Γράφτηκε από τον/την philenews.com. 10/11 11:36

sillitourga kiprou

Συνοδικοί έκοψαν τα συλλείτουργα με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο και δεν θα παρευρεθούν ξανά, αν προηγουμένως δεν αποφασίσει η Ιερά Σύνοδος και όχι από μόνος του ο μακαριότατος σχετικά με το Ουκρανικό.

Αυτό ξεκαθάρισε στον «Φ» ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής Ησαΐας, ο οποίος συσχετίζει την ενέργεια του προκαθημένου της Εκκλησίας της Κύπρου να μνημονεύσει τον Επιφάνιο της Ουκρανίας και με τις μελλοντικές αρχιεπισκοπικές εκλογές.

Όσον αφορά τον κ. Επιφάνιο θεωρείται «κόκκινο πανί» αφού όσοι διαφώνησαν με τη μνημόνευσή του, δεν θα συλλειτουργήσουν μαζί του αν κατέλθει στην Κύπρο, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του Αρχιεπισκόπου.

Ο Μητροπολίτης Ταμασού ανέφερε ότι βρισκόμαστε ενώπιον εν δυνάμει σχίσματος και πρόσθεσε πως από τον Αρχιεπίσκοπο εξαρτάται κατά πόσον θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση.

Κληθείς να διευκρινίσει τι εννοεί, ανέφερε πως ο Μακαριότατος μπορεί να συγκαλέσει την Ιερά Σύνοδο προς συζήτηση του θέματος που ανέκυψε με τη δική του ενέργεια να μνημονεύσει τον Επιφάνιο.

Όταν παρατηρήσαμε πως ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε πως θα συγκαλέσει τη Σύνοδο αν το ζητήσει έστω και ένας Συνοδικός, ο Ταμασού Ησαΐας υπέδειξε ότι το ζήτησαν ήδη δημοσίως τέσσερα μέλη της Ιεράς Συνόδου που διαφώνησαν με την ενέργειά του.

Ως προς τη διασύνδεση του θέματος με τις μελλοντικές αρχιεπισκοπικές εκλογές, ο Ταμασού Ησαΐας ανέφερε πως η δημιουργία διπολισμού, δημιουργεί παράλληλα και μια άλλη δεξαμενή ψηφοφόρων οι οποίοι αντί να κρίνουν με βάση τα πραγματικά θεολογικά δεδομένα δυνατόν να κρίνουν επηρεαζόμενοι με βάση το πώς θα χρωματιστούν κάποιοι άνθρωποι από διάφορους ενδιαφερόμενους.

«Είναι καθαρά θέμα τακτικής. Προσωπικά αυτό πιστεύω», ανέφερε ο Μητροπολίτης Ταμασού.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, απέδωσε την ενέργεια του Μακαριοτάτου και σε θέμα νοοτροπίας, παρατηρώντας πως από δηλώσεις του προκαθημένου της Εκκλησίας της Κύπρου, προκύπτει πως θα καταθέτει ενώπιον της Ιεράς Συνόδου, μόνο θέματα για τα οποία θεωρεί ότι θα έχει την πλειοψηφία.

Διαφωνούμε με αυτή τη νοοτροπία, που οδηγεί σε ατομικές ενέργειες οι οποίες απέχουν από τη συλλογικότητα που έπρεπε να έχει η Ιερά Σύνοδος η οποία αποφασίζει συλλογικά, είπε. Δεν νοείται, πρόσθεσε, να θέλουμε να γίνεται πάντοτε το δικό μας.

Όσον αφορά τη συλλειτουργία με τον Μακαριότατο, ανέφερε ότι δεν μπορεί να συλλειτουργεί με κάποιον ο οποίος θα μνημονεύει τον Επιφάνιο, διότι αυτό θα σήμαινε ότι αναγνωρίζει κάποιον που δεν έχει χειροτονηθεί κανονικά.

Ούτε και μπορώ να συλλειτουργήσω με τον Επιφάνιο ή τους συνοδούς του ή να τους επιτρέψω να μεταφέρουν στους πιστούς τα άγια μυστήρια, είπε ο Ταμασού Ησαΐας.

Δεν μπορώ να τους επιτρέψω να εισέρχονται στη μητρόπολή μου, πρόσθεσε. Ανέφερε επίσης ότι δεν θα το κάνει όχι από ιδιοτροπία ή εγωισμό αλλά επειδή δεν επιθυμεί να συγκρουστεί με την αρχιερατική του συνείδηση.

Ερωτηθείς ως προς τη στάση που έπρεπε να τηρήσει η Εκκλησία της Κύπρου, ανέφερε ότι παρόλον ότι διαφωνεί, θα ήταν προτιμότερο να συνεχίσει την ουδετερότητά της για να δοθεί περισσότερος χρόνος να εξευρεθεί αποδεκτή λύση.

Εμφανίσεις: 303087
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το Romfea.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
FOLLOW ROMFEA: