Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 23/05 12:20

biblioparoysiasi kanakis 13

Του Σπύρου Συμεών στην Romfea.gr


Εν μέσω πλήθους κόσμου που κατέκλυσε την αίθουσα συνεδριάσεων της παλαιάς Βουλής στο νυν Εθνικό Ιστορικό Μουσείο των Αθηνών έγινε το απόγευμα της 22ας Μαΐου του 2024 η παρουσίαση του βιβλίου όπως εξαίσια την οργάνωσε η Παγγορτυνιακή Ένωση με τίτλο "Μοναστήρια και Ασκητήρια της Γορτυνίας" του Αρχιμανδρίτη πατρός Ιακώβου Κανάκη.

Στην παρουσίαση εκτός των μελών του συλλόγου παρέστησαν και τίμησαν με την παρουσία τους ο πέμπτος αντιπρόεδρος της Ελληνικής Βουλής κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο Επίσκοπος Ρωγών Φιλόθεος ο οποίος εκπροσώπησε και τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο, ο πρόεδρος του κοινοβουλευτικού κόμματος "Νίκη" κ. Δημήτριος Νατσιός, εν ενεργεία βουλευτές του κοινοβουλίου, νυν και πρώην δήμαρχοι από την Αρκαδία, την Μεγαλόπολη και την Γορτυνία και πολλοί άλλοι πολιτειακοί παράγοντες.

Εψάλλησαν εκκλησιαστικοί ύμνοι, από τον χορό ψαλτών "Ενήχημα".

Ο δε επίσκοπος Ρωγών κ.κ. Φιλόθεος απηύθυνε χαιρετισμό μεταφέροντας τις ευχές του μακαριωτάτου αρχιεπισκόπου. Εξέφρασε την προσωπική ιδιαίτερη εκτίμηση του προς το πρόσωπο του πατρός Ιακώβου, για το συγγραφικό του έργο αλλά και για το θυσιαστικό του πνεύμα που τον χαρακτηρίζει και το κληρονόμησε από τον μακαριστό γέροντα του μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κυρό Ιερεμία, το ιδιαίτερο πνεύμα αγάπης που τον διακατέχει αλλά και τον περιβάλει όπως ήταν εμφανώς από όλους τους παρευρισκόμενους.

Απέδωσαν χαιρετισμούς και ιδρυτικά μέλη και μέλη του Δ.Σ. της Παγγορτυνιακής Ένωσης καθώς και δήμαρχοι της περιοχής.

Η παρουσίαση συνεχίσθηκε με την ομιλία του εξαίρετου γέροντος Μαξίμου του Ιβηρίτου πρ. Πρωτεπιστάτη της Αγιωνύμου Πολιτείας του Άθω ο οποίος αναφέρθηκε με γλαφυρό και ζωηρό ύφος στην συμβολή των μοναστηριών της Γορτυνίας στην Ελληνική Επανάσταση.

Ακολούθως ο αρχιμανδρίτης Ιωσήφ Αγγελίδης εκ της Ιεράς Μονής Αιμυαλών Γορτυνίας αναφέρθηκε στην μοναστική ζωή της Γορτυνίας ενώ ο επίτιμος πρόεδρος της Παγγορτυνιακής Ένωσης και δημοσιογράφος κ. Κωνσταντίνος Καλύβας έκανε μια σύντομη φιλολογική περιήγηση στις Μονές και τα Ασκητήρια της Γορτυνίας.

Μάλιστα προβλήθηκε και σχετικό βίντεο το οποίο επιμελήθηκε ο κ. Αθανάσιος Κουστένης.

Μετά το πέρας των ομιλιών ακολούθησε αφιέρωμα από ορχήστρα σε παραδοσιακά τραγούδια της Γορτυνίας. Τραγούδια βαθιά ριζωμένα στους Γορτυνίους. Τραγούδια μέσα από την παράδοση και την πίστη των Ελλήνων της περιοχής που αναφέρονταν στο χαρμόσυνο μήνυμα της Αναστάσεως του Χριστού.

Ευθύς μετά το μικρό αυτό αφιέρωμα ακολούθησε απονομή αναμνηστικών προς τους ομιλιτές και πραγματοποιήθηκε τιμητική βράβευση στον συγγραφέα του βιβλίου πατρός Ιακώβου Κανάκη πνευματικό τέκνο και ανάστημα του μακαριστού Μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλουπόλεως κυρού Ιερεμία!!

Η Παγγορτυνιακή Ένωση δια μέσου του Επισκόπου Ρωγών Φιλοθέου προσέφερε στον αρχιμανδρίτη πατέρα Ιάκωβο έναν επιστήθιο σταυρό.

Επίσης του απονεμήθηκε και τιμητική πλακέτα για το έργο αλλά και την αγάπη που περιέβαλε τον τόπο όπου διακόνησε άοκνα δίπλα στον μακαριστό γέροντα του και ποιμενάρχη της Γορτυνίας.

Στην σύντομη αντιφώνηση του ο πατέρας Ιάκωβος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον γέροντα του, όλους τους παρευρισκόμενους έναν έναν προσωπικά, επίσημους και μη, τα παιδιά και τους γονείς λυκείου που ήρθαν στην παρουσίαση από την επαρχία που διακόνησε τόσα χρόνια αλλά και διδάσκει ο ίδιος, τα μέλη της Ένωσης, όσους συνετέλεσαν και βοήθησαν στην έκδοση του βιβλίου που αποτελεί παρακαταθήκη για την περιοχή.

Ευχαρίστησε δε και τον μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ.κ. Νικηφόρο ο οποίος δεν μπόρεσε να παρευρεθεί διότι συμμετείχε προσκεκλημένος του Μητροπολίτου Σπάρτης στους εορτασμούς της επαρχίας του και μεταξύ άλλων απέστειλε σύντομο χαιρετισμό ο οποίος αναγνώσθηκε στην αρχή της εκδήλωσης και προλόγισε το βιβλίο αλλά και όσους δεν φαίνονται και εργάσθηκαν στην έκδοση του βιβλίου των εκδόσεων Επτάλοφος.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο που του εμπιστεύθηκε μια περιοχή του Μοσχάτου με ένα ευλαβέστατο ποίμνιο για να εργασθεί ως διακονιτής τους εκεί καθώς και για την αγάπη που του έδειξε ο ίδιος ο αρχιεπίσκοπος αλλά και οι ενορίτες της ενορίας που πλέον διακονεί και πολλοί εξ αυτών ήταν σήμερα εκει.

Αναφέρθηκε σύντομα στην τιμητική για αυτόν βράβευση την οποία την βλέπει ως ένα ακόμη οφφίκιο που δεν του δίνει τίποτα πέρα από μεγαλύτερη ευθύνη και ταπείνωση προκειμένου να συνεχίσει με τις ευχές όλων να διακονεί τον καθένα με πολύ αγάπη. Όσο ένας ιερέας ανεβαίνει στα αξιώματα τόσο περισσότερο ταπεινός πρέπει να είναι καθώς ανεβαίνει για να διακονήσει και όχι να διακονηθεί.

Πολύ σύντομα αναφέρθηκε στην αγάπη που δείχνει ένας συγγραφέας στο βιβλίο που συγγράφει. Το βλέπει ως ένα μικρό παιδί και περιμένει με μεγάλη χαρά να το δει στο τυπογραφείο και να το πιάσει στα χέρια του.

Μάλιστα ο ίδιος εκμυστηρεύτηκε ότι το πρώτο αντίτυπο το "καταθέτει" στο προσκυνητάρι του, στην Παναγία ενώ το δεύτερο το δίδει στην υπέργηρη πλέον μητέρα του η οποία διανύει το 94ο έτος της ηλικίας της.

Την εκδήλωση έκλεισε ο διευθυντής της βιβλιοθήκης της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος κ. Εμμανουήλ Μελινος.

Ο επίσκοπος Ρωγών κ.κ. Φιλόθεος ζήτησε εκ νέου τον λόγο ο οποίος αναφέρθηκε ξανά με πολύ εγκωμιαστικά λόγια για την προσωπικότητα του πατρός Ιακώβου και του ευχήθηκε σύντομα να ανέβει στο Ύπατο αξίωμα, αυτό της αρχιεροσύνης, αναφερόμενος όχι μόνο το συγγραφικό του έργο, όχι μόνο το ποιμαντικό του, ούτε μόνο τις θεολογικές του γνώσεις και την διακονία του στα έδρανα της θεολογικής σχολής και κάθε βαθμίδας της εκπαίδευσης αλλά και στην αγάπη που δείχνουν προς το πρόσωπο του όλοι αυτοί που κατέκλυσαν έως και τους διαδρόμους σήμερα την εκδήλωση στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης προσφέρθηκαν κεράσματα προς τους παρευρισκόμενους ενώ σύσσωμοι οι παρευρισκόμενοι ένας προς ένας σε ουρά που σχηματίσθηκε με αναμονή πάνω από 30 λεπτά ανέμεναν να χαιρετήσουν και να ευχηθούν στον πατέρα Ιάκωβο.

Να αναφερθεί ότι όταν ανέβηκε στο βήμα για την σύντομη αντιφώνηση του επί αρκετά λεπτά οι παρευρισκόμενοι δεν έπαψαν να τον χειροκροτούν αλλά και σε κάθε αναφορά του ονόματος του από τους ομιλιτές αλλά και τους διοργανωτές αλλά και όσους απεύθυναν χαιρετισμό, οι παρευρισκόμενοι χειροκροτούσαν ξανά και ξανά. Κι αυτό ήταν και το μήνυμα που ο επίσκοπος Ρωγών Φιλόθεος τόνισε στο τέλος της εκδήλωσης. Η αγάπη του ποιμνίου σε έναν άνθρωπο ταπεινό, θυσιαστικό γεμάτο αγάπη προς τους συνανθρώπους του, γεμάτο αγάπη προς τον Χριστό.

biblioparoysiasi kanakis 1

biblioparoysiasi kanakis 1

biblioparoysiasi kanakis 1

biblioparoysiasi kanakis 1

biblioparoysiasi kanakis 1

biblioparoysiasi kanakis 1

biblioparoysiasi kanakis 1

biblioparoysiasi kanakis 1

biblioparoysiasi kanakis 1

biblioparoysiasi kanakis 1

biblioparoysiasi kanakis 1

biblioparoysiasi kanakis 1

biblioparoysiasi kanakis 1

biblioparoysiasi kanakis 1

biblioparoysiasi kanakis 1

biblioparoysiasi kanakis 1

Εμφανίσεις: 301076
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το Romfea.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
FOLLOW ROMFEA: