Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 03/05 14:44

diapanepistimiako symposio 4

Γρἀφει ο π. Ηλίας Μάκος στην Romfea.gr


Διαπανεπιστημιακό συμπόσιο με το ενδιαφέρον θέμα: "Προκλήσεις της θρησκείας στην εποχή της παγκοσμιοποίησης", πραγματοποιήθηκε, την Πέμπτη 2 Μαΐου 2019, στην Ορθόδοξη Θεολογική Ακαδημία "Αγίου Βλασίου" Δυρραχίου Αλβανίας, με τη συμμετοχή και του τμήματος Ισλαμικών Σπουδών του University College «Badr» και του Καθολικού Θεολογικού Ινστιτούτου "Ndërdioqezian".

Συμμετείχαν καθηγητές, ενώ δόθηκε η δυνατότητα σε φοιτητές/τριες να θέσουν τους προβληματισμούς τους είτε με ερωτήσεις είτε με τοποθετήσεις.

Ένα από τα συμπεράσματα ήταν ότι στην περίπτωση της αμφισβήτησης των θρησκευτικών πεποιθήσεων, που αποτελούν έκφραση πνευματικής κατάστασης και τρόπου ζωής, φανερώνεται ο κίνδυνος ναυάγησης της προαγωγής της ψυχικής και ειρηνικής συνύπαρξης.

Ωστόσο τα θρησκεύματα οφείλουν να εμμένουν στο σεβασμό του ανθρώπινου προσώπου, στη διακήρυξη και πραγμάτωση της ισότητας και αδελφοσύνης των ατόμων, στην αξία της ελευθερίας και στην υπέρβαση του εγώ για την επίτευξη της αληθινής αγάπης.

Η υπερβατικότητα, που προσφέρει η Θρησκεία, μπορεί να καθησυχάζει την υπαρξιακή αγωνία του ανθρώπου.

Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο κοσμήτορας της Ορθόδοξης Θεολογικής Ακαδημίας του "Αγίου Βλασίου" Jeffery MacDonald.

Ειδικόερες εισηγήσεις ανέπτυξαν: Η Xhorxhina Seferi από το Τμήμα Ισλαμικών Σπουδών University College «Badr» με θέμα «Οι προκλήσεις του Ισλάμ στην παγκοσμιοποίηση».

Ο Paolo Marasco και η Gezime Doda από Θεολογικό Καθολικό Ινστιτούτο "Ndërdioqezian" με θέμα: «Η Διακήρυξη στο Αμπού Ντάμπι για την ανθρώπινη αδελφοσύνη και κοινή ζωή. Το περιεχόμενο και oι προκλήσεις".

Η Mikaela Allka από την Ορθόδοξη Θεολογική Ακαδημία "Αγίου Βλασίου" με θέμα "Οι προκλήσεις της Ορθόδοξης πίστης στην παγκοσμιοποίηση».

Είναι αξισημείωτο και αισόδοξο το γεγονός ότι τρεις από τις σημαντικότερες θεολογικές σχολές στην Αλβανία, δημιουργούν κουλτούρα διαθρησκευτικής συνεργασίας.

Εκτιμούμε ότι είναι ανάγκη οι θρησκείες να παιδαγωγούν τους ανθρώπους με ανεκτικότητα και κατανόηση.

Η συμβολή της Ορθοδοξίας στην αλληλοπεριχώρηση των διαφορετικών αντιλήψεων και πολιτισμών συνιστά θεμελιακή προϋπόθεση αγαπητικής, και όχι διχαστικής, διάθεσης και σχέσης μεταξύ των ανθρώπων και λαών διαφορετικής θρησκευτικής πεποίθησης και προέλευσης (πνευματικότητας και εθνικότητας) και δημιουργεί ασπίδα προστασίας από τις αρνητικές συνέπειες της παγκοσμιοποίησης.

Άλλωστε είναι ιδιαίτερα επίκαιρος και διδακτικός ο λόγος του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστασίου: "Το μόνο αποτελεσματικό αντίδοτο στον εγωισμό είναι η αγάπη. Η χριστιανική πίστη και εμπειρία προσφέρουν όραμα και πνευματική δύναμη για τη συνεχή υπέρβαση της αιτίας των συγκρούσεων, για την εξουδετέρωση του εγωισμού".

diapanepistimiako symposio 1

diapanepistimiako symposio 1

diapanepistimiako symposio 1

diapanepistimiako symposio 1

diapanepistimiako symposio 1

Εμφανίσεις: 278492
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: