Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 07/12 15:40

albanias anastasios 1

Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος


Μια περίεργη και σίγουρα άδικη επίθεση κατά του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου, που είναι σύμβολο και σηματορός και κήρυκας της ειρηνικής συνύπαρξης των Αλβανών και των Ελλήνων, εξαπέλυσε ο Αλβανός δημοσιογράφος Γκαζμέντ Καπλάνι, που παλαιότερα σπούδασε, ζούσε και εργαζόταν στην Ελλάδα και εδώ και μερικά χρόνια εγκαταστάθηκε στην Αμερική.

Γράφοντας για το αποτροπιαστικό και ατυχές γεγονός της δολοφονίας Αλβανού πολίτη στη Λευκίμη Κέρκυρας, αναμειγνύει εντελώς άτοπα και άστοχα τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο, καλώντας τον να πάρει θέση για το περιστατικό και να συλλυπηθεί την οικογένεια θύματος στο Βεράτι, όπως έπραξε με την οικογένεια του Κωνσταντίνου Κατσίφα.

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι ο κ. Αναστάσιος με τη ζωή, τη δράση και το λόγο του είναι ένας κατ' εξοχήν ενωτικός παράγοντας.

Διεθνώς, αλλά και στην ίδια την Αλβανία, του αναγνωρίζεται ότι αναζητά και προσπαθεί στην πρώτη γραμμή, με αμείωτο ζήλο, να επιτύχει την εξάλειψη των διαφορών και των διχασμών.

Συνεχώς διακηρύττει ότι η Εκκλησία οφείλει να είναι αφετηρία αρμονικής συνεργασίας. Επιμένει στη θέση ότι το αντίδοτο στη μισαλλοδοξία δεν είναι οι γενικόλογες ηθικές παροτρύνσεις, ούτε οι νομικές διατυπώσεις και μηχανισμοί καταστολής.

Αλλά επιβάλλεται η ενδυνάμωση μιας αγάπης, έμπρακτης και πολυδιάστατης, η οποία δεν περιορίζεται από σύνορα, προκαταλήψεις και διακρίσεις.

Για να πλήξει, όπως νομίζει ο κ. Καπλάνι, το κύρος του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου, επιχειρεί συσχέτιση του γεγονότος της δολοφονίας του Κ. Κατσίφα με τη δολοφονία του Αλβανού στην Κέρκυρα. Είναι τραγικό, να βάζει κάποιος στη ζυγαριά δύο ψυχές, που έφυγαν για την άλλη ζωή.

Αλλά, αφού συνέβηκε και αυτό, ας διευκρινιστεί ότι ο θάνατος του πρώτου προήλθε από κρατική βία, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, και επί δέκα μέρες δεν παραδινόταν για ταφή το σώμα του και έτσι αναγκάστηκε να παρέμβει ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος με δημόσια έκκληση, για να τηρηθεί η ορθόδοξη τάξη.

Ο θάνατος του δεύτερου προήλθε από τη μανία ενός ατόμου, που θα υποστεί όλες τις συνέπειες. Εκείνο, που ζητά, με επιμονή ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, είναι ο Χριστός να αποτελεί τον άξονα της ύπαρξής μας.

Η ζωή μας να μην είναι πραγματοκεντρική, ανθρωποκεντρική ή εγωκεντρική, αλλά θεοκεντρική και χριστοκεντρική. Κυρίαρχη πτυχή στο έργο του είναι η σκέψη πως αν πράγματι αγαπούμε αληθινά το Θεό, μπορούμε να αγαπήσουμε και τους ανθρώπους.

Όσο και να ξεσπούν σκόπιμα κάποιοι Αλβανοί εναντίον του, στο βάθος και αυτοί γνωρίζουν ότι η αγάπη του Θεού έχει ενοικήσει στην καρδιά του και αυτή είναι η πηγή της δύναμης και της ελπίδας της.

Γι' αυτό δεν φοβάται τους πειρασμούς. Δεν κάμπτεται από τις δυσκολίες. Δεν λυγίζει στις δοκιμασίες. Στέκεται γαλήνιος και ατάραχος. Ο προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας αγαπά σιωπώντας και σιωπά αγαπώντας.

Εμφανίσεις: 302008
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: