Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. Κυριακή, 14 Απριλίου 2019

diathriskiako 1

Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος στην Romfea.gr


Το Διαθρησκειακό Συμβούλιο Αλβανίας, το οποίο συναποτελούν εκπρόσωποι των Ορθοδόξων, των Καθολικών, της Μουσουλμανικής Κοινότητας, του Παγκόσμιιου Αρχηγείου της Μπεκτάσι και της Ευαγγελικής Αδελφότητας, απέσπασε το βραβείο "Sérgio Vieira de Mello", ως αναγνώριση της προώθησης της συμφιλίωσης και του διαλόγου μεταξύ των θρησκευημάτων, με σκοπό την πρόοδο της αλβανικής κοινωνίας και την ανάπτυξή της, μακριά από πρακτικές διαχωρισμού και διχασμού.

Και είναι γνωστό ότι από κοινού τα θρησκεύματα στη γειτονική χώρα παίρνουν πρωτοβουλίες για την άνοδο του βιοτικού και μορφωτικού επιπέδου του λαού και την ειρηνική συνύπαρξη.

Προς αυτή την κατεύθυνση, δηλαδή των δημιουργικών παρεμβάσεων για την ευημερία, πνευματική και υλική, των πολιτών, πρωτοστατεί ο διεθνούς φήμης και ακτινοβολίας Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας κ. Αναστάσιος.

Φαίνεται στην πράξη ότι οι δογματικές διαφορές μεταξύ των θρησκειών, δεν αποκλείουν την επιβαλλόμενη από τη σύγχρονη πραγματικότητα συνεργασία για ζητήματα, που έχουν να κάνουν με τη βελτίωση πολύπλευρα της ποιότητας της ζώης των ανθρώπων. Και αυτή η κοινή προσπάθεια στην Αλβανία επιβραβεύτηκε.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος αποδεικνύει ότι η Ορθοδοξία δεν είναι μια στάσιμη κατάσταση αυτό-περιχαρακωμένη, έγκλειστη στον εαυτό της, σε τείχη υψηλά, αλλά κατανοεί την φυλετική, πολιτισμική και θρησκευτική ετερότητα και δεν αποστασιοποιείται.

Ο διάλογος, η συνδιαλλαγή, που δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ταύτιση, για την εξυπηρέτηση κοινωφελών σκοπών, είναι απαραίτητα.

Ο ορθόδοξος λόγος, όπως τον εκφράζει αυθεντικά και αληθινά ο κ. Αναστάσιος, όχι μόνο καταφάσκει στο μέτρο του εφικτού τη διαφορετικότητα, αλλά το σεβασμό της τον αναδεικνύει ως ουσιώδες στοιχείο της χριστιανικής ταυτότητας.

diathriskiako 2

diathriskiako 2

Εμφανίσεις: 267961
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: