Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 01/04 18:39

panagia katerinous

Του Σπύρου Συμεών για την Romfea.gr


Πυρκαγιά εκδηλώθηκε σήμερα στην Ιερά Μονή Παναγίας Κατερινούς στη Γαβαλoύ Αιτωλοακαρνανίας.

Η Ιερά Μονή βρίσκεται σε πυκνόφυτη περιοχή νότια της κωμόπολης της Γαβαλούς σε απόσταση 7 χλμ περίπου από το κέντρο της Γαβαλούς.

Η φωτιά ξέσπασε εντός του καθολικού της μονής περίπου στις 2 το μεσημέρι κι ευτυχώς δεν επεκτάθηκε στα κελιά και στον περιβάλλοντα χώρο.

Το εσωτερικό του καθολικού έχει υποστεί ζημιές ενώ η θαυματουργός εικόνα της Παναγίας της Κατερινούς εφέστιος εικών της Μονής ευτυχώς απομακρύνθηκε εγκαίρως από τις αδελφές της μονής όπως και η λειψανοθήκη με τα άγια λείψανα που φυλάσσονται στην μονή.

Στο σημείο έφτασαν άμεσα δυνάμεις από τον τοπικό πυροσβεστικό σταθμό καθώς επίσης συνέδραμαν δυνάμεις και οχήματα από το Αγρίνιο και από την κεντρική διοίκηση της πυροσβεστικής στο Μεσολόγγι.

Η φωτιά φέρεται να προκλήθηκε εξαιτίας βραχυκυκλώματος.

Την προανάκριση την ανέλαβε το ανακριτικό τμήμα της πυροσβεστικής ως καθ' υλιν αρμόδια υπηρεσία. Ενώ στο σημείο έσπευσε και κλιμάκιο της ΔΕΗ.

Δεν κινδύνεψαν ανθρώπινες ζωές ενώ επίσης δεν καταστράφηκε κάποιο από τα κειμήλια της μονής.

Αν και οι τοιχογραφίες οι οποίες βρίσκονται στο καθολικό έχουν υποστεί φθορά από τους καπνούς ενώ ορισμένες που βρίσκονταν πλησίον του σημείου της φωτιάς έχουν υποστεί καταστρεπτικές ζημιές.

Αξιοθαύμαστο είναι ότι η αναγεννησιακή εικόνα του Γενεθλίου της Θεοτόκου η οποία βρισκόταν σε προσκυνητάρι δίπλα στην εστία της φωτιάς έμεινε ανέπαφη από τις φλόγες και απομακρύνθηκε αφότου η φωτιά έσβησε.

Κατά την διάρκεια της πυρόσβεσης οι καλόγριες της μονής βοηθώντας όπως μπορούσαν στο εργο έψελναν ταυτόχρονα παράκληση προς την Παναγία.

Οι μοναχές τα τελευταία χρόνια έχουν επιτελέσει σημαντικό έργο στην ανακαίνιση της μονής η οποία συνεχίζεται παρά τις δυσκολίες της εποχής σιγά σιγά σε αυτό το ιστορικό μοναστήρι στο οποίο ορκίσθηκε από την φιλική εταιρεία ο οπλαρχηγός Δημήτριος Μακρής γέννημα θρέμμα της Γαβαλούς και μέτοχος της Εξόδου του Μεσολογγίου.

Η γερόντισσα Μαριάμ όπως μου ανέφερε προ ολίγου θεωρεί θαυμαστό το γεγονός που η φωτιά δεν επεκτάθηκε και επίσης ότι η εικόνα στο προσκυνητάρι δεν την άγγιξαν οι φλόγες παρότι η φωτιά ξέσπασε δίπλα στο προσκυνητάρι.

"Αποτελεί μια ακόμη δοκιμασία αλλά και ταυτόχρονα μέσα από αυτήν την δοκιμασία είδαμε σήμερα ξανά οφθαλμοφανώς την παρουσία Της Παναγίας μας, της Κατερινιώτισσας, καθώς και της Θείας προστασίας Της" ανέφερε εμφανώς συγκινημένη.

panagia katerinous 1

Εμφανίσεις: 303932
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το Romfea.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
FOLLOW ROMFEA: