Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 26/02 00:54

 fanariou romi romfea

Αποστολή Ρώμη για την Romfea.gr | Δήμητρα Παναγοπούλου


Με την επίσκεψη και ξενάγηση στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου ξεκίνησε η δεύτερη μέρα της πολιτιστικής - επιμορφωτικής επίσκεψης στη Ρώμη και το Βατικανό, σήμερα Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2019, των στελεχών της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Κέντρου Στηριξης Οικογένειας Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών (ΚΕΣΟ).

Στην ξενάγηση συμμετείχε και ο Ελληνας Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την Εκκλησιαστική, Πολιτιστική και Περιβαλλοντικής διπλωματίας κ. Μάρκος Μπόλαρης, ο πρέσβυς της Ελλάδας στο Βατικανό κ. Αλέξανδρος Κουγιού και ο Διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Παναγιώτης Πάρτσος.

Αμέσως μετά την ξενάγηση η αποστολή μετέβει στο Ανατολικό Ποντιφικό Ινστιτούτο, οπου εκεί τους υποδέχτηκε ο Πρύτανης του Ινστιτούτου κ. David Nazar.

Καθηγητές και φοιτητές συναντήθηκαν με την Ελληνική αποστολή και τον επικεφαλής Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Φαναρίου κ. Αγαθάγγελο.

Ο Θεοφιλέστατος παίρνοντας το λόγο μετέφερε πρωτίστως τις ευχές και ευλογίες του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

"Την ελληνική γλώσσα αξίζει κανείς να τη μάθει και να την αγαπήσει. Και για τις αρετές της, αλλά κυρίως γιατί εκφράζει έναν μεγάλο πολιτισμό ο οποίος στην αρχή της μακράς διάρκειάς του διαμόρφωσε και κωδικοποίησε την πρώτη και καταστατική στρώση του ανώτερου λεξιλογίου και του εννοιολογίου του δυτικού πολιτισμού, και που δεν έπαψε έκτοτε, σε όλη την ιστορική συνέχειά του, να ζυμώνεται με τις ιστορικές στιγμές της Ανατολής και της Δύσης. Αξίζει όντως να τιμάται μια γλώσσα ως παρακαταθήκη για τη Δύση και αναντικατάστατη ως θεμέλιο για την εθνική ταυτότητα του Ελληνισμού" ανέφερε χαρακτηριστικά ο Θεοφιλέστατος.

Επίσης ο κ. Αγαθάγγελος συνέχισε: "Η επί πέντε ολόκληρα χρόνια λειτουργία αυτού του προγράμματος, πού γίνεται στο Ανατολικό Ποντιφικό Ινστιτούτο, της εκμάθησης δηλαδή της νέας ελληνικής γλώσσας, απαιτεί πίστη και αφοσίωση, προγραμματισμό, επιστημονική συνέπεια, μελέτη και ενδιαφέρον. Αυτό το γνωρίζουν καλύτερα από μένα οι ακαδημαϊκοί διδάσκαλοι αυτου του Ινστιτούτου, ο Πρύτανης και οι έγκριτοι κύριοι Καθηγητές, που διακρατούν τον πήχυ της ιστορίας και της προσφοράς αυτού του Ινστιτούτου πολύ ψηλά. Θα ήθελα να δώσω ευχαριστίες στους δύο συνεργάτες μας που έχουν αναλάβει την υλοποίηση του έργου της μεταξύ μας μορφωτικής και πολιτιστικής συνεργασίας και είναι πλέον καλοί σας φίλοι. Είναι ο κ. Άρης Δημήτριος Μυλωνάς, Προϊστάμενος Ευρωπαϊκών και Πολιτιστικών Προγραμμάτων, και ο κ. Χρήστος Παλασκώνης, καθηγητής της Νέας Ελληνικής Γλώσσας. Και βέβαια ευχαριστώ από καρδιάς τον υπογραμματέα του Ποντιφικού Συμβουλίου π. Ανδρέα Παλμιέρη για την πολίτιμη βοήθεια του σε αυτή την επίσκεψή μας". (Ομιλία εδώ)

Αμέσως μετά το λόγο πήρε ο Υφυπουργός Εξετρικών κ. Μάρκος Μπόλαρης ο οποίος μετέφερε τις ευχές και τα σέβη του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου, υπογραμμίζοντας τη «σθεναρή υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στο πρόγραμμα της συνεργασίας αυτής για τη συνέχιση και επέκτασή του, αφού ήδη έχει παράξει εξαιρετικούς καρπούς».

Στη συνέχεια ακολούθησε δεξίωση στην κεντρική αίθουσα του Ινστιτούτου και αμέσως μετά η αποστολή αναχώρησε για το Ουρβανιανό Κολλέγιο, το οποίο είναι και το Πανεπιστήμιο για όλες τις ιεραποστολικές χώρες του κόσμου.

Η αποστολή συμμετείχε στον εσπερινό και αμέσως μετά παρατέθηκε δείπνο στην κεντρική αίθουσα του Κολεγίου.

Εκεί ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Φαναρίου είχε τη χαρά να συναντηθεί με αρκετά μέλη της Ιεραποστολής, τα οποία είχαν κατά το παρελθόν φιλοξενηθεί στο οικοτροφείο της Αποστολικής Διακονίας στην Ελλάδα.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Εμφανίσεις: 301317
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: