Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 02/03 20:03

enoria 1Ο ανεγειρόμενος ναός της Αγίας Βαρβάρας, όπως θα είναι μετά την ολοκλήρωσή του

Του κ. Ευαγγέλου Π. Λέκκου στην Romfea.gr
θεολόγου, νομικού, συγγραφέως


“Μεγάλα τα της Πίστεως κατορθώματα” όχι μόνο στον πνευματικό αγώνα των χριστιανών, αλλά και των κληρικών στον λατρευτικό, διδακτικό, φιλανθρωπικό και ιεραποστολικό τομέα.

Υπάρχουν άξιοι της αποστολής τους ποιμένες της Εκκλησίας της Ελλάδος, που με την καθοδήγηση και στήριξη των επισκόπων τους, μπορούν να παράξουν σημαντικό και πολυσχιδές έργο, προς δόξαν του Κυρίου και οικοδομήν του ποιμνίου τους.

Αισθάνθηκα χρέος μου να αναφερθώ εν συντομία με το παρόν άρθρο στο έργο που εδώ και μερικά χρόνια επιτελείται στη μικρή Ενορία Αναλήψεως του Κυρίου, στη Διασταύρωση Ραφήνας, της Μητροπόλεως Μεσογαίας και Λαυρεωτικής.

Ο λόγος είναι ότι από το 1977 τυγχάνω “θερινός” ενορίτης της, αφού με ελέησε ο Θεός να διαθέτω στα όριά της μια ταπεινή εξοχική κατοικία.

Επομένως έχω λεπτομερή γνώση του έργου που επιτελείται από τους δύο εφημερίους της (τον π. Νικόλαο Πούλη, ο οποίος παράλληλα τυγχάνει και εν ενεργεία δάσκαλος και τον π. Γρηγόριο Λευθεριώτη, θεολόγο και πληροφορικό).

Αφορμή για τη σύνταξη του παρόντος αποτέλεσε η εντυπωσιακή και σε χρόνο πολύ σύντομο συγκέντρωση ποσού 50.000 ευρώ, από εισφορές ενοριτών, με σκοπό την ανέγερση εκ βάθρων ιερού ναού στην Κανάγκα του Κογκό, για την εξυπηρέτηση των λατρευτικών αναγκών της ορθόδοξης κοινότητας του χωριού Ματάμπα, που υπάγεται στη δικαιοδοσία του μητροπολίτη Κανάγκας κ. Χαρίτωνος.

Ιδού πως ξεκίνησε το θέμα: Την Κυριακή του Ασώτου (20 Φεβρουαρίου 2022) στον ιερό ναό Αναλήψεως του Κυρίου ο Σεβ. Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος συλλειτούργησε με τον νέο μητροπολίτη Κανάγκας κ. Χαρίτωνα (καρπό της ιεραποστολής στην Αφρική), άριστο γνώστη της ελληνικής, αφού σπούδασε στην Ελλάδα.

Τόσο κατά το κήρυγμά του όσο και κατά την ομιλία στο Αρχονταρίκι που ακολούθησε, ο Σεβ. κ. Χαρίτων συγκίνησε το εκκλησίασμα και το ακροατήριό του, περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί στη Μητρόπολή του, με αποτέλεσμα να γεννηθεί αυθόρμητα η επιθυμία μεταξύ των ενοριτών για τη συγκέντρωση του απαιτούμενου ποσού, μόλις άκουσαν ότι δεν θα υπερέβαινε τις 50.000 ευρώ.

Και το έναυσμα, με την ευλογία του Σεβ. Μεσογαίας και Λαυρεωτικής, δόθηκε αμέσως. Συγκεντρώθηκε ένα (το πρώτο) ποσό και οι ενορίτες τέθηκαν σε συναγερμό.

Μέσα σε λίγους μήνες οι εισφορές έφτασαν τις 15.000 ευρώ, που εστάλησαν στον κ. Χαρίτωνα για την αγορά του οικοπέδου.

Χωρίς χρονοτριβή άρχισε και συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς η ανέγερση του ναού, που μόλις περατωθεί θα είναι όπως φαίνεται στη φωτογραφία.

Στις αρχές του έτους 2023 είχαν συγκεντρωθεί και οι υπόλοιπες 35.000 ευρώ, χάρη στο “δίλεπτο” των οικονομικά ασθενέστερων ή τη γενναιοδωρία των δυναμένων.

Από ευγνωμοσύνη προς την αγάπη και το ενδιαφέρον που επέδειξαν οι ιερείς και οι ενορίτες της Αναλήψεως, ο ναός που οικοδομείται στη Ματάμπα θα αφιερωθεί στην Αγία Βαρβάρα (προσκυνηματικό εκκλησάκι της οποίας βρίσκεται επί της λεωφόρου Μαραθώνος, πριν τον Ν. Βουτζά, και ανήκει στην ενορία μας).

Σημείωσα όμως ότι το έργο της Ενορίας της Αναλήψεως είναι πολυσχιδές Και εξηγώ γιατί: Ο ναός λάμπει από καθαριότητα. Οι Ακολουθίες τελούνται πάντοτε με κατάνυξη και ευταξία.

Αξιοποιούνται λατρευτικά το νέο παρεκκλήσιο του αγίου Παϊσίου και όλα τα εξωκλήσια που βρίσκονται στα εδαφικά όρια της ενορίας. Οι ιερείς, εναλλάξ, κηρύττουν τον λόγο του Θεού.

Λειτουργούν όλων των τύπων τα κατηχητικά σχολεία. Ιδιαίτερη μέριμνα λαμβάνεται για τους νέους για τους οποίους διοργανώνονται ειδικές συνάξεις.

Στο Αρχονταρίκι, κάθε Κυριακή μετά τη Θ. Λειτουργία αναπτύσσονται στους ενηλίκους θέματα πνευματικής και εκκλησιαστικής ζωής. Λειτουργεί “κύκλος μελέτης της Αγίας Γραφής” και στη Σχολή Γονέων αναπτύσσονται επίκαιρα θέματα από καταξιωμένους επιστήμονες.

Στον ναό λειτουργούν με επιτυχημένα αποτελέσματα: Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Μητροπόλεως, Σχολή Αγιογραφίας, Παραδοσιακή χορωδία, Τμήμα ενισχυτικής διδασκαλίας μαθητών, ενώ παραδίδονται και μαθήματα Πληροφορικής και Ραπτικής.

Αξιόλογο είναι και το πρόγραμμα που εφαρμόζεται για τη σίτιση, σε σταθερή βάση, δεκάδων εμπερίστατων ανθρώπων, πολλοί από τους οποίους ανήκουν σε πυρόπληκτες οικογένειες της καταστρεπτικής πυρκαγιάς του Ιουλίου 2018.

Έργο πολύτιμο και αξιομίμητο. Δοξασμένο το όνομα του Κυρίου!

enoria 2

Εμφανίσεις: 300499
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το Romfea.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
FOLLOW ROMFEA: