Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. Τετάρτη, 02 Ιανουαρίου 2019

albanias anastasios 1

Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος


Το πυκνό εκκλησίασμα, την ημέρα της εορτής του Αγίου Βασιλείου, στον κατάμεστο καθεδρικό ναό της Αναστάσεως στα Τίρανα, κρεμόταν, κατά το σύντομο κήρυγμά του, από τα χείλη του Αρχιεπισκόπου της Ορθόδοξης Εκκλησίας Αναστασίου, που μεταφραζόταν και στα αλβανικά.

Ξέρουν καλά οι πιστοί στη γειτονική χώρα ότι τα λόγια, αλλά και οι πράξεις του, κρύβουν μια δύναμη, που αποδεδειγμένα μπορεί και αλλάζει πορεία ζωής.

Με αφορμή τη φράση του Μεγάλου Βασιλείου: "Ὁ οὖν ἀπολέσας τὴν πρὸς τὸν Θεὸν ὁμοιότητα ἀπώλεσε τὴν πρὸς τὴν ζωὴν οἰ κειότητα", τόνισε ότι "το να είμαστε σύγχρονοι και δημιουργικοί σε κάθε εποχή, σχετίζεται απόλυτα με την προσπάθειά μας να ακολουθήσουμε αυτό, για το οποίο δημιουργηθήκαμε, την ομοιότητα προς το Θεό".

Και πρόσθεσε: "Όσο περισσότερο μοιάζουμε με το Θεό της αγάπης, τόσο είμαστε πιο επίκαιροι και πιο δημιουργικοί για την πορεία της κοινωνίας μας. Ο νέος χρόνος να μας κάνει να μοιάσουμε πιο πολύ με το Μέγα Βασίλειο. Να μιμηθούμε την πίστη του, την αγάπη του, το ζήλο του, την ακεραιότητά του, τον αγώνα του για την ανακούφιση του πόνου, που είναι τόσο μεγάλος στις ημέρες μας".

Σημείωσε ακόμη ότι "ενώ πολλοί παρουσιάζονται στη ζωή μας ως ηγέτες, για να μας οδηγήσουν σε μια καλύτερη ζωή, η Εκκλησία μας στην αρχή του νέου έτους προβάλει πάντοτε τη μορφή του Αγίου Βασιλείου, αυτής της σπάνιας προσωπικότητας στην παγκόσμια ιστορία, που έζησε το μυστήριο της αγάπης και που δεν ήταν κάποιος από τους αφελείς, όπως παρουσιάζουν τους πιστούς, όσοι θέλουν να πολεμήσουν την πίστη".

Αξίζει να υπογραμμισθεί ότι τα διδάγματα του Βασιλείου ακολουθεί ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, αφού δείχνει την αγάπη του προς τους ανθρώπους με πρωτότυπες λύσεις και προτάσεις, που συμβάλλουν στην ανόρθωση της κοινωνίας.

Σαλπίζει συνεχώς αφυπνιστικά μηνύματα για να φύγει η σκόνη της αμαρτίας από τις ψυχές, καλώντας τους χριστιανούς να ακολουθήσουν τον τρόπο ζωής τους, χωρίς να κρίνουν τους άλλους άλλους ανθρώπους.

Η προοπτική του είναι η απόρριψη των παθών, όχι του άλλου, του πλησίον, του αδελφού.

albanias anastasios 2

Εμφανίσεις: 301001
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: