Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 10/11 14:13

gerontas athanasios mitilinaios

ROMFEA.GR | "Τότε φάνηκαν όλοι στους Αποστόλους μαζί με τους Πρεσβυτέρους και μαζί με ολόκληρη την Εκκλησία να διαλέξουν κάποιους άνδρες, τους οποίους θα έστελναν στην Αντιόχεια μαζί με τον Παύλο και τον Βαρνάβα. Και αυτοί ήσαν ο Ιούδας που επεκαλείτο Βαρσαββάς και ο Σίλας, άνδρες που ηγούντο εις τους αδελφούς, δηλαδή ήσαν στελέχη της Εκκλησίας. Εις αυτόν τον στίχον που σας τον απέδωσα σύντομα, μπορούμε να θαυμάσουμε τον Συνοδικό χαρακτήρα της Εκκλησίας. Πολύ σπουδαίο αυτό" τόνιζε σε ομιλία του ο μακαριστός Γέροντας Αθανάσιος Μυτιλιναίος.

Επίσης ο μακαριστός π. Αθανάσιος έλεγε: "Τι λέγει ο Ιερός Χρυσόστομος; «…..κοινόν το δόγμα γίνεται». Έπειτα γίνεται, λέγει, η απόφασις (το δόγμα), κοινή. Από ποιους κοινή η απόφασις; Σαφώς το λέει το χωρίο, σας το διάβασα. Οι Απόστολοι, οι Πρεσβύτεροι (δηλαδή οι Κληρικοί) και όλη η Εκκλησία. Το «όλη», το λέει το κείμενο «συν όλη τη Εκκλησία». Τρεις λοιπόν. Ποιοί αποτελούν την Σύνοδον; Οι Απόστολοι, οι Κληρικοί (οι Πρεσβύτεροι) και οι λαϊκοί, όλη η Εκκλησία".

"Η Αποστολική Σύνοδος είναι τύπος πάσης άλλης Συνόδου που θα εγίνετο ποτέ μέσα εις την ιστορία. Σήμερα στο χώρο μας όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει, αγνοείται ο λαός. Θέλετε; Αγνοείται και ο Κλήρος. Τότε από ποιους αποτελείται μία Σύνοδος; Από τους Επισκόπους. Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας, απο ποιους αποτελείται; Από Επισκόπους. Το αποτέλεσμα; Να μην λαμβάνεται υπόψιν η γνώμη, όχι του λαού μόνο, ούτε καν των Πρεσβυτέρων. Ό,τι αποφασίσουν οι Επίσκοποι. Θέλετε; Γι' αυτό μύρια κακά ακολουθούν. Μη νομίσετε, όταν καταστρατηγείται η Αλήθεια όπως κατετέθη μέσα εις την Αγίαν Γραφήν, η Αλήθεια εκδικείται και εκδικείται φοβερά. Με όλες εκείνες τις ανωμαλίες που υπάρχουν, ακριβώς, δεν τηρείται εκείνο που κατετέθη. Μία Σύνοδος πρέπει να έχει και τους κληρικούς και τους λαϊκούς" υπογράμμιζε ο π. Αθανάσιος.

Σε άλλο σημείο στην ομιλία του ο π. Αθανάσιος προσέθετε: "Βέβαια η αλήθεια είναι ότι μέσα στην Εκκλησία μπήκαν πολλά ξένα στοιχεία και την Εκκλησία την βλέπουν σήμερα ειδικά στην εποχή μας, και σε παλαιότερες εποχές, ένα θαυμάσιο στοιχείο που μπορούν να το εκμεταλλεύονται άλλοι απ' έξω. Όπως είναι η πολιτική, το εμπόριο, άλλες κοινωνικές καταστάσεις και ούτω καθεξής. Αυτό είναι ένα δυστύχημα. Έτσι λοιπόν σήμερα για να έχουμε μία επιρροή, πολιτική επιρροή, δεν ξέρω ποια άλλη επιρροή, μπαίνουν άνθρωποι μέσα, ζητούν υποψηφιότητα και έτσι εκείνοι που θα εκλέξουν δεν έχουν ποια ούτε το πνεύμα του Θεού ούτε τον φόβο του Θεού και το αποτέλεσμα μπορούμε να το δούμε".

"Όταν ήθελαν (οι Απόστολοι) να εκλέξουν αντικαταστάτη του Ιούδα, τι είχε συμβεί; Η Εκκλησία παρουσίασε δύο πρόσωπα και σε αυτούς έβαλαν κλήρο. Ποιος εξέλεξε εδώ; Το Πνεύμα το Άγιον και η Εκκλησία. Σας ερωτώ τώρα, εαν γίνονται ελιγμοί και μαγειρεύματα, τηλεφωνήματα, «ξέρετε αυτόν να ψηφίσετε υποψήφιον Επίσκοπον» και παίρνουν λοιπόν, χαλάει ο κόσμος, «αυτόν να ψηφίσετε». Σας ερωτώ, σε αυτές τις συναλλαγές και σε αυτά τα μαγειρεύματα αφέθηκε περιθώριον για το Πνεύμα το Άγιον; Εδώ αποφασίζουν οι άνθρωποι, λυπούμαι, ερήμην του Αγίου Πνεύματος, λυπούμαι. Και κάτι ακόμα, βλασφημούντες κατά του Αγίου Πνεύματος. Τα λέγω για να καλλιεργηθεί ο λαός να γνωρίζει τα δικαιώματά του. Ναι έστω και εάν περιορίζεται και εάν φωνάξει γιατί δεν έχει ψήφο σήμερα ο λαός, η φωνή του θα είναι η ψήφος του" τόνιζε ο μακαριστός Γέροντας Αθανάσιος.

Ακούστε την ομιλία στο παρακάτω ηχητικό:

Εμφανίσεις: 303472
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: