Γράφτηκε από τον/την Εκκλησία Κύπρου. Δευτέρα, 13 Νοεμβρίου 2017

onomastiria kiproy 4

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα αλλά και σεμνή ιεροπρέπεια, τελέστηκε το εσπέρας της Κυριακής 12 Νοεμβρίου 2017, στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στη Λευκωσία ο πανηγυρικός εσπερινός, επί τη μνήμη του εν αγίοις πατρός ημών Ιωάννου Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως του Χρυσοστόμου, χοροστατούντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου,ο οποίος άγει τα ονομαστήρια του, και συγχοροστατούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βόστρων κ. Τιμοθέου, Εξάρχου του Παναγίου Τάφου στην Κύπρο και των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Καρπασίας κ. Χριστοφόρου, Νεαπόλεως κ. Πορφυρίου και Μεσαορίας κ. Γρηγορίου.

Ακόμη, παρέστησαν πλήθος κληρικών της περιφέρειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και άλλων περιφερειών, ο εκπρόσωπος του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Κουγιάλης, Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, εκπρόσωποι των ξένων δογμάτων στην Κύπρο, η Πρέσβειρα της Σουηδίας στην Κύπρο, Mrs Anna Olsson Vrang, η Ειδική Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο, κ. Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, η Κοσμήτωρ της Θεολογικής Σχολής Εκκλησίας Κύπρου κ. Βελουδία Παπαδοπούλου και άλλα μέλη του Διδακτικού Προσωπικού, η συντονίστρια του θρησκευτικού διαλόγου στη Πρεσβεία της Σουηδίας στην Κύπρο, κ. Salpy Eskidjian, καθώς επίσης οι φοιτητές της Θεολογικής Σχολής και πλήθος πιστών, οι οποίοι προσέτρεξαν να παραστούν στην ιδιαίτερη αυτή στιγμή του Μακαριωτάτου.

Οι καλώς καταρτισμένοι ιεροψάλτες απέδωσαν με τις ηδύμολπες φωνές τους τα ιερά άσματα της ακολουθίας του εσπερινού του χρυσορρήμονος Αγίου Ιωάννου, δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο την δέουσα κατάνυξη και μεγαλοπρέπεια ταυτόχρονα, όπως άλλωστε αρμόζει στην εορτή.

Μετά το πέρας του πανηγυρικού εσπερινού, ακολούθησε μετάβαση με πομπή στο Μέγα Συνοδικό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής όπου εψάλη ο πολυχρονισμός προς τιμή του Μακαριωτάτου και στη συνέχεια η Α.Μ. δέχθηκε τα συγχαρητήρια πλήθους κλήρου και λαού. Στο Μέγα Συνοδικό ανέβηκε και ο Μουφτής των Τουρκοκυπρίων Δρ. Ταλίπ Αταλάι, για να εκφράσει και τις δικές του ευχές με την ευκαιρία των ονομαστηρίων του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου.

Την Δευτέρα, 13 Νοεμβρίου 2017, ανήμερα της εορτής του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, τελέστηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο προϊσταμένου του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου.

Με τον εορτάζοντα Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Κύπρου συλλειτούργησαν ο Πανιερώτατος Μητροπολίτες Πάφου κ. Γεώργιος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βόστρων κ. Τιμόθεος και οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Καρπασίας κ. Χριστοφόρος, Χύτρων κ. Λεόντιος, Νεαπόλεως κ. Πορφύριος και Μεσαορίας κ. Γρηγόριος. Επίσης, συμπροσευχήθηκαν οι Πανιερώτατοι Μητροπολίτες Κιτίου κ. Χρυσόστομος και Κυρηνείας κ. Χρυσόστομος.

Στη Θεία Λειτουργία παρέστησαν ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς κ. Ηλίας Λεοντάρης, εκπρόσωποι της πολιτείας και πλήθος πιστών.

Το κήρυγμα του θείου λόγου εκφώνησε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Γρηγόριος Μουσουρούλης, ο οποίος αναφέρθηκε στην προσωπικότητας του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου και στο νόημα της ευαγγελικής περικοπής.

Ακολούθως, συνόδευσαν τον Μακαριώτατο οι Ιεράρχες, ο κλήρος και ο λαός στο Μέγα Συνοδικό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, προπορευομένων των Ιεροψαλτών. Εκεί εψάλη ο Πολυχρονισμός του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. κ. Χρυσοστόμου.

Κατόπιν, ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε όλους τους παριστάμενους για τις ευχές και ευχήθηκε σε όλους υγεία και δύναμη με τις πρεσβείες του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου.

Ο Μακαριώτατος δέχεται τις ευχές των επισήμων και του πιστού λαού μέχρι τις 12.30 μ.μ.

Διάκονος π. Τριφύλλιος Ονησιφόρου

onomastiria kiproy 1

onomastiria kiproy 1

onomastiria kiproy 1

onomastiria kiproy 1

onomastiria kiproy 1

efxes 1

efxes 1

efxes 1

Εμφανίσεις: 303261
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: