Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 28/09 16:17

sximatikoi se zaef

Γραφείο ρεπορτάζ: Romfea.gr


Στις 23 Σεπτεμβρίου 2020 διέρευσε στον Ελληνικό Τύπο μια επιστολή του Πρωθυπουργού των Σκοπίων κ. Ζόραν Ζάεφ, προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο.

Ο κ. Ζάεφ με την επίστολή του, ζητά από τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο να ασκήσει ''έκκλητο'' και να δώσει Αυτοκεφαλία στην σχισματική λεγόμενη ''Μακεδονική Εκκλησία''.

Βέβαια κάποιοι έτρεξαν μέσω κοινωνικών δικτύων να παραπληροφορήσουν ότι ο κ. Ζάεφ, στην επίστολή του δεν χρησιμοποιεί τους όρους "Μακεδονική" και ''Αυτοκεφαλία''.

Δυστυχώς γι΄ αυτούς το δελτίο τύπου του γραφείου του Πρωθυπουργού τους διαψεύδει πανηγυρικά (δείτε στο τέλος φωτο), αφού και ο όρος "Μακεδονική'' και όρος "Αυτοκεφαλία" υπάρχει κανονικά.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο δείχνει να μην συμφωνεί με τον όρο "Μακεδονική Εκκλησία", κάτι που φαίνεται να μην διαπραγματεύονται προς το παρόν οι σχισματικοί Ιεράρχες.

 Ο κ. Ζάεφ μια ημέρα μετά την επιστολή, υποδέχθηκε στο γραφείο του, Αντιπροσωπεία της σχισματικής Εκκλησίας με επικεφαλής τον Αρχιεπίσκοπο Στέφανο.

Αρχικά ο κ. Στέφανος και οι Αρχιερείς, συνεχάρησαν τον Πρωθυπουργό για την εκλογική του νίκη, καθώς και για την υλοποιήση των δεσμεύσεων του προγράμματος που ψηφίστηκε από τον λαό.

Στη συνέχεια η συζήτηση περιστραφηκε κυρίως γύρω από την επιστολή του κ. Ζάεφ προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη, καθώς και σε θέματα γενικού ενδιαφέροντος για την Εκκλησία.

Η Αντιπροσωπεία χαιρέτισε την πρωτοβουλία του κ. Ζάεφ, λέγοντας ότι αυτό αποτελεί σημαντική υποστήριξη της Κυβέρνησης στην διαδικασία της εκχώρησης Αυτοκεφαλίας.

Να σημειωθεί ότι ο Υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς, σχολιάζοντας τις επιστολές που εστάλησαν στον Οικουμενικό Πατριάρχη, εξέφρασε την ελπίδα ότι το αίτημα αυτό δεν θα ικανοποιηθεί.

Ακόμη ο κ. Ντάτσιτς, επισήμανε ότι στα εκκλησιαστικά θέματα υπάρχουν κανόνες, που πρέπει να τηρούνται και τα θέματα να επιλύονται χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις.

Στα Σκόπια επικρατεί θετικό κλίμα μετά τις επιστολές προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ενώ οι περισσότεροι κάνουν λόγο για επιτάχυνση της επίλυσης του προβλήματος.

3445 epistoli

Εμφανίσεις: 300535
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: