Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 26/10 12:24

koronias tampouria 2020 16

Στον πανηγυρίζοντα Ι. Ναό Αγ. Δημητρίου Πειραιώς (Ταμπουρίων), με την ευλογία του οικείου Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ. Σεραφείμ, προσκληθείς, χοροστάτησε στον Όρθρο και προέστη της Θ. Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων.

Τον πλαισίωσαν ο Αρχιμ. Πολύκαρπος Μπόγρης, οι ιερείς του Ναού και προσκυνηταί ιερείς.

1. Τιμάμε την μνήμη του Αγ. Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλύτου,είπε ο Σεβασμιώτατος, και μας γεννιέται ένα ερώτημα: Τι έκανε τον Δημήτριο, τον Θεσσαλονικέα, ανώτατο αξιωματικό του Ρωμαϊκού στρατού, να θυσιάσει τα πάντα και μέλλον ένδοξο και νεότητα και ζωή χάριν του Χριστού;

Η απάντηση είναι απλή: Ο Δημήτριος είχε συνειδητοποιήσει ότι η ζωή χωρίς Χριστό δεν έχει αξία, νόημα, περιεχόμενο.

Και τίθεται ένα δεύτερο ερώτημα: Ο Χριστός μπορεί νά νοηματοδοτήσει την ζωή του συγχρόνου ανθρώπου; Του ανθρώπου, που ζεί μέσα σε τόσες προκλήσεις, συγκρούσεις, αβεβαιότητες, κρίσεις, αλλά και τόση καταπληκτική πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας;

Αλλά τι σημαίνει νόημα ζωής; Να ζει κανείς ισορροπημένα με τον εαυτό του, με τους ανθρώπους γύρω του και με τον Θεό. Να αξιοποιεί τα δώρα του Δημιουργού και να γίνεται και αυτός δημιουργικός. Να φθάνει στο "καθ' ομοίωσιν", έχοντας μια σωστή σχέση με τον Δημιουργό.

2. Ο άνθρωπος χωρίς Χριστό,όσον αφορά την σχέση μετον ίδιο τον εαυτό του, είναι συνήθως τυφλωμένος από εγωϊσμό και ιδιοτέλεια. Δεν γνωρίζει τον εαυτό του.

Ενώ ο άνθρωπος του Θεού "ου παύεται διερευνώμενος εαυτόν" (Μ. Βασίλειος), ώστε να βλέπει καθαρά τις ελλείψεις του και να αγωνίζεται να βελτιώνεται με την χάρη του Θεού.

Γι' αυτό είναι ταπεινός. Η ταπείνωση δεν είναι απλώς μια αρετή. Είναι δείγμα ψυχικής υγείας. Αυτή η ψυχική υγεία λείπει σήμερα από τον χωρίς Θεό άνθρωπο και δεν μπορεί να ζει ισορροπημένα.

Συνήθως η αλαζονεία για το εγώ του τον τυφλώνει και επικρατεί μέσα του σύγχυση, άγχος και ανασφάλεια.

3. Και τι γίνεται με την σχέση με τους ανθρώπους; Ο καθ' ένας βλέπει τον άλλο σαν χρηστικό αντικείμενο. Σαν σκαλοπάτι για να πατήσει και να ανεβεί αυτός. Κοιτάξτε τι γίνεται σε όλα τα πεδία της ζωής.

Στην πολιτική. Ο ένας προσπαθεί να κατασπαράξει τον άλλο ή δίνει ψεύτικες υποσχέσεις, με μόνο σκοπό την κατάκτηση της εξουσίας.

Παντού αθέμιτος ανταγωνισμός. Οχι ευγενική άμιλλα.Ακόμα και μέσα στην οικογένεια! Ο ένας προσπαθεί να επιβληθεί πάνω στον άλλο. Ενώ ο Χριστός εμπνέει σχέσεις αγάπης,αλληλοκατανοήσεως και κοινωνίας. Αυθεντικές, σωστές σχέσεις.

4. Και τελικά έρχεται η αποξένωση από τον Θεό και η ζωή μεταβάλλεται σε ζούγκλα, αφού "χωρίς Θεό όλα επιτρέπονται"! Χάνεται η ευγένεια του ανθρωπίνου προσώπου. Γίνεται ο άνθρωπος το εξάρτημα μιας μηχανής.

Μια παραγωγική μονάδα. Έμψυχο υλικό. Χρήσιμο ή άχρηστο και άρα απορριπτέο.Ενα όν με βιολογικές,ζωϊκές μονο ανάγκες. Για να αποδειχθεί ότι και σήμερα,περισσότερο ίσως από κάθε άλλη φορά μας χρειάζεται ο Χριστός.

Μόνο ο Χριστός και η αυθεντική διδασκαλία του μπορεί να νοηματοδοτήσει και την ζωή του ανθρώπου του 21ου αιώνος. Μόνο Αυτός μπορεί να μας οδηγήσει στην σωστή σχέση με τον εαυτό μας, με τους ανθρώπους,με τον Θεό.

5. Γι'αυτό ας επαναλαμβάνουμε και εμείς το "Θεέ του Δημητρίου βοήθει μοι"! Αυτήν την επίκληση,που ο μαθητής του Αγ. Δημητρίου, Νέστορας, αναφώνησε μπαίνοντας στο στάδιο και νίκησε τον Λιαίο,που εχλεύαζε τους πιστούς.

Και ο Κύριος δια πρεσβειών του Αγ. Δημητρίου θα μας βοηθήσει στους αγώνες μας στο στάδιο της ζωής να βγούμε νικητές. Ώστε η ζωή μας να αποκτήσει νόημα και περιεχόμενο.

Να γίνει μια ζωή πραγματικά ανθρώπινη,που θα επιβεβαιώνει το "ως χαρίεν άνθρωπος, όταν άνθρωπος ή". Και εμείς προσθέτουμε "όταν Άγιος ή" γιατί αυτή είναι η κλήση όλων μας.

koronias tampouria 2020 1

koronias tampouria 2020 1

koronias tampouria 2020 1

koronias tampouria 2020 1

koronias tampouria 2020 1

koronias tampouria 2020 1

koronias tampouria 2020 1

koronias tampouria 2020 1

koronias tampouria 2020 1

koronias tampouria 2020 1

koronias tampouria 2020 1

koronias tampouria 2020 1

koronias tampouria 2020 1

koronias tampouria 2020 1

koronias tampouria 2020 1

koronias tampouria 2020 1

koronias tampouria 2020 1

Εμφανίσεις: 202348
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: