Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 15/11 17:05

koronias prigipes 1

1. «Συνήγειρε και συνεκάθησεν εν τοις επουρανίοις εν Χριστώ Ιησού» ( Εφεσίους β,6).

Μία μεγαλειώδης εικόνα από την σημερινή αποστολική περικοπή, που εκφράζει μία ακόμη πιό μεγαλειώδη αλήθεια. Ο Θεός μάς συνανέστησε μαζί με τον Χριστό και μάς έκανε συνθρόνους με τον Χριστό «εν τοις επουρανίοις» !

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να διευκρινήσουμε μίαν αλήθεια. Όταν στην γλώσσα της Αγ. Γραφής και της Εκκλησίας γενικότερα αναφέρεται η λέξη «ουρανός», δεν εννοούμε βέβαια, αυτόν τον ουρανό, που μάς περιβάλλει.

Δηλ.το «στερέωμα»,που μέσα του κινούνται με ιλιγγιώδης ταχύτητες και πολύπλοκες κινήσεις τα δυσαναρίθμητα ουράνια σώματα, που βεβαίως εκφράζουν και αυτά μόνον «φωνήν μη αφιέντα» το μεγαλείο του Δημιουργού.

Η λέξη «ουρανός» για την Εκκλησία σημαίνει τον τόπο της παρουσίας του Θεού. Και επειδή ο Θεός είναι «πανταχού παρών» κάθε τόπος που «ελκύει», θα λέγαμε,την παρουσία του Θεού,είναι «ουρανός».

2. Ο Θεός,λοιπόν,μάς αναδεικνύει συναναστημένους και συνθρόνους με τον Χριστό. Πόσο ασύλληπτο είναι το μεγαλείο της αγαθότητάς Του ! Πόσο απύθμενο το βάθος της στοργής Του ! Πόσο ανυπολόγιστο το πέλαγος της αγάπης Του!

Και όμως όλα αυτά και πολλά ακόμη δεν τα σκεπτόμαστε κάν. Ενώ θα έπρεπε να μας συγκλονίζουν και να μάς οδηγούν σε μιά ανεξάντλητη ευγνωμοσύνη. Δυστυχώς πολλές δωρεές του Θεού τις θεωρούμε αυτονόητες.

Όμως δεν είναι. Κάθε μέρα απολαμβάνουμε τα δώρα της αγάπης του Θεού. Όταν τα στερηθούμε,όπως τώρα με την «καραντίνα»,τότε τα εκτιμάμε. Όπως στερούμεθα το Σώμα και το Αίμα του Χριστού, που είναι η καρδιά της Εκκλησίας μας και θίγει τον βαθύτερο πυρήνα της υπάρξεώς μας.

Όταν τα απολαμβάνουμε, τα θεωρούμε αυτονόητα. Πολλά θα μπορούσαμε ακόμα να απαριθμήσουμε, άν θέλαμε. Δώρα υλικά και πνευματικά: Το φώς, το νερό, τον αέρα, που αναπνέουμε.

Και συγχρόνως τα αναρίθμητα χαρίσματα του Αγ. Πνεύματος, που πλουτίζουν την ζωή μας. Τώρα, που φοράμε τις «μάσκες», έπεσαν κάποιες άλλες μάσκες και φάνηκαν οι «κατά συνθήκην» και «δήθεν» πιστοί.

3. Γι' αυτό θα πρέπει επί τέλους εμείς να συνειδητοποιήσουμε το ύψος,που μάς τοποθετεί ο Θεός. Μας άρπαξε από τις αναθυμιάσεις της ζωής αυτής και θέλει να μας ανεβάσει εκεί,όπου υπάρχει η λαμπρότητα της παρουσίας Του και η άπειρη αγαθότητά Του.

Τίποτα, λοιπόν, ούτε η αθλιότητα του εσωτερικού μας κόσμου, ούτε η κακία ή ο πόλεμος του περιβάλλοντος, ούτε δυσκολίες, που μας φαίνονται κάποτε ανυπέρβλητες, δεν πρέπει να σκιάζουν την χαρά μας.

Τίποτα δεν είναι πιό δυνατό από την διαβεβαίωση του Κυρίου: «και την χαράν υμών ουδείς αίρει αφ υμών» (Ιωάν. στ 22). Γι' αυτό πρέπει να συγκλονιστεί ολόκληρη η ύπαρξή μας, ώστε να ζούμε ανάλογα με την τιμή στην οποία μάς ανεβάζει ο Θεός: Συναναστημένοι και σύνθρονοι με τον Χριστό!

Πρίγκηπες των ουρανών! Άρα να ενεργούμε αναλόγως και να ρυθμίζουμε την ζωή μας αναλόγως. Να αντιμετωπίζουμε αναλόγως τις καταστάσεις της ζωής μας. Γιατί πρίγκηπες των ουρανών και ζωή μίζερη, περιδεής ή και χαμερπής δεν συνδυάζονται.

Εμφανίσεις: 300071
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: