Γράφτηκε από τον/την Εκ του Συνοδικού Γραφείου. 30/09 12:15

dodonis iordanoi 2

Το Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2019, και ώρα 11.00 π.μ., ο Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, Πρόεδρος, ο Αρχιμ. κ. Σπυρίδων Κατραμάδος, Γραμματεύς, και Μέλη της Διοικούσης Επιτροπής του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας υποδεχθήκαν στο Συνοδικό Μέγαρο και επί δίωρο συνεργάστηκαν με Μέλη Αντιπροσωπείας της Ιορδανικής Κυβερνήσεως, που επισκέφθηκε την Πατρίδα μας με σκοπό την προβολή και ανάπτυξη του Θρησκευτικού Τουρισμού των δύο Χωρών.

Πιο συγκεκριμένα, με συντονισμένες ενέργειες της Επιτίμου Προξένου της Ιορδανίας στην Ελλάδα κ. Δέσποινας Μαντά και σε ανταπόδοση ταξιδίου εξοικειώσεως-γνωριμίας που είχαν πραγματοποιήσει υπό την ευθύνη του Συνοδικού Γραφείου Κληρικοί Ι. Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος τον Ιανουάριο του 2014 οι κ.κ. 1) ΙΑΚΩΒ ΣΑΝΤ ΕΜΙΡ, 2) ΑΧΜΕΤ ΑΛ ΧΑΜΟΥΝΤ και 3) ΑΜΕΡ ΑΛ ΤΟΥΑΛ, συνοδευόμενοι υπό του Μητροπολίτου Διοκαισαρείας κ.κ. Βενεδίκτου (Επισκόπου του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων), της Επιτίμου Προξένου της Ιορδανίας στην Ελλάδα κ. Δέσποινας Μαντά και συνεργατών αυτής, επισκέφθηκαν το τριήμερο από 26/09 έως 29/09 σειρά Μνημείων, Ι. Μονών και Ι. Προσκυνημάτων της Ελλάδος φιλοξενούμενοι υπό της Ι. Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Τα Μέλη της Ιορδανικής Αντιπροσωπείας συνόδευσαν στην Περιήγηση τους οι κκ. Βασίλειος Τζέρπος και Χρήστος Πετρέας, Μέλη της Διοικούσης Επιτροπής του Συνοδικού Γραφείου.

Κατά την κοινή συνεδρίαση του Σαββάτου 27/09, ο Σεβασμιώτατος Πρόεδρος παρουσίασε τα πρόσωπα της Διοικούσης Επιτροπής του Συνοδικού Γραφείου και αναφέρθηκε εκτενώς στις δράσεις και στις πολυποίκιλες δραστηριότητες του Γραφείου, με έμφαση στο επικείμενο Δ΄ Πανελλήνιο Συνέδριο Θρησκευτικού Τουρισμού που θα λάβει χώρα στην Άρτα, την Πρέβεζα και τα Ιωάννινα στις 8-11 Νοεμβρίου 2019, με Γενικό θέμα: «ΗΠΕΙΡΟΣ: ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΤΗΣ - ΝΕΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΣΤΟΥΣ ΜΟΝΑΔΙΚΟΥΣ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΟΥΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ», και προσκάλεσε τα Μέλη της Ιορδανικής Αντιπροσωπείας να το παρακολουθήσουν.

Από την πλευρά τους τόσο ο Μητροπολίτης Διοκαισαρείας κ. Βενέδικτος όσο και η Επίτιμος Πρόξενος και τα Μέλη της Ιορδανικής Κυβερνήσεως αναφέρθηκαν στους κοινούς πολιτιστικούς δεσμούς των δύο Χωρών, βεβαίωσαν περί της ασφάλειας των τουριστών στην Ιορδανία και τον σεβασμό στην θρησκευτική ταυτότητα κάθε ανθρώπου και παρουσίασαν τις δυνατότητες που υπάρχουν για συνεργασία με την Εκκλησία της Ελλάδος στα θέματα του Θρησκευτικού Τουρισμού.

Μετά από εκτενή συζήτηση συναποφασίστηκαν τα πιο κάτω:

1. Ολιγομελής Αντιπροσωπεία του Ιορδανικού Οργανισμού Τουρισμού, με την ευθύνη και την παρουσία της Επ. Προξένου της Ιορδανίας στην Ελλάδα, να παραβρεθούν στην Έναρξη του Δ’ Πανελληνίου Συνεδρίου στην Άρτα στις 8 Νοεμβρίου 2019 και να ενημερώσουν τους κ.κ. Συνέδρους για τα Μνημεία και Προσκυνήματα της Ιορδανίας.

2. Μικρή Αντιπροσωπεία ευθύνης του Συνοδικού Γραφείου των Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, αποτελούμενη από Κληρικά και Λαϊκά Στελέχη Ι. Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, να επαναλάβει το ταξίδι εξοικειώσεως και γνωριμίας με Μνημεία και Προσκυνήματα της Ιορδανίας, φιλοξενούμενοι από την Κυβέρνηση της Ιορδανίας στις αρχές του νέου έτους 2020.

3. Ορίστηκαν 3 Μέλη από κάθε φορέα (ΔΙΟΙΚΟΎΣΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΝ. ΓΡΑΦΕΙΟΥ-ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΊΑ ΙΟΡΔΑΝΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ) για την προετοιμασία και σύνταξη «ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ», ώστε αυτό να υπογραφεί επισήμως στις αρχές του έτους 2020, και

4. Να διερευνηθεί η δυνατότητα κοινής συμμετοχής σε διακρατικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (2021-2027), με σκοπό τις κοινές δράσεις προβολής και αναπτύξεως του Θρησκευτικού Τουρισμού.

Μετά την κοινή σύσκεψη, παρετέθη εκ μέρους της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Αντιπροσωπεία της Ιορδανίας γεύμα στο αθηναϊκό εστιατόριο «ΔΙΟΝΥΣΟΣ», ευγενική φροντίδα δωρεά-τιμής ένεκεν- του Ιδιοκτήτη του εστιατορίου κ. Βλασίου Σταθοκωστόπουλου.

Την επομένη ημέρα, Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου, ο Μητροπολίτης Διοκαισαρείας κ. Βενέδικτος λειτούργησε στην Κυριακάτικη Θ. Λειτουργία στον Ι. Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Ηλιουπόλεως της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών, στην οποία επίσης παρέστησαν και τα άλλα Μέλη της Αντιπροσωπείας της Ιορδανίας.

Κατά τη διάρκεια της Θ. Λειτουργίας παρέστη συμπροσευχόμενος στο Άγιο Βήμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, ενώ παρέστη και ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Ηλιουπόλεως κ. Γεώργιος Χατζηδάκης, συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο και Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου.

Μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Πρόεδρος προσέφερε στα Μέλη της Ιορδανικής Αντιπροσωπείας εκ μέρους του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ.κ. Ιερωνύμου αναμνηστικά δώρα ως ενθύμια της επισκέψεώς τους στην Ελλάδα και παρετέθη από τον Προϊστάμενο του Ι. Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Ηλιουπόλεως, Αρχιμ. κ. Σπυρίδωνα Κατραμάδο προς πρόγευμα όλους τους επισήμους στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Ενορίας.

dodonis iordanoi 1

dodonis iordanoi 1

dodonis iordanoi 1

dodonis iordanoi 1

dodonis iordanoi 1

Εμφανίσεις: 242227
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: