρράχιο το 1215, από τον Βυζαντινό Δεσπότη της Ηπείρου Μιχαήλ Α'.

Από εκεί το 1368 ο Αλβανός ηγεμόνας Κάρολος Θεωπίας το μετέφερε στο μοναστήρι του Αγίου (σύμφωνα με κάποιες αναφορές είναι ένα από αυτά, που είχε ιδρύσει ο Ιωάννης Βλαδίμηρος, ως ηγεμόνας), έξω από το Ελμπασάν.

Και αυτό το μοναστήρι ανακαινίστηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο, που με το φωτεινό έργο του αποδεικνύει ανόθευτα τα στοιχεία της ταυτότητας της Ορθοδοξίας μέσα στον συγχυσμένο κόσμο του σήμερα.

litaneia elbasan 2

litaneia elbasan 2

litaneia elbasan 2

litaneia elbasan 2

litaneia elbasan 2

litaneia elbasan 2

litaneia elbasan 2

litaneia elbasan 2

litaneia elbasan 2

litaneia elbasan 2

litaneia elbasan 2

litaneia elbasan 2

litaneia elbasan 2

litaneia elbasan 2

litaneia elbasan 2

litaneia elbasan 2

Εμφανίσεις: 303399
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το Romfea.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
FOLLOW ROMFEA: