Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 28/10 11:54

agias skepis koronias 17

Έπειτα από πρόσκληση του εκλεκτού προϊσταμένου του Ι. Ναού Αγ. Παντελεήμονος Ιλισσού Πρωτοπρ. Σπυρίδωνος Λόντου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων χοροστάτησε στον Όρθρο και προέστη της Θ. Λειτουργίας κατά την εορτή της Αγ. Σκέπης (28η Οκτωβρίου), πλαισιωμένος από τον προϊστάμενο του Ναού.

Η εορτή της Αγ. Σκέπης είπε στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος, έχει την αρχή της στο Βυζάντιο, όταν η Κωνσταντινούπολη σώθηκε από επίθεση των Αγαρηνών (Αράβων) τον 7ο αιώνα.

Η σωτηρία αποδόθηκε στην Παναγία, που την είδαν με το μαφόριό της (κάλυμμα από κεφαλής μέχρι ποδών) να καλύπτει, να σκεπάζει την Πόλη και τον λαό.

Τότε ακούστηκε για πρώτη φορά ο Ακάθιστος Ύμνος προς την Υπέρμαχο Στρατηγό στον Ναό της Αγ. Σοφίας. Επί τη ευκαιρία θα επαναλάβω κάτι, που και προ ημερών υπογράμμισα.

Είναι παράδοξο,αντιφατικό αν μη και γελοίο να προσεύχονται μουσουλμάνοι σε ένα ναό,που είναι αφιερωμένος και φέρει το όνομα της του Θεού Σοφίας δηλ.του Ιησού Χριστού στον οποίο δεν πιστεύουν.

Όμως όσες χρήσεις και αν αλλάξει,δεν θα πάψει να είναι ο μέγιστος και κάλλιστος Ναός. Η υποκλαπείσα διαιώνια Καθέδρα του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου, που θα διακηρύττει στους αιώνες το μεγαλείο της Ορθοδοξίας.

Σε αυτόν τον Ναό, λοιπόν, πρώτοακούστηκε το «Χαίρε Σ Κ Ε Π Η του κόσμου πλατυτέρα νεφέλης». Ορίστηκε ή εορτή της Αγ. Σκέπης και εορτάζονταν την 1η Οκτωβρίου.

Με απόφαση της Ι. Συνόδου της Εκκλησίας μας (1952) η εορτή μεταφέρθηκε από την 1ην στις 28 Οκτωβρίου - επέτειο του ΟΧΙ - για να τονισθεί ότι πάλι η Παναγία προστάτευσε το γένος των Ελλήνων και παραμένει η Υπέρμαχος Στρατηγός μας, η «καταπονουμένων σκέπη και αντίληψις», όπως ψάλλουμε στον Παρακλητικό της Κανόνα.

Βέβαια η Παναγία δεν κάνει διακρίσεις σε λαούς και σε ανθρώπους. Όμως δεν μπορεί να ευαρεστείται σε πολέμους επιθετικούς και επεκτατικούς και επομένως άδικους.

Πάντως στο Έπος του 40 ήταν πολύ έντονη η πίστη στην προστασία και σκέπη της Παναγίας. "Στην γλυκιά Παναγιά προσευχόμαστε όλοι νάρθετε ξανά" νικητές, τραγουδούσε και η τραγουδίστρια της νίκης.

Βέβαια η Παναγία είναι και η μητέρα κάθε πιστού ξεχωριστά. Αφ' ότου πάνω από τον Σταυρό ο Κύριος είπε στον Ιωαάννη «ιδού η μήτηρ σου» αποκτήσαμε όλοι μια μεγάλη Μητέρα, που αγκαλιάζει όλους μας με την στοργή και την αγάπη της.

Ας την ικετεύουμε, λοιπόν πάντοτε:

«σκέπη γενού και προστασία και αντίληψις και καύχημα Παρθένε»!

Θα τελειώσω διαβάζοντάς σας μια από τις πολλές ανάλογες επιστολές των ημερών εκείνων:

Ὁ Τάσος Ρηγοπούλας, στρατευμένος στὴν Ἀλβανία τὸ 1940, ἔστειλε ἀπὸ τὸ μέτωπο τὸ παρακάτω γράμμα στὸν ἀδελφό του. «Ἀδελφέ μου Νίκο.

Σοὺ γράφω ἀπὸ μία ἀετοφωλιά, τετρακόσια μέτρα ψηλότερη ἀπὸ τὴν κορυφὴ τῆς Πάρνηθας. Ἡ φύση τριγύρω εἶναι πάλλευκη.

Σκοπός μου ὅμως δὲν εἶναι νὰ σοῦ περιγράψω τὰ θέλγητρα μίας χιονισμένης Μόροβας μὲ ὅλο τὸ ἄγριο μεγαλεῖο της.

Σκοπός μου εἶναι νὰ σοῦ μεταδώσω αὐτὸ ποὺ ἔζησα, ποὺ τὸ εἶδα μὲ τὰ μάτια μου καὶ ποὺ φοβᾶμαι μήπως, ἀκούγοντας τὸ ἀπὸ ἄλλους, δὲν τὸ πιστέψεις.

Λίγες στιγμὲς πρὶν ὁρμήσουμε γιὰ τὰ ὀχυρὰ τῆς Μόροβας, εἴδαμε σὲ ἀπόσταση καμιὰ δεκαριὰ μέτρων μία ψηλὴ μαυροφόρα νὰ στέκει ἀκίνητη.

- Τὶς εἶ; Μιλιά...

Ὁ σκοπὸς θυμωμένος ξαναφώναξε: -Τὶς εἰ;

Τότε, σὰν νὰ μᾶς πέρασε ὅλους ἠλεκτρικὸ ρεῦμα, ψιθυρίσαμε: Ἡ ΠΑΝΑΓΙΑ!

Ἐκείνη ὅρμησε ἐμπρὸς σὰν νὰ εἶχε φτερὰ ἀετοῦ. Ἐμεῖς ἀπὸ πίσω της. Συνεχῶς τὴν αἰσθανόμασταν νὰ μᾶς μεταγγίζει ἀντρειοσύνη. Ὁλόκληρη ἑβδομάδα παλέψαμε σκληρά, γιὰ νὰ καταλάβουμε τὰ ὀχυρὰ Ἰβάν-Μόροβας. (......)

Ἐκείνη ὁρμοῦσε πάντα μπροστά. Κι ὅταν πιὰ νικητὲς ροβολούσαμε πρὸς τὴν ἀνυπεράσπιστη Κορυτσά, τότε ἡ Ὑπέρμαχος ἔγινε ἀτμός, νέφος ἁπαλὸ και χάθηκε».

Προ της Απολύσεως έγινε η Δοξολογία επί τη Εθνική εορτή.

agias skepis koronias 1

agias skepis koronias 1

agias skepis koronias 1

agias skepis koronias 1

agias skepis koronias 1

agias skepis koronias 1

agias skepis koronias 1

agias skepis koronias 1

agias skepis koronias 1

agias skepis koronias 1

agias skepis koronias 1

agias skepis koronias 1

agias skepis koronias 1

agias skepis koronias 1

agias skepis koronias 1

agias skepis koronias 1

Εμφανίσεις: 196151
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: