Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 08/09 12:13

xristianoypoleos perama

Πέραμα | Θάνος Θανόπουλος


Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια, εορτάστηκε σήμερα, Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2023 το Γενέσιο της Υπεραγίας Θεοτόκου στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Παναγίας Γιατρίσσης στο Πέραμα.

Στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Θεοφ. Επίσκοπος Χριστιανουπόλεως κ. Προκόπιος, πλαισιούμενος από τον Προϊστάμενο του Ιερού Ναού Αρχιμ. Χριστοφόρο Καζίλα, και κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως Νικαίας.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Θεοφιλέστατος, ο οποίος αναφέρθηκε στην εορτή της Γεννήσεως της Θεοτόκου.

«Η εορτή του Γενεσίου της Θεοτόκου βλάστησε όλες τις εορτές της Εκκλησίας μας. Όπως την ρίζα ενός δέντρου την θεωρούμε αιτία του κορμού, των κλάδων, του άνθους και του καρπού και χωρίς την ρίζα δεν υπάρχει τίποτε απ' όλα αυτά, έτσι και χωρίς την γέννηση της Θεοτόκου δεν θα είχαμε καμία εορτή του Χριστού αλλά και κατ' επέκταση καμία εορτή των Αγίων» - ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Προκόπιος.

Σε άλλο σημείο ο Θεοφιλέστατος αναφέρθηκε στο θεολογικό νόημα της εορτής τονίζοντας: «Την θεολογική και σωτηριολογική σημασία της γεννήσεως της Θεοτόκου παρουσιάζουν τα ιδιόμελα του Εσπερινού που ακούσαμε χθες. Το γεγονός της γεννήσεως της Θεοτόκου είναι γεγονός χαράς και αγαλλιάσεως. Είναι εορτή αναπλάσεως και αναγεννήσεως του ανθρωπίνου γένους. Να πανηγυρίζουμε πνευματικώς τα μεγάλα και σωτηριώδη γεγονότα της Πίστεώς μας. Το δώρο το οποίο πρέπει να προσφέρουμε όλοι μας είναι η κατεργασία των αρετών με την βοήθεια πάντοτε του Θεού».

Κλείνοντας ο Θεοφιλέστατος αναφέρθηκε στις φοβερές καταστροφές από τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες που πλήττουν την πατρίδα μας τονίζοντας χαρακτηριστικά: «ακούμε να λένε συνέχεια ότι όλα αυτά είναι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Εμείς ως χριστιανοί ας σκεφτούμε πιο πνευματικά και ας δούμε τα γεγονότα αυτά πιο βαθιά. Μήπως όλα αυτά τα κακά που μας συμβαίνουν οφείλονται στις δικές μας αμαρτίες και στην δική μας αποστασία από τον Θεό; Όλα τα κακά προέρχονται από εμάς τους ανθρώπους, και αν το εξετάσει κανείς θα δει ότι πίσω από κάθε καταστροφή υπάρχουν ανθρώπινες ενέργειες. Διερωτώμεθα γιατί ο Θεός δεν μας προστατεύει; Δεν μας προστατεύει διότι εμείς έχουμε απομακρυνθεί από κοντά Του. Πρέπει να προβληματιστούμε και να καταλάβουμε ότι οφείλουμε να επιστρέψουμε κοντά στον Θεό, και για να γίνει αυτό χρειαζόμαστε την βοήθεια της Παναγίας μας».

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Θεοφιλέστατος μετέφερε τις ευχές και ευλογίες του Σεβ. Μητροπολίτη Νικαίας κ. Αλεξίου, και κάλεσε τους πιστούς να παρακαλέσουμε την Παναγία να μεσιτεύσει για εμάς, να παρακαλέσει Εκείνη τον Θεό να στείλει το έλεος, την βοήθεια, την προστασία και την παρηγορία, ιδιαίτερα σε όλους τους ανθρώπους που υποφέρουν και επλήγησαν από τις Θεομηνίες.

«Πρέπει να συνέλθουμε, πρέπει να καταλάβουμε ότι εμείς φταίμε για ό,τι κακό συμβαίνει στον κόσμο. Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί σήμερα στην Ελλάδα να βλέπουμε περιστατικά όπως αυτό στον Πειραιά, όπου έναν άνθρωπο τον έσπρωξαν στην θάλασσα και έχασε την ζωή του; Δυστυχώς, αυτά είναι αποτελέσματα της αμαρτίας, η οποία τυφλώνει τον άνθρωπο και έχουμε καταντήσει τυφλοί πνευματικά» - τόνισε ο Επίσκοπος Χριστιανουπόλεως κ. Προκόπιος.

Τέλος, ο Θεοφιλέστατος συνεχάρη τον Προϊστάμενο του Ναού Αρχιμ. Χριστοφόρο Καζίλα για την άρτια διεξαγωγή της πανηγύρεως και την επιμέλειά του στην ενορία.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

Εμφανίσεις: 303713
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το Romfea.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
FOLLOW ROMFEA: