Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 01/05 13:12

ieronimos parko

Για την Romfea.gr | Θάνος Θανόπουλος


Να κόψει το βήχα σε κάθε φωνή που επιχειρεί να γίνει «παράγοντας» αντιπολίτευσης εντός της Ιεραρχίας έκανε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος από τα Γιάννενα που βρίσκεται, για την Τελετή Έναρξης Λειτουργίας του Πολυχώρου Ανακύκλωσης του «Πάρκου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης Ιωαννίνων».

Τον Αγιασμό τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, συμπαραστατούμενος από τον Σεβ. Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ. Μάξιμο.

Επίσης στην τελετή παρέστησαν ο Διευθυντής της ΜΚΟ «Αποστολή» και Πολιτικός Διοικητής του Αγίου Όρους κ. Κωστής Δήμτσας, ο Σεβ. Μητροπολίτης Άρτης κ. Καλλίνικος, εκπρόσωποι της Κυβέρνησης, οι αρχές του τόπου, εκπρόσωποι φορέων και κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως Ιωαννίνων.

Να αναφερθεί ότι η τελετή διοργανώθηκε από την Ι.Μ. Ιωαννίνων, το Εθνικό Συλλογικό Σύστημα Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης και τον Φιλανθρωπικό Οργανισμό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών "Αποστολή".

''Με πολύ συγκίνηση ερχόμαστε να ευλογήσουμε με τις ευχές του Μακαριωτάτου τον χώρο αυτό'' τόνισε στον χαιρετισμό του ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος.

''Εδώ στα Ιωάννινα με την συμβολή όλων των φορέων η ανακύκλωση έχει αναδειχθεί σε κίνημα. Γι' αυτό τον λόγο εκφράζουμε την χαρά μας και τα συγχαρητήρια ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους, τους μαθητές, τους γονείς τους και τους δασκάλους τους διότι αγκάλιασαν αυτό που λέγεται ανακύκλωση και το ανέδειξαν μαζί με τους ιερείς και τους ανθρώπους των ενοριών μας σε ένα κίνημα'' ανέφερε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος.

Σε άλλο σημείο ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων πρόσθεσε: ''Αυτό που αρχίζει σήμερα σε αυτό τον χώρο είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου, το οποίο ευελπιστεί να γίνει το πρώτο υλοποιημένο πρόγραμμα κυκλικής οικονομίας που θα αφορά το περιβάλλον, με δράσεις εθελοντισμού, εκπαίδευσης, ανακύκλωσης αλλά όμως ταυτόχρονα και με παραγωγικές δράσεις, που θα αφορούν το περιβάλλον, έτσι ώστε με αυτό τον τρόπο να μπορούμε να εκπαιδεύσουμε νέους ανθρώπους των Ιωαννίνων αλλά και από όλοι την Ελλάδα''.

Κλείνοντας ο κ. Μάξιμος υπογράμμισε: ''Σήμερα είναι Πρωτομαγιά και κάποιοι σκοτώθηκαν για τα δικαιώματα των εργαζομένων. Ας τους μνημονεύσουμε και ας βάλουμε όλοι στο νου και στην καρδιά μας ότι θα πρέπει να παλεύουμε, ώστε οι άνθρωποι και κυρίως οι εργαζόμενοι, να ζουν με αξιοπρέπεια, να ζουν έχοντες τα δικαιώματα που αξίζουν στην εργασία τους''.

Στον χαιρετισμό του ο Διευθυντής της ΜΚΟ Αποστολή κ. Κωστής Δήμτσας τόνισε ότι είναι σημαντική προτεραιότητα η περιβαλλοντική εκπαίδευση και η ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης των νέων ανθρώπων και ιδιαίτερα των μαθητών, αφού τα παιδιά είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές για να αλλάξει η περιβαλλοντική συμπεριφορά όλης της οικογένειας και να προωθηθεί η ανακύκλωση στη χώρα μας.

''Ως αποτέλεσμα σε μία διαδικασία που όλοι κερδίζουν θα μπορέσουμε να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τον εμπερίστατο άνθρωπο, καθώς τα χρήματα που θα συγκεντρώνονται από τον προσφερόμενο ανταποδοτικό κίνητρο θα μας επιτρέψουν να ενδυναμώσουμε ακόμα παραπάνω το φιλανθρωπικό μας έργο'' συμπλήρωσε ο κ. Δήμτσας.

''Πράγματα που λερώνουν και υποβαθμίζουν το περιβάλλον μας μπορούν να γίνουν κάτι πιο χρήσιμο. Δηλ. και το περιβάλλον να γίνει καθαρό, αλλά και αυτά τα άχρηστα πράγματα να γίνουν τρόποι που μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους που υποφέρουν'' ανέφερε μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό του ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

''Τα τάλαντα, τα χαρίσματα, δίνονται σε όλους τους ανθρώπους, αλλού δίνονται δύο, αλλού πέντε, αλλού ένα. Όλοι όμως έχουμε υποχρέωση αυτά τα τάλαντα να τα αναπτύξουμε. Εδώ δεν μας λέει τί ειναι αυτή η ανάπτυξη, μας δίνει μία δυνατότητα ώστε ο καθένας να μπορέσει να απλώσει τα φτερά του μέχρι εκεί που μπορεί. Βάζει όμως ένα περιορισμό, ότι αυτά τα τάλαντα πρέπει να τα αξιοποιήσουμε, αλλά υπό τον όρο ότι τα κάνουμε για τους άλλους ανθρώπους και δεν τα κάνουμε για να ικανοποιήσουμε τον εαυτό μας'' πρόσθεσε σε άλλο σημείο.

Κλείνοντας ο Μακαριώτατος συμπλήρωσε: ''Θα υπάρξουν πάντα άνθρωποι οι οποίοι τα θεωρούν περιττά αυτά τα πράγματα. Σε αυτούς έχουμε την δυνατότητα να τους πούμε δυο λόγια και να τους προσκαλέσουμε να 'ρθουν και αυτοί. Αλλά πάντοτε αυτή η κατηγορία των ανθρώπων βρίσκει τα δικά της επιχειρήματα και πολλές φορές τα δίνουν και με ιερό χιτώνα. Εκεί λοιπόν λέει, «μετά μίαν και δευτέραν νουθεσίαν παραιτού». Αφήστε τους, αυτοί θα συνεχίσουνε το έργο τους, είτε στην κοινότητα είναι, είτε στην Περιφέρεια είναι ή οπουδήποτε αλλού τους έχει τάξη η κοινωνία, θα έχουν τα δικά τους τα σχόλια. Και μέσα στην Εκκλησία; Και μεσ' την Εκκλησία. Επομένως, Άγιε Ιωαννίνων, κ. Διευθυντά, εσείς το έργο σας. Προχωρείτε. Κι αν έχετε διαβάσει ένα πολύ ωραίο βιβλίο, όταν έχετε ένα ωραίο έργο, «τα καραβάνια να προχωράνε και από πίσω ας γαυγίζουν τα σκυλιά»''.

Στην συνέχεια ο Μακαριώτατος με τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων μετέβησαν στο χώρο ζύγισης των υλικών συσκευασίας, στην προσπάθεια που έγινε για την κατάρριψη του ρεκόρ Γκίνες.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ:

Εμφανίσεις: 301939
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: