Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 08/06 23:37

ekdimia pappas 2

Επιμέλεια κειμένων Αρχιμ. Γεδεών Μαγκριώτης
Αφήγηση: Γεώργιος Ντόβολος


Μετέστει εκ των προσκαιρων στα αιώνια ενας άξιος λειτουργός του ύψιστου και συνάμα αγωνιστής της ζωής.

Πριν λίγες μέρες εγκατέλειψε τα επίγεια ο αείμνηστος π. Χαράλαμπος Παππάς, κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεως Κέρκυρας όπου υπηρετούσε τα τελευταία 30 χρόνια αφήνοντας ανεξίτηλη την σφραγίδα του ως ένας ταπεινός λευίτης του Κυρίου που ευαρέστησε Θεό και τους ανθρώπους με την συνεπή και πολυετή διακονία του.

Ο μακαριστός π. Χαράλαμπος γεννήθηκε στο Βρυώνη των Αγίων 40 της Βορείου Ηπείρου, καταγόμενος και αυτός από Ιερατική οικογένεια έφτασε στην στην μητέρα πατρίδα μετά το άνοιγμα των συνόρων το 1990.

Είχε προηγηθεί Ο αγώνας της επιβίωσης στην εποχή του καθεστώτος Χότζα. Η λαχτάρα για τη μητέρα πατρίδα υπήρξε στήριγμα και φάρος ελπίδας.

Στην καρδιά του πάντα σιγόκαιγε η αγάπη για το θυσιαστήριο. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι φτάνοντας στα σύνορα μαζί με την οικογένειά του έσκυψε με ευλάβεια και φίλησε το χώμα της μητέρας πατρίδος.

Αμέσως ζήτησε από τον αοίδοιμο μητροπολίτη Κέρκυρας κυρό Τιμόθεο θα τον χειροτονήσει ενώ παράλληλα άρχισε τις σπουδές του στην ιερά επιστήμη της θεολογίας.

Άρχικά στην Ανωτέρα εκκλησιαστική ακαδημία Βελλά και κατόπιν συνεχίζοντας τις σπουδές του στην θεολογική σχολή του εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στο τμήμα θεολογίας.

Μάλιστα για την ιστορία αναφέρουμε ότι ο πατήρ Χαράλαμπος είναι ο πρώτος Βορειοηπειρώτης κληρικός ο οποίος χειροτονήθηκε εν Ελλάδι..

Ευτύχησε να αποκτήσει έξι παιδιά και πολλά εγγόνια και να μεταφέρει την εμπειρία της πίστης στα πνευματικά του τέκνα.

Ο π. Χαράλαμπος αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα παλιάς κοπής κληρικού ο οποίος όντας συνειδητοποιημένος και σε ώριμη ηλικία επέλεξε τη διακονία του Ιερού Θυσιαστηρίου.

Στον επικήδειο λόγο που εκφώνησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος τόνισε και μία άλλη πτυχή της προσφοράς του αοιδίμου κληρικού.

Οντας πρωτοπρεσβύτερος της Ι.Μ. Κερκύρας δεν έπαψε να δείχνει το ανύστακτόν ενδιαφέρον του για τους ομογενείς συμπατριώτες μας ορθόδοξους χριστιανούς της Βορείου Ηπείρου.

Γι' αυτό με συνεχείς εκπομπές στο ραδιοφωνικό σταθμό της μητροπόλεως και μιλώντας άπταιστα την αλβανική συνέχιζε επι πολλά έτη το ιεραποστολικό του έργο.

Οι εν λόγω εκπομπές με θεματικές πάνω σε διάφορα επίκαιρα θεολογικά θέματα μεταδίδονταν και εις την αλβανικήν επικράτεια.

Τέλος να σημειωθεί ότι αύριο, Παρασκευή 9 Ιουνίου 2023 θα τελεστεί το τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο του μακαριστού π. Χαράλαμπου στον Άγιο Παντελεήμονα Κέρκυρας.

ekdimia pappas 1

ekdimia pappas 1

ekdimia pappas 1

ekdimia pappas 1

ekdimia pappas 1

ekdimia pappas 1

ekdimia pappas 1

ekdimia pappas 1

ekdimia pappas 1

ekdimia pappas 1

ekdimia pappas 1

ekdimia pappas 1

ekdimia pappas 1

ekdimia pappas 1

Εμφανίσεις: 308091
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το Romfea.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
FOLLOW ROMFEA: