Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 30/09 12:10

nekrotafeio1

Γράφει ο Αιμίλιος Πολυγένης


Ένα ακόμη δώρο έρχεται να προστεθεί από την Κυβέρνηση, προς τις Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Κυβέρνηση αποφάσισε οι ναοί των νεκροταφείων να περάσουν πλέον στην αρμοδιότητα των Ιερών Μητροπόλεων.

Να αναφερθεί ότι το σχετικό νομοσχέδιο κατέθεσε στη Βουλή ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκος, το οποίο περιέχει πολλές και σημαντικές αλλαγές.

Το άρθρο 48 του νομοσχεδίου αναφέρει ότι "η διοίκηση και η διαχείριση  των ιερών ναών εντός των κοιμητηρίων ανεξάρτητα από τη νομική του μορφή θα ασκείται από τον Εκκλησιαστικό Συμβούλιο  της οικείας ενορίας είτε από συμβούλιο  που ορίζει ο Μητροπολίτης".

Επίσης τα έσοδα του ναού θα προορίζονται για τη συντηρησή του και τη λειτουργία του και δευτερευόντως για φιλανθρωπικούς σκοπούς, ενώ το πάσης φύσως προσωπικό των ανωτέρων ναών καθίσταται αυτοδικαίως προσωπικό της οικείας Μητροπόλεως, λαμβάνοντας υπόψη την προϋπηρεσία του για κάθε συνέπεια. 

Επίσης για την υπαγωγή καθεστώτος θα εκδίδεται διαπιστωτική πράξη του επιχώριου Μητροπολίτη, η οποία θα δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. 

Ακόμη σύμφωνα με τον άρθρο 48 απαγορεύεται η είσπραξη τελών η δικαιωμάτων απο τους Ο.Τ.Α. και τα νομικά τους πρόσωπα για τις ιεροτελεστίες που τελούνται απο θρησκευτικούς λειτουργούς εντός των νεκροταφείων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό ήταν ένα πάγιο αίτημα της Εκκλησίας προς την εκάστοτε Κυβέρνηση, το οποίο μόνο θετικό μπορεί να χαρακτηριστεί για τις Μητροπόλεις.

Πάντως, φαίνεται πως η στάση της Εκκλησίας στο θέμα του Covid-19 και στο θέμα των θρησκευτικών αποδίδει καρπούς…

THEODORIKAKOSΗ ανάρτηση του Υπουργού όταν επισκέφθηκε τον Ιούνιο της Ιερά Σύνοδο

Εμφανίσεις: 302409
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: