Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 13/10 15:02

mnimosino paulos melas 1

Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος


Ο Παύλος Μελάς είναι το σύμβολο του αγώνα για την απελευθέρωση της Μακεδονίας, καθώς πότισε με το αίμα του την ελληνικότατη γη των Μακεδόνων.

Στον τόπο καταγωγής των Μελάδων, τον Παρακάλαμο Πωγωνίου, την Τρίτη 13 Οκτωβρίου, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στην προτομή του ήρωα και κατάθεση στεφάνου από το δήμαρχο Πωγωνίου Κων/νο Καψάλη.

Μπορεί τα μέτρα για τον κορωνοϊό, που πλήττει το τελευταίο διάστημα την περιοχή, αλλά και η καταρρακτώδης βροχή να μην επέτρεψαν την παρουσία πολλών ανθρώπων, ωστόσο η λιτή εκδήλωση ανέδειξε την προσήλωση του Παύλου Μελά και των άλλων Μακεδονομάχων στην Ελληνορθόδοξη ταυτότητα και στην ελευθερία της Μακεδονίας.

Ο κ. Καψάλης στο σύντομο χαιρετισμό του υπογράμμισε ότι «η πανδημία του κορονοϊού μας αναγκάζει να αλλάξουμε τις συνθήκες της τελετής, αλλά δεν μπορούμε να μην τιμήσουμε τη μνήμη αυτού του μεγάλου ήρωα.

Η δράση του και ο πρόωρος θάνατός του άλλαξαν την ιστορία αυτής της χώρας. Θα τον θυμόμαστε πάντα και θα αντλούμε διδάγματα για το παρόν και το μέλλον».

Η θυσία του Παύλου Μελά για να υπερασπιστεί τη Μακεδονία, υπήρξε ταυτόχρονα και το άγγελμα ότι ο τόπoς αυτός, ο αιματοβαμμένος, ήταν, είναι και θα παραμείνει ελληνικός.

Ο θάνατος του Παύλου Μελά συνετέλεσε στο να γίνει η Μακεδονία πατρίδα όλων των Ελλήνων.

Μεταλαμπάδευσε τα εθνικά ιδανικά τόσο στους αλύτρωτους Μακεδόνες, όσο και στα σαλόνια της μεγαλοαστικής αθηναϊκής κοινωνίας.

Πόσο μάλλον στους νέους αξιωματικούς, οι οποίοι, αμέσως σχεδόν μετά την εξόντωσή του, έσπευσαν να στελεχώσουν ανταρτικά σώματα.

Αν και γεννήθηκε στις 29 Μαρτίου 1870 στη Μασσαλία της Γαλλίας, πατέρας του ήταν ο Μιχαήλ Γ. Μελάς (1833-1897), από τη μεγάλη και ιστορική οικογένεια των Μελάδων της Ηπείρου, με ρίζες στο χωριό Πογδόριανη, σημερινό Παρακάλαμο - Ρεπετίστα Ιωαννίνων.

Οι Μελάδες υπήρξαν σπαχήδες, ιππότες δηλαδή της οθωμανικής αυτοκρατορίας, οι οποίοι όμως έχασαν κατά τον 16ο αιώνα τα προνόμια τους, επειδή αρνήθηκαν να αλλαξοπιστήσουν.

Κατά τις πηγές εγκατέλειψαν την Παϊδονιά και τα Γιάννινα, μετά την άρνησή τους να υπακούσουν την διαταγή του Αλή Πασά να εξισλαμισθούν.

Στον πατέρα του οφείλεται το ότι ο Παύλος, δεν ξεχνούσε την Ηπειρώτικη ρίζα του και ο μεγάλος πόθος του ήταν να ελευθερωθεί η Ήπειρος.

Άκουγε με έντονο ενδιαφέρον τις ιστορίες, που του διηγούνταν ο πατέρας του για τις οικογενειακές περιπέτειες και η αγάπη του για την πατρίδα γίνονταν όλο και πιο δυνατή.

Ο Ιωάννης Μελάς, το έτος 1990, αναστήλωσε τον Πύργο Μελά στη Παηδονιά και τοποθέτησε σχετικές πλακέτες, όπου αναγράφεται: "Πύργος Μελά-15ος αι. Εδώ βρίσκονται οι ρίζες της οικογένειας Μελά. Από τούτη την οικογένεια κατάγεται και ο Παύλος Μελάς ο Μακεδονομάχος".

"Στη μνήμη του πατέρα μου Παύλου Ι. Μελά και του θείου μου Λέοντος Ι. Μελά, υποστήλωσα κατά το δυνατόν το κτίριο τούτο".

Με το πύρωμα της ψυχής του ο Παύλος Μελάς ρίχτηκε στη μάχη , έχοντας το όραμα, που ήταν η πεποίθηση και η ομολογία του, να ξανανθίσει στη σκιασμένη Μακεδονία η σβησμένη λευτεριά... Και το πέτυχε, έστω και αν χρειάστηκε να βαφεί ο θρίαμβος με το αίμα του.

mnimosino paulos melas 2

mnimosino paulos melas 2

Εμφανίσεις: 300788
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: