Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 26/09 12:57

metastasi koronias 20

Την Κυριακή ΙΔ ( 26 Σεπτεμβρίου ) ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων χοροστάτησε στον Όρθρο και προέστη της Θ. Λειτουργίας στον Ι. Ναό Αγ. Μαρκέλλης Βοτανικού, πλαισιωμένος από τον δραστήριο προϊστάμενο του Ναού Αρχιμ. Ανδρόνικο Αλεξάκη.

Η σημερινή ημέρα, είπε στο κήρυγμά το ο Σεβασμιώτατος,είναι αφιερωμένη στον Απόστολο και Ευαγγελιστή Ιωάννη τον Θεολόγο και Ευαγγελιστή της αγάπης,όπως δικαιολογημένα ονομάζεται.

Ο Ιωάννης στο Ευαγγέλιό του και στις επιστολές του ομιλεί κατ´εξοχήν για την αγάπη. Ας επισημάνουμε ορισμένα σημεία από την περικοπή της Α Επιστολής Ιωάννου,που ακούσαμε σήμερα.

1. Πηγή της αγάπης. Η αγάπη πηγάζει από τον Θεό,που,όπως αναφέρει η επιστολή,
«αυτός πρώτος ηγάπησεν ημάς».

Είναι σαν να ξεπηδάει μια πηγή από τον Θεό και να φθάνουν σε μάς τα νάματά της. Αλλά από εμάς πρέπει να διοχετευθούν στους συνανθρώπους μας.

Τότε αποδεικνύουμε ότι ανταποκρινόμαστε στην αγάπη του Θεού, όταν και εμείς την προσφέρουμε στους άλλους.

2. Τι σημαίνει αγαπώ τους άλλους; Όταν η καρδιά μας ελεύθερα και αβίαστα βλέπει και αναγνωρίζει τα δίκαια και τις ανάγκες του άλλου και αισθάνεται συνυπεύθυνος γι ´αυτές.

Έτσι γεννάται αυτό,που ονομάζουμε «αλτρουϊσμό». Η λέξη προέρχεται από την λατινική λέξη «alter», που σημαίνει ο άλλος, σε αντίθεση με την λέξη «εγωϊσμός», που προέρχεται, βέβαια, από την λέξη «εγώ». Όπου το εγώ υποχωρεί μπροστά στον άλλο, εκεί πραγματοποιείται η αγάπη.

3. Μόνο όταν πραγματοποιείται η αγάπη, όχι απλώς θεωρητικά, αλλά έμπρακτα, δηλ.όπου ανταποκρινόμαστε στην συγκεκριμένη ανάγκη του άλλου, εκεί συναντάμε τον Θεό.

Γιατί τονίζει ο Ιωάννης: «ο μένων εν τη αγάπη, εν τω Θεώ μένει και ο Θεός εν αυτώ» (δ, 16). Αντίθετα όποιος δεν αγαπά τον αδελφό του και λέει ότι αγαπά τον Θεό «ψεύστης εστί», τονίζει κατηγορηματικά ο Ιωάννης.

4. Ο άνθρωπος της αγάπης ζει με άνεση και εμπιστοσύνη στην αγάπη του Θεού. Τον Θεό δεν τον φοβάται,αλλά τον αγαπά.

Και «η τελεία αγάπη έξω βάλλει τον φόβον» μάς λέει πάλι ο Ευαγγελιστής. Συνέπεια αυτού είναι ότι τον Θεό δεν πρέπει να τον βλέπουμε σαν ένα αυστηρό δικαστή, αλλά ως ένα στοργικό πατέρα.

Ένα πατέρα, που απο αγάπη έφθασε στο σημείο να στείλει τον Υιό του, για να σώσει τον κόσμο.

«Ο πατήρ απέσταλκε τον υιόν σωτήρα του κόσμου». Αυτή είναι η μεγαλύτερη απόδειξη της αγάπης του Θεού. Και έτσι «ημείς εγνώκαμεν και πεπιστεύκαμεν την αγάπην, ην έχει ο Θεός εν ημίν» (στ.16).

5. Μία ένσταση: Μα ο Θεός δεν θα τιμωρήσει τους αμαρτωλούς; Απαντά ο Αγ. Ιωάννης ο Δαμασκηνός: «Ο Θεός ου τιμωρεί τινα εν τω μέλλοντι».

Ο άνθρωπος αυτοτιμωρείται. Γιατί με τα άρρωστα μάτια της αμετανοησίας του, δεν θα μπορεί να ατενίσει το φως της αγάπης του Θεού, που θα διαχέεται παντού και προς όλους.

6. Θα μπορούσα να πώ πολλά ακόμα, όμως θα σάς συμβούλευα τελειώνοντας: Όταν πάτε σπίτι σας να πάρετε στα χέρια σας το κείμενο της Κ. Διαθήκης και να ξαναδιαβάσετε την σημερινή αποστολική περικοπή (Α Ιωάννου δ, 12-20).

Και αν χρειασθεί και την ερμηνεία.- κυκλοφορούν, άλλωστε, αρκετές-. Είναι κυριολεκτικά ένα χρυσωρυχείο.

Μερικά ψήγματα χρυσού προσπάθησα να σας προσφέρω, για να σάς υποκινήσω να ψάξετε και να βρείτε πολύ περισσότερα.

metastasi koronias 1

metastasi koronias 1

metastasi koronias 1

metastasi koronias 1

metastasi koronias 1

metastasi koronias 1

metastasi koronias 1

metastasi koronias 1

metastasi koronias 1

metastasi koronias 1

metastasi koronias 1

metastasi koronias 1

metastasi koronias 1

metastasi koronias 1

metastasi koronias 1

metastasi koronias 1

metastasi koronias 1

metastasi koronias 1

metastasi koronias 1

Εμφανίσεις: 300754
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το Romfea.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
FOLLOW ROMFEA: