Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 13/10 13:44

kiprou intern 1

Του Αιμίλιου Πολυγένη


Δηλώσεις για την απόφαση που έλαβε η Εκκλησία της Ελλάδος να αναγνωρίσει την Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας έκανε σήμερα, Κυριακή 13 Οκτωβρίου ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος Β'.

"Προ πολλού χρόνου έβλεπα ότι αυτή ήταν η πορεία της Εκκλησίας της Ελλάδος. Διότι η Βόρεια Ελλάδα ανήκει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, οι Νέες Χώρες όπως λέμε, αλλά και η υπόλοιπη Ελλάδα είναι το έθνος, σέβονται και όλοι μας σεβόμαστε το Οικουμενικό Πατριαρχείο και μπορώ να πω ότι η όλη Ορθοδοξία σέβεται το Οικουμενικό Πατριαρχείο" - ανέφερε μεταξύ άλλων ο Μακαριώτατος.

Σε άλλο σημείο ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου τόνισε: "Υπήρχε από την Μόσχα μια διελκυνστίδα, έχει αρκετά χρόνια που η Μόσχα στις Πανορθοδόξους διασκέψεις έβαζε συνεχώς εμπόδια και δεν άφηνε την Ορθοδοξία να υπερπηδήσει τα διάφορα προβλήματα. Αυτό ήταν φως φανάρι! Προσπαθούσαμε, γιατί εγώ εκπροσωπούσα για 29 χρόνια την Εκκλησία της Κύπρου στις Πανορθοδόξους Διασκέψεις, και διαφωνούσα με τον εκπρόσωπο της Ρωσικής Εκκλησίας, όχι διότι μισούσα την Ρωσική Εκκλησία, αλλά ήθελα να λύσουμε τα προβλήματα της Ορθοδοξίας, να μην αφήσουμε πρόβλημα να κατατρέχει την Ορθοδοξία."

"Δυστυχώς δεν βοηθούσε η Μόσχα πάνω σε αυτό, και εσχάτως αντιλήφθηκε ο Ρώσος Πατριάρχης ότι είχα το θάρρος να λέω εκείνο που πίστευα, αλλά και όταν διαφωνούσα μαζί του από αγάπη κινούμενος το έκανα. Διαφωνούσα πολλές φορές και με τους άλλους Πατριάρχες τους οποιους και σεβόμουνα, αλλά ήθελα και η Μεγάλη Σύνοδος να γίνει, όπως και έγινε και πέρασε στην ιστορία, αλλά ήθελα ει δυνατόν όλα τα προβλήματα της Ορθοδοξίας να λυθούν, τα οποία δυστυχώς δεν ελύθησαν" - συμπλήρωσε ο κ. Χρυσόστομος Β΄.

Ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε και για το θέμα της Ουκρανίας, τονίζοντας ότι "την πρωτοβουλία που ανέλαβα για το Ουκρανικό ο Παναγιώτατος κάπως δεν την ήθελε και την σταμάτησα και με φόβιζε από την αρχή, ενώ είπα πολλές φορές ότι, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα εμείς. Δεν μας πιέζει κανένας, ούτε η κυβέρνηση ούτε κανείς. Μπορούμε και να αναγνωρίσουμε χωρίς φόβο και πάθος, μπορούμε επίσης και να μην αναγνωρίσουμε και δεν έχουμε κανένα φόβο."

"Ο στόχος μας είναι να μην υπάρξει σχίσμα, διότι εκείνο είναι ότι χειρότερο. Και λέω να αναγνωρίσουμε και εάν σηκωθούν πέντε και πάνε με τον Μόσχας και οι άλλοι πάνε με τον Οικουμενικό και έχουμε σχίσμα; Να φέρει η Κυπριακή Εκκλησία το βάρος του Σχίσματος; Γι αυτό εισηγήθηκα στη Σύνοδο να κρατήσουμε μία ουδετερότητα και να κάνουμε μία μεσολαβητική προσπάθεια να πάμε όλοι, και πίστευα ότι είχα την ικανότηα να οδηγήσω όλους στον Οικουμενικό Πατριάρχη. Πράγμα το οποίο δεν θέλησε ο ίδιος και είπα σεβαστό, δεν το θέλεις σταματώ" ανέφερε χαρακτηριστικά ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου.

Επίσης ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος πρόσθεσε: "Εμείς αγαπούμε το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το σεβόμαστε, αγαπούμε και τον Πατριάρχη και θέλουμε την Ορθοδοξία να είναι σε υψηλά επίπεδα. Δεν θέλουμε το κακό κανενός, με όλες τις Εκκλησίες έχουμε αδελφικές και άριστες σχέσεις. Ακόμα έχουμε ωραίες σχέσεις και με τους Καθολικούς, με τους Προτεστάντες, με τους Αγγλικανούς, με όλους έχουμε αγαθές σχέσεις, γιατί να μην έχουμε με τους Ορθοδόξους και δει με τον Οικουμενικό Πατριάρχη που είναι ομογάλακτός αδελφός, είναι ο Πατριάρχης του Γένους μας και δεν μπορούμε να απαρνηθούμε το γένος μας, χρειάζεται όμως προσοχή."

"Τα βήματά μας πρέπει να είναι μελετημένα και προσεχτικά, δεν πρέπει να κάνουμε λάθος. Και είπα στην πρώτη συνεδρίαση της Συνόδου μόλις ανεφύη το όλον θέμα πως: «αν κάνουμε λάθος για έναν Προκαθήμενο, επειδή εμείς οι Προκαθήμενοι είμεθα θνητοί με το θάνατό μας πεθαίνει και το λάθος. Η Εκκλησία επειδή είναι αθάνατη, αν την φορτώσουμε με λάθη και τα λάθη είναι αθάνατα δεν πεθαίνουν». Γι αυτό δεν πρέπει να κάνουμε λάθη πάνω στην Εκκλησία, πάνω στην Ορθοδοξία, δεν πεθαίνουν και πρέπει να είμαστε προσεχτικοί. Και έτσι ήμουν και είμαι προσεχτικός" - δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου.

Ακόμη ο Μακαριώτατος ανέφερε πως "εμείς έχουμε τρεις τακτικές Συνόδους το χρόνο και έκτακτες οσάκις έχουμε θέμα. Αυτό μάλλον αν θα το δούμε, θα το δούμε σε έκτακτη διότι η τακτική Σύνοδος είναι το Φεβρουάριο. Ασφαλώς δεν νομίζω ότι θα περιμένουμε μέχρι τον Φεβρουάριο."

Τέλος για το ποια στάση θα κρατήσει η Εκκλησία της Κύπρου, ο Μακαριώτατος τόνισε: «Αυτό θα ανταλλάξουμε απόψεις μεταξύ μας και θα το δούμε».

Εμφανίσεις: 301383
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: