Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 22/02 18:06

kypr orth 1

Γράφει ο Λουκάς Α. Παναγιώτου


Το Τμήμα Θεολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, εκτός του κεντρικού Τμήματός του, στην πρωτεύουσα της Κύπρου, περιλαμβάνει τέσσερα Κέντρα Μάθησης: στη Λεμεσό, στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, στη Κηφισιά Αθηνών και στο Ηράκλειο Κρήτης.

Τα Προγράμματά του, Μεταπτυχιακά, Διδακτορικά και Εξ Αποστάσεως, βρίσκονται ήδη στον τέταρτο χρόνο λειτουργίας και δράσης με καίριες παρεμβάσεις στον εκκλησιαστικό, κοινωνικό, πολιτιστικό και επιστημονικό χώρο, με την διοργάνωση σημαντικότατων Επιστημονικών Συνεδρίων και Ημερίδων στην Κύπρο και την Ελλάδα.

Με την ευδόκιμη αυτή παρουσία του Τμήματος Θεολογίας στα δρώμενα της πατρίδας μας έχει καταστεί πόλος έλξης πτυχιούχων από όλους τους επιστημονικούς κλάδους και ειδικότητες, συμβάλλοντας έτσι στη διεπιστημονικότητα και την ανάπτυξη της Θεολογικής Επιστήμης.

Σημειώνουμε ότι ανάμεσα στους φοιτητές του Τμήματος συμπεριλαμβάνονται Μητροπολίτες και Επίσκοποι από τον κυπριακό και ελλαδικό χώρο.

Στο Τμήμα αυτό υπηρετούν έμπειροι και καταξιωμένοι Ακαδημαϊκοί Καθηγητές, γνώστες των Εκκλησιαστικών πραγμάτων, και καθ’ ύλην αρμόδιοι της Θεολογικής Επιστήμης.

Είναι αυτονόητο ότι τα εκκλησιαστικά δρώμενα και προβλήματα αφορούν άμεσα και την Ακαδημαϊκή Θεολογική Κοινότητα.

Όλοι παρακολουθούμε με θλίψη και αγωνία, τα όσα έχουν σχέση με την εκκλησιαστική κρίση, η οποία προέκυψε, εξαιτίας της απονομής Αυτοκεφαλίας στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας.

Αναμφίβολα, η Ορθόδοξη Εκκλησία έχει την μακρά εμπειρία, και θεολογία και τις νομοκανονικές της διατάξεις, βάσει των οποίων μπορεί να αντιμετωπίζει και να επιλύει ζητήματα, τα οποία ανακύπτουν μέσα από την ιστορική πορεία της.

Αυτοί οι μηχανισμοί, κατά την άποψη μας, πρέπει να λειτουργήσουν και στην προκειμένη κρίση.

Γι’ αυτό φρονούμε, πως και τώρα, ο διάλογος μεταξύ των εμπλεκομένων πλευρών θα «εξαγάγει ημάς εις αναψυχήν».

Εάν αυτοί οι θεσμοί εφαρμοσθούν, και πρέπει να εφαρμοσθούν, θα εξέλθει η Εκκλησία από την πρόκληση αυτή.

Σε διαφορετική περίπτωση, τα παρακολουθήματα της κρίσης θα είναι οδυνηρά, αν όχι, τραγικά για την Ορθόδοξη Εκκλησία, τον Χριστιανισμό και την Οικουμένη γενικότερα.

Πάντως, ούτε και το αίμα του μαρτυρίου, κατά τον ιερό Χρυσόστομο, δεν αμνηστεύει το Σχίσμα.

Σέ ό,τι αφορά στο πρόσφατο, σχετικό Ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου, με σεβασμό, καλή διάθεση και εποικοδομητικό πνεύμα φρονούμε, ότι:

Το κείμενο τούτο, κατ’ αρχήν, έπρεπε να ήταν ειρηνοποιό, και να μην παρουσιάζει εμφανώς τις τάσεις είτε φιλο-Οικουμενικών είτε φιλο-Ρώσων, που διχάζει το σώμα της Εκκλησίας και προκαταλαμβάνει τα εμπλεκόμενα μέρη.

Αντ’ αυτού, δυστυχώς, δίνει την εντύπωση ενός δημοσιογραφικού, ειδησιογραφήματος, σαφώς αντιτιθέμενων απόψεων.

 Απολείπεται νομοκανικών διατάξεων και προτάσεων, που θα απαντούσαν στην πρόκληση.

Παράλληλα παραπέμπει σε ιστορικούς εκκλησιολογικούς μηχανισμούς και, μάλιστα, του παρελθόντος, που πρέπει να αποτελούν παράδειγμα προς αποφυγήν.

Ωστόσο, με τον τρόπο αυτό, αναπόφευκτα, θίγει πρόσωπα και θεσμούς, όπως εμφαίνεται στο Ανακοινωθέν.

Η παράχρηση, μάλιστα του νοήματος Βιβλικών παραθεμάτων είναι έκδηλη στην προκειμένη περίπτωση.

Στις περιπτώσεις, μάλιστα, όπου, ως φαίνεται, υπήρξαν εμβόλιμες ισοζυγισμένες παρεμβάσεις, χωρίς τις ανάλογες αναπροσαρμογές, ατυχώς, οδηγούν το Ανακοινωθέν σε αντιφάσεις ή και αυτοαναιρέσεις.

Η Εκκλησία της Κύπρου, θα μπορούσε να διαδραματίσει κάποιο ρόλο, με συγκεκριμένες εκκλησιολογικές και νομοκανονικές ενέργειες, ως προς την επίλυση της κρίσης, όπως αυτό προτείνεται από μέλη της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου, των οποίων απόψεις και τοποθετήσεις είδαν το φως της δημοσιότητας.

Όπως επισημαίνουν, να αποφύγει η Ιερά Σύνοδος να πάρει θέση είτε υπέρ του ενός Πατριαρχείου είτε υπέρ του άλλου, και να συγκληθεί Σύναξη των Ορθοδόξων Προκαθημένων ή σύγκληση Πανορθοδόξου Συνόδου, για να συζητηθεί η όλη κατάσταση στην Ουκρανία και να βρεθεί μια νομοκανονική λύση στο όλο πρόβλημα, σύμφωνη με τους Ιερούς Κανόνες και την παράδοση της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Ανακοίνωση
του Τμήματος Θεολογίας
του Πανεπιστημίου Λευκωσίας

Εμφανίσεις: 300866
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: