Γράφτηκε από τον/την Αρχιμ. Τριφυλλίου Ονησιφόρου. 20/01 22:02

ekdilosi mnimis 8

Σε κλίμα συγκίνησης, πατριωτισμού και αναμνήσεων πραγματοποιήθηκε και φέτος, τη Δευτέρα 20 Ιανουαρίου, εκδήλωση προς τιμήν του αειμνήστου Εθνάρχου και Αρχιεπισκόπου Κύπρου Μακαρίου του Γ΄ στην αίθουσα εκδηλώσεων του ομωνύμου Ιδρύματος τής Αρχιεπισκοπής Κύπρου.

Στην εκδήλωση, ανάμεσα στο πολυπληθές κοινό, ήταν κι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος, ο Πρόεδρος τής Βουλής κ. Δημήτρης Συλλούρης, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Νουρής και πολλοί άλλοι πολιτικοί, πολιτειακοί και κοινωνικοί φορείς του τόπου.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με σύντομη εναρκτήρια ομιλία από τον Γενικό Διευθυντή του Ιδρύματος κ. Χρίστο Κουκλιώτη και ευθύς αμέσως ακολούθησε χαιρετισμός από τον Μακαριώτατο, με τον οποίο εξήρε την προσωπικότητα του αειμνήστου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ μέσα από τους οραματισμούς του, τόσο για την Εκκλησία όσο και για την Πατρίδα.

«Σαράντα τρία σχεδόν χρόνια ύστερα από τον θάνατό του και μπροστά στην κρισιμότητα της πορείας του εθνικού μας προβλήματος, ο λαός μας αισθάνεται την ορφάνια της απουσίας του. Όμως, αντλούμε δυνάμεις από τη μεγάλη του προσωπικότητα, από την αγωνιστική του ζωή, από το μαχητικό του φρόνημα, από τους οραματισμούς του και ιδιαίτερα από το πνεύμα της φιλοπατρίας και αυτοθυσίας του».

Χαιρετισμό απηύθυνε στη συνέχεια ο επιτετραμμένος τής Ελλάδος στην Κύπρο κ. Ιωάννης Μαλλικούρτης, ο οποίος κι αυτός με τη σειρά του αναφέρθηκε στην μεγάλη μορφή τού Μακαρίου ως ηγέτου ενός λαού που μέχρι σήμερα αγωνίζεται να επιβιώσει με τον κατακτητή και εισβολέα να απαιτεί παράλογες αξιώσεις επί τού κυπριακού εδάφους.

Με χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, τόνισε εμφαντικά ότι η ηγετική μορφή του αειμνήστου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου μάς κληροδότησε μία πλούσια εμπειρία για την αποφυγή των όσων λαθών έγιναν στο παρελθόν.

Ένας άνθρωπος οραματιστής, που αγαπούσε και υπηρετούσε ειλικρινά την πατρίδα μας, ήταν κάποιοι από τους χαρακτηρισμούς του Προέδρου προς το πρόσωπο τού μακαριστού Αρχιεπισκόπου και Εθνάρχου.

Ο Πρόεδρος, δεν δίστασε να να ομολογήσει ότι η τουρκική επεκτατική και οι μόνιμες επιδιώξεις τής Τουρκίας στο Κυπριακό αποτελούν τον βασικό παράγοντα για την μη εξεύρεση λύσης μέχρι τώρα.

Στη σημερινή εκδήλωση έγινε επίσης απονομή τής ύψιστης τιμητικής διάκρισης τής Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου προς τον συγγραφέα των Απάντων τού Εθνάρχου Μακαρίου κ. Νέαρχο Νεάρχου.

Παρουσίαση των 2 τόμων που αφορούσαν τα εκκλησιαστικά – κοινωνικά κείμενα τού Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, έκανε ο Μητροπολίτης Πάφου κ. Γεώργιος, ο οποίος μέσα σε 20 λεπτά προσπάθησε να συμπυκνώσει, όσο δυνατόν, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, το τεράστιο συγγραφικό έργο τού αειμνήστου Αρχιεπισκόπου προς τον κλήρο και άλλες εκκλησιαστικές εκδηλώσεις.

Η έγνοια τού Μακαρίου για την σωστή κατάρτιση των κληρικών, η σωστά τοποθετημένη απόδοση τιμών προς τις εικόνες και τα άγια λείψανα (όχι εξωτερική και ευσεβιστική για εκμετάλλευση τού λαϊκού αισθήματος), η αγάπη τού Μακαρίου προς τους τοπικούς αγίους και ο αδιάλειπτος αγώνας τού Εθνάρχου για το κυπριακό θέμα, ήταν οι βασικοί άξονες τής παρουσίασης από μέρους τού Μητροπολίτου Πάφου. «Δεν διαχώριζε το εθνικό (όπως αργότερα η ΕΟΚΑ Β΄ και η Χούντα ονόμαζαν) θέμα από τα καθήκοντά του, διότι ο φιλόπατρης ελληνικός λαός τής Κύπρου πάντα προσβλέπει προς την Εκκλησία και από αυτήν περιμένει να ομολογήσει την αλήθεια».

Ακολούθως, έγινε παρουσίαση τών υπόλοιπων τόμων των Απάντων τού Αρχιεπισκόπου Μακαρίου από τον Διευθυντή τού Κυπριακού Κέντρου Μελετών κ. Χρίστο Ιακώβου.

Μετά τις παρουσιάσεις, ο Μακαριώτατος τίμησε με το χρυσο μετάλλιο τού Αποστόλου Παύλου, την ύψιστη τιμητική διάκριση τής Ιεράς Αρχιεπισκοπής, τον κ. Νέαρχο Νεάρχου, ο οποίος με εμφανή τη συγκίνηση απέδωσε ευχαριστίες σε όλους όσοι συνέβαλαν για την αποψινή άκρως τιμητική για αυτόν διάκριση.

Η εκδήλωση διανθίστηκε με ύμνους και πατριωτικά άσματα από την χορωδία «Φωνή της Κερύνειας». Τέλος, ψάληκε ο Εθνικός Ύμνος.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΥ

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΝΕΑΡΧΟ ΝΕΑΡΧΟΥ

ekdilosi mnimis 1

ekdilosi mnimis 1

ekdilosi mnimis 1

ekdilosi mnimis 1

ekdilosi mnimis 1

ekdilosi mnimis 1

ekdilosi mnimis 1

ekdilosi mnimis 1

ekdilosi mnimis 1

ekdilosi mnimis 1

ekdilosi mnimis 1

ekdilosi mnimis 1

ekdilosi mnimis 1

ekdilosi mnimis 1

ekdilosi mnimis 1

ekdilosi mnimis 1

ekdilosi mnimis 1

ekdilosi mnimis 1

 

ekdilosi mnimis 1

ekdilosi mnimis 1

Εμφανίσεις: 293980
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: