Γράφτηκε από τον/την Ιεροδ. Τριφύλλιος Ονησιφόρου. Κυριακή, 17 Ιουνίου 2018

koronias 18

Με την ευλογία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε της Θ. Λειτουργίας στον Ι. Ναό Αγ. Σοφίας Λευκωσίας, πλαισιωμένος από κληρικούς της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου.

Στο Κοινωνικό, ενώπιον του πλήθους των πιστών που προσήλθαν, κήρυξε τον Θείο Λόγο. Αφορμή στο κήρυγμά του πήρε από την αποστολική περικοπή της ημέρας στην οποία ,όπως είπε, αναφέρεται τρεις φορές η λέξη "ελπίδα".

Η ελπίδα, είπε ο Σεβασμιώτατος,αποτελεί,πράγματι,για τον πιστό" άγκυραν της ψυχής ασφαλή τε και βεβαίαν" ( Έβρ. στ, 19 ).

Όμως η ελπίδα σήμερα με τα τόσα απογοητευτικά γύρω μας φαίνεται σαν ουτοπία. Παρά ταύτα για τον πιστό η ελπίδα δεν είναι μετέωρη. Στηρίζεται πάνω στην πίστη. 

"Μη φοβηθείς αυτόν που στήριξε στην πίςτη επάνω την ελπίδα

Τον είδα στη ζωή να μάχεται μα πάντα ανίκητο τον είδα"!

Την ελπίδα, ακόμη, " τίκτει δώρων Κυρίου πεῖρα " (Ιωάννης Κλίμακος). Ακριβώς η εμπιστοσύνη του πιστού στην αγάπη του Θεού, που γεννά η πείρα των δώρων του Κυρίου, του δυναμώνει την ελπίδα.

Και διαβλέπει αυτήν την αγάπη του Θεού σαν ήλιο και πίσω από τα σύννεφα των θλίψεων.  "Η δε ελπίς ού καταισχύνει " τονίζει σήμερα ο Απόστολος. Και έτσι νικώντας την απογοήτευση ο πιςτός κερδίζει δυνάμεις για τους αγώνες του.

Αλλά ακόμη γίνεται για τον πιστό πραγματικότητα το του Απ. Παύλου " τῇ ἐλπίδι χαίροντες " ( Ρωμ. ιβ, 12 ). 

Γιατι και κατά τον Μ. Βασίλειο "ἐλπίς ἐστιν ἡ καὶ τὴν χαρὰν σύνοικον τῇ ψυχῇ παρασκευάζουσα ."

Την χαρά, που τόσο λείπει από τον σύγχρονο άνθρωπο, παρά τα πολλά μέσα ψυχαγωγίας. Σήμερα που η κατάθλιψη βασανίζει πολλούς ανθρώπους . Ενώ ο πιστός φθάνει κάποτε και στο μεγαλειώδες εκείνο " χαίρω εν τοις παθήμασί μου ." ( Κολασσαείς α,24 ). 

Ο άνθρωπος της ελπίδας δηλ. συνεχίζει να ψάλει ύμνους προς τον Θεό, έστω και αν σείεται το έδαφος κάτω από τα πόδια του.

Σαν το αηδόνι που συνεχίζει να κελαηδεί, έστω και αν σπάσει το κλαδί, που πατάει, γιατί έχει τα φτερά του. Και ο πιστός έχει τα φτερά της ελπίδας. 

Οι άνθρωποι της ελπίδας "πτερφυήσουσιν ως αετοί, δραμούνται και ού κοπιάσουσι, βαδιούνται και ού πεινάσουσιν".( Ησαΐα 40, 31 ). Είναι οι νικηταί της ζωής.

koronias 1

koronias 1

koronias 1

koronias 1

koronias 1

koronias 1

koronias 1

koronias 1

koronias 1

koronias 1

koronias 1

koronias 1

koronias 1

koronias 1

koronias 1

koronias 1

koronias 1

koronias 1

Εμφανίσεις: 296100
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: