ΔΣΟ: Παρουσίαση αφιερωματικού Τόμου για την Αγιά Σοφιά στην Κύπρο
Με αφορμή την παρουσία στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας δυο ιστορικών ναών αφιερωμένων στη Σοφία του Θεού, τον Ναό της Αγίας Σοφίας στην Πάφο και το Ναό της Αγίας Σοφίας στη Λευκωσία –που δυστυχώς βρίσκεται υπό καθεστώς της παράνομης μακροχρόνιας κατοχής από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις στο Βόρειο τμήμα του Νησιού-, η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.) με αίσθηση ευθύνης και ευαισθησία προγραμματίζει την διοργάνωση της παρουσίασης του αφιερωματικού Τόμου: «Αγία Σοφία: Οι Ναοί της του Θεού Σοφίας ανά τον Κόσμο» στην Κύπρο.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 18 Μαρτίου στην Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού. Στην εκδήλωση χαιρετισμό θα απευθύνουν: η Α.Ε. η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, κα Αννίτα Δημητρίου, ο Επικεφαλής της Κυπριακής Αντιπροσωπείας στη Δ.Σ.Ο., κ. Πανίκος Λεωνίδου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Λεμεσού, κ. Αθανάσιος, ο Δήμαρχος Λεμεσού κ. Νίκος Νικολαΐδης, και ο Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου δρ Παντελεήμονας Χ. Κελίρης.
Για τον τόμο θα μιλήσουν: ο Βυζαντινολόγος-αρχαιολόγος δρ. Χριστόδουλος Χατζηχριστοδούλου με θέμα: «Ναοί της Αγίας Σοφίας στην Κύπρο», ο Καθηγητής του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου δρ. Στέφανος Ευθυμιάδης με θέμα: «Λαός και κλήρος στη βυζαντινή Αγία Σοφία» και ο Πολιτικός Επιστήμονας-συγγραφέας κ. Κωνσταντίνος Χολέβας με θέμα: «Γιατί μας ενδιαφέρει σήμερα η Αγία Σοφία και ο Βυζαντινός Πολιτισμός;».
Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με την ομιλία του Γενικού Γραμματέα της Δ.Σ.Ο. δρος Μάξιμου Χαρακόπουλου.
Η παρουσίαση του Τόμου θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της εαρινής συνεδρίασης της Διευρυμένης Διεθνούς Γραμματείας, των Προέδρων και των Εισηγητών των Επιτροπών της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.) που θα λάβει χώρα στη Λεμεσό, 16 – 19 Μαρτίου 2023. Στη συνεδρίαση θα λάβουν μέρος Βουλευτές από την Κύπρο, Ελλάδα, Αλβανία, Αρμενία, Βόρεια Μακεδονία, Γεωργία, Ιορδανία, Λίβανο, Ουγγαρία, Ουγκάντα, Παλαιστίνη, Πολωνία, Ρουμανία, Σερβία και το Σουδάν.
Παράλληλα, οι ορθόδοξοι βουλευτές θα έχουν την ευκαιρία να συναντηθούν με την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Χριστοδουλίδη, την Α.Μ. τον Αρχιεπίσκοπο Νέας Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου, κ.κ. Γεώργιο, τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Κωνσταντίνο Κόμπο, την Α.Ε. την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων κα Αννίτα Δημητρίου και τον Μητροπολίτη Λεμεσού κ. Αθανάσιο.
Τέλος, τα μέλη της Δ.Σ.Ο., κατά την παραμονή τους στην Κύπρο, θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν τον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας στον Μούτταλο.
Υπόλοιπα άρθρα: Διάφορα
29 Μαρ 2023 - Μοναχική κουρά στην Ιερά Μονή Μολυβδοσκεπάστου (ΦΩΤΟ)