Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 10/09 17:19

argyrokastro 4

Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος


Πανηγυρικά εορτάστηκαν, την Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου, τα 20 χρόνια από την ίδρυση του Εκκλησιαστικού Λυκείου Αργυροκάστρου "Τίμιος Σταυρός" (1998-2018), παρουσία του Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. Αναστασίου.

''Το Λύκειο αυτό, δημιουργήθηκε μέσα σε δύσκολες συνθήκες, αλλά'', όπως τόνισε στο σύντομο χαιρετισμό του, συγκινημένος, ο κ. Αναστάσιος ''τίποτε δεν μένει ακατόρθωτο όταν έχουμε την ευλογία του Κυρίου και την αγάπη Του''.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος διευκρίνισε ότι τα όποια κοινωνικά προβλήματα δεν λύνονται παρά μόνο με πνευματικά μέσα. Όταν οι άνθρωποι μοιράζονται την ίδια ελπίδα και την ίδια προοπτική, μέσα από τη γνώση και την επίγνωση.

Να σημειωθεί ότι σκοπός του σχολείου, που βρίσκεται σε μία από τις παραδοσιακές συνοικίες του Αργυροκάστρου, χαρακτηριστικές για τα λιθόχτιστα μεσαιωνικά οικήματα, δεν είναι μόνο η εξασφάλιση μόρφωσης, αλλά και η καλλιέργεια της αγάπης για την Ορθοδοξία, μέσα από τα διδάγματα της πίστης, ώστε οι σπουδαστές να αποκτήσουν εκείνα τα εφόδια που θα τους κάνουν χρήσιμους στην Εκκλησία και στην κοινωνία, αλλά και στους ίδιους τους εαυτούς τους.

Προηγήθηκε Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό της Αναστάσεως του Κυρίου, που είναι ένα σύγχρονο αρχιτεκτονικό κόσμημα, δίπλα στην εθνική οδό Αργυροκάστρου-Τίρανα, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου, που πλαισιωνόταν από τον επιχώριο Μητροπολίτη Δημήτριο και τον Μητροπολίτη Κεντρώας Αφρικής Νικηφόρο.

Και ακολούθησε εκδήλωση στην αίθουσα τελετών του Εκκλησιαστικού Λυκείου «Τίμιος Σταυρός», όπου για την ιστορία, τη δράση και τα επιτεύγματά του εκπαιδευτηρίου μίλησε με συγκεκριμένα στοιχεία, επαινώντας την αδιάκοπη φροντίδα του Μακαριωτάτου για την εκπαίδευση των νέων, ο Στέφανος Κότης.

Στους χαιρετισμούς τους ο πρώτος σχολάρχης και σήμερα Μητροπολίτης Κεντρώας Αφρικής Νικηφόρος, ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιώργος Καψάλης, ο πρώην διευθυντής του Λυκείου Πύρρος Κονδύλης, ο πρώην υποδιευθυντής Βασίλης Κουτσός, ο σημερινός διευθυντής Αθανάσιος Μπέης και εκπρόσωποι των αποφοίτων και των μαθητών, εξέφρασαν, δικαιολογημένα και αιτιολογημένα, λόγους επαινετικούς προς το πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας, που από την πρώτη στιγμή μερίμνησε και εξακολουθεί να μεριμνά ανύστακτα για την εξύψωση και την ανύψωση των νέων με μοχλό την παιδεία.

Τα εκπαιδευτικά ιδρύματα όλων των βαθμίδων, σε διάφορες περιοχές της Αλβανίας, που σύστησε και συντηρεί ο κ. Αναστάσιος είναι αδιάψευστες μαρτυρίες αυτού του ώριμου ενδιαφέροντός του. Μεταξύ των παρευρισκομένων στην εκδήλωση, εκτός των προαναφερομένων, ήταν η εκπρόσωπος του Γενικού Προξενείου Αργυροκάστρου, ο βουλευτής του Αλβανικού κοινοβουλίου και πρόεδρος του ΚΕΑΔ Βαγγέλης Ντούλες, ο πρόεδρος της "ΟΜΟΝΟΙΑΣ" Βασίλης Κάγιος, ο τέως υπουργός Σωτήριος Κούβελας, ο τέως βουλευτής Ιωαννίνων Μιχάλης Παντούλας κ.ά.

Για μια ακόμη φορά επιβεβαιώθηκε ότι ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος κόντρα στην οδυνηρή κατάπτωση και αίσθηση απώλειας και παρακμής αρχών και αξιών, προβάλλει με τη ζωή και το έργο του την αντίπερα όχθη, την εξοικείωση με το Χριστό, που ενώνει τον επίγειο κόσμο με τον ουράνιο, τον παρόντα βίο με τον μέλλοντα, τον άνθρωπο με το Θεό.

Διαπνεόμενος από πνευματική καθαρότητα σχεδιάζει και δείχνει τρόπο ζωής, χαράσσοντας με το φωτεινό πρόσωπό του γραμμή πλεύσης, ώστε να ξεπεραστούν τα προβλήματα και τα συμπτώματα δυσανεξίας της συνείδησης και οι άνθρωποι να συμφιλιωθούν μέσω της θείας χάρης, αφού αποτινάξουν το ζυγό της αμαρτίας και σπάσουν τα κάγκελα της εσωτερικής φυλακής τους.

Αυτή είναι μια βασική επιδίωξή του, που είναι διαρκώς διαδικασία σε εξέλιξη.

argyrokastro 1

argyrokastro 1

argyrokastro 1

argyrokastro 1

argyrokastro 1

Εμφανίσεις: 302527
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: