Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 13/03 22:17

egainia makariotatos 42

Θεσσαλονίκη | Χρήστος Καναρόπουλος


Παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών & Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου εγκανιάστηκε το απόγευμα της Δευτέρας 13 Μαρτίου 2023 στην κατάμεστη από κόσμο Σκηνή «Σωκράτης Καραντινός» του Κ.Θ.Β.Ε., στη Μονή Λαζαριστών Θεσσαλονίκης, η Έκθεση Προσφυγικών Κειμηλίων της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως με τον εύγλωττο τίτλο: «Μικρά Ασία Χαίρε! Κιβωτός Μνήμης».

Πρόκειται για την καταληκτήρια εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως, με την οποία ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις τιμής στην ιστορία της Μικρασιατικής καταστροφής και μνήμης στους ανθρώπους της Ανατολής που από το φως, τη ζωή και τον πολιτισμό γνώρισαν την καταστροφή και το ξεριζωμό τους.

Φωτιά, μαχαίρι, καπνός, θάνατος σκοτάδι, προδοσία και διχασμός, ο θρίαμβος της αμαρτίας μας, όπως χαρακτηριστικά τόνισε στον χαιρετισμό του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρναβάς, στην μητροπολιτική περιφέρεια του οποίου κατοικούν πολλοί απόγονοι των προσφύγων της Μικράς Ασίας και του Πόντου.

Με έκδηλη τη συγκίνηση στα πρόσωπα όλων ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την πρόσκληση του αδελφού του Μητροπολίτη κ. Βαρνάβα να παραστεί στη σεμνή αυτή εκδήλωση τιμής στους ξεριζωμένους της Μ. Ασίας υπογραμμίζοντας ότι μέσα από τα κειμήλια που μετέφεραν οι πρόσφυγες στις νέες εστίες που δημιούργησαν μπορούμε να βιώσουμε τον πνευματικό τους υπόβαθρο και τον τρόπο σκέψης και στάσης τους. Δεν έχει τόσο αξία αρχαιολογική, αλλά έχει αξία συναισθηματική, έχει αξία ψυχική.

Τόνισε ότι μέσα από την ιστορία διδασκόμεθα και η ανάγκη για ενότητα είναι μεγάλη και επιτακτική. Άλλωστε, είπε, όλοι μαζί αποτελούμε μία οικογένεια που αγαπά αυτόν τον τόπο και ξέρει να αντιμετωπίζει μικρές ή μεγάλες δυσκολίες, αρκεί να μένει ενωμένη. Οι κρίσεις, έρχονται και παρέρχονται, και κάποια στιγμή ξεπερνιούνται αλλά η παρακμή δεν περνάει εύκολα.

Συνεχάρη ολόθερμα τον Ποιμενάρχη της Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα για τη μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλε με τους συνεργάτες του να αναδείξει πτυχές της ιστορίας και να κρατήσει άσβεστες τις μνήμες, την Πολιτεία, την Υπουργό Πολιτισμού κα Μενδώνη, τον Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας κ. Τζιτζικώστα και τους υπόλοιπους φορείς για την αγαστή τους συνεργασία και τον λαό για τη συμμετοχή του.

Χαιρετισμό απεύθυνε επίσης και η Υπουργός Πολιτισμού κα Μενδώνη, η οποία επεσήμανε ότι πρόκειται για μια σημαντική πρωτοβουλία και όλα όσα παρουσιάζονται στην έκθεση είναι πολύ διδακτικά με συναισθηματική αξία για τους πολίτες και την ιστορία του τόπου.

"Η Μικρασιατική Καταστροφή είναι ιστορικά αναμφισβήτητο ότι υπήρξε το δεύτερο τραγικότερο γεγονός μετά την Άλωση της Πόλης. Ίσως γιατί παραμένουν σβηστές οι λυχνίες των Εκκλησιών της Αποκάλυψης. Ίσως γιατί μένουν εκεί κολώνες και μάρμαρα, ναοί και αρχαία θέατρα που πάνω τους κουβαλούν «τη γλώσσα όπως μας την έδωσαν ελληνική», για να θυμίζουν ότι οι Έλληνες απ' όπου κι αν πέρασαν, αγάπησαν με πάθος το θείο, δημιούργησαν πολιτισμό και πορεύτηκαν στον δρόμο του φωτός.

Και να, τώρα, εγώ, 100 χρόνια μετά, Επίσκοπος και ποιμένας της Εσπερίας Θεσσαλονίκης, παιδί της προσφυγιάς, έρχομαι να εναποθέσω σήμερα τους ασφόδελους της μνημοσύνης στους προγονικούς τάφους, κουβαλώντας την κυτταρική μνήμη που μου κληροδοτήθηκε, σε αυτή την καταληκτήρια εκδήλωση, η οποία έχει το χαρακτηριστικό γνώρισμα της ταυτότητας των ανθρώπων της Ανατολής, της Ιωνίας, του Πόντου, της Καππαδοκίας και της Ανατολικής Θράκης, δηλαδή της πίστης που έγινε καράβι και έσωσε αυτό τον ευλογημένο λαό" τόνισε ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Βαρνάβας.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης η Ιερά Μητρόπολη σ' αυτή την προσευχή και τη θύμηση τίμησε δύο πρόσωπα ξεχωριστά. Τη Σμυρνιά και δημοφιλή τραγουδίστρια Χαρούλα Αλεξίου και την ηθοποιό, παραγωγό και συγγραφέα Μιμή Ντενίση για τη σχέση και τη συμβολή τους στην ανάδειξη της Ιστορίας και της παράδοσης του Μικρασιατικού Ελληνισμού μέσα από το καλλιτεχνικό τους έργο.

Ο Σεβασμιώτατος τις απένειμε τον χρυσούν σταυρό του Μεγαλομάρτυρα Γεωργίου του Καππαδόκου, Πολιούχου της Ιεράς Μητροπόλεως, υπό το θερμό χειροκρότημα των παρισταμένων.

Ακολούθησαν τα εγκαίνια της έκθεσης από τον Μακαριώτατο και τους εκπροσώπους των Φορέων που συνεργάστηκαν, οι οποίοι ξεναγήθηκαν και ενημερώθηκαν για την ιστορία των κειμηλίων.

Μεταξύ των 85 συνολικά εκθεμάτων συγκαταλέγονται κειμήλια από Ενοριακούς Ναούς και από το «Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού» της Ιεράς Μητροπόλεως, όπως: φορητές εικόνες, μεταλλικά και ξυλόγλυπτα λειτουργικά σκεύη και αντικείμενα, καθώς και έντυπες εκδόσεις (εκκλησιαστικού και όχι μόνο περιεχομένου). Ξεχωρίζει το ξυλόγλυπτο κουβούκλιο επιταφίου που μετέφεραν οι πρόσφυγες από τα Άδανα.

Παρότι δε, σύμφωνα με τους ειδικούς αρχαιολόγους, είναι αφενός νεότερα ως προς τη χρονολόγηση και αφετέρου πολλά από αυτά αποτελούν προϊόντα λαϊκής καλλιτεχνικής παραγωγής, ωστόσο περικλείουν και εμπεριέχουν συναισθηματικές μνήμες, τον αγώνα, την αγωνία και τον πόνο των προσφύγων, γνωρίσματα που τα καθιστούν ανεκτίμητα.

Στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης οι Σεβ. Μητροπολίτες Νέας και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος και Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτων, ο Υπουργός Μακεδονίας - Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, Βουλευτές του Νομού, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας και Δήμαρχοι της ευρύτερης περιοχής του ν. Θεσσαλονίκης, εκπρόσωποι του Στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας, κ.α.

Υπογραμμίζεται ότι η Έκθεση λειτουργεί στις εγκαταστάσεις της Μονής Λαζαριστών από τις 13 Μαρτίου έως τις 30 Ιουνίου 2023 και ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Κυριακή 10.00 - 18.00, με είσοδος Ελεύθερη.

Να σημειωθεί ότι η Έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και συνιστά φόρο τιμής στη μνήμη των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, καθώς η Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως & Σταυρουπόλεως, στα δυτικά του πολεοδομικού ιστού της Θεσσαλονίκης, υπήρξε κατεξοχήν χώρος υποδοχής προσφύγων από την Ιωνία, τον Πόντο, την Καππαδοκία και την Ανατολική Θράκη.

Σμύρνη, Σεβνίτκιοϊ, Κορδελιό, Μενεμένη, Νέβσεχιρ (Νεάπολη), Ανταβάλ, Γκιούλ Σεχίρ (Συκιές), Προύσα, Γιάλοβα (Ηλιούπολη), Κουρούτσεσμε (Ξηροκρήνη), Επτάλοφος, Ορτάκιοϊ (Αμπελόκηποι), Κουκλουτζάς (Εύοσμος), Χαρμάνκιοϊ (Ελευθέριο), Μανήσα (Νέα Μαγνησία), Χαμιδιέ (Διαβατά), Ουσάκ (Ευκαρπία), Πολίχνη, Ωραιόκαστρο, Σίνδος, Σταυρούπολη, Φίλυρο.

Εσπερία Θεσσαλονίκη, Χαίρε!

Μικρά Ασία Χαίρε!

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

Εμφανίσεις: 300418
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το Romfea.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
FOLLOW ROMFEA: